Kedvenc tv-sorozataim


Én az a típusú ember vagyok, aki szeret otthon lenni. Otthonülő, mondanám, ha nem lenne ennek a szónak egy kis negatív felhangja. Mindig így volt ez, már fiatal koromban is, és ahogy öregszem, csak még jobban élvezem, ha az otthonom kényelmében lehetek. 

Hideg, téli estéken számomra elsőrangú szórakozás elnyúlni a kanapén vagy az ágyban és sorozatokat nézni. Elrepít egy másik világba, leköti a hétköznapi gondokon pörgő agyamat és kikapcsol. Egyik oldalamon a férjem, a máskon Alba, kettőnk között egy nagy tál popcorn, vagy ilyenkor adventben mézessüti és mandarin (zseniális páros!), körülöttünk egy puha pléd és rengeteg puha párna - ez pont annyira jó, mint amilyen giccsesen hangzik. 

A filmeket is szeretjük, de sokkal inkább vadászunk a sorozatokra, mert ha találunk egy jót, akkor az sok estén elkísér minket. Arra gondoltam, a mai posztban megosztom veletek, mik az én kedvenceim, hátha tudok vele egy-két új tippet adni szintén sorozatkedvelő olvasóimnak, vagy esetleg sikerül feleleveníteni régi, talán már elfeledett kedvenceket.Amikor elkezdtem összeírni ezt a listát, első nekifutásból 28 címet gyűjtöttem össze, 28 olyan sorozatét, amiért valóban rajongunk. Aztán jött a kérdés, hogy ez a poszt egy egyszerű címfelsorolás legyen-e, vagy írjak is pár sort mindegyikről. Végül az utóbbi megoldás mellett döntöttem, mégpedig azért, mert bár nagyobb munka volt, de csak így tudok hozzájuk kedvet csinálni azoknak, akik esetleg nem ismerik egyiket-másikat. Ez viszont arra kényszerített, hogy kicsit meghúzzam a 28 tételes listámat, és végül tizenötöt választottam ki, 15 olyan sorozatot, amiket magammal vinnék egy lakatlan szigetre. (Persze áram nélkül ott mire mennék velük? :-) Na mindegy, értitek a lényeget.)

Megpróbáltam, de számomra lehetetlen rangsort felállítani, mindegyiket másért szeretem és mindegyiket máskor, más hangulatban és lelkiállapotban veszem elő, az említés sorrendje tehát abszolút véletlenszerű.


JÓBARÁTOK  /  (Friends)
Szerintem nem sokaknak kell bemutatni ezt a sorozatot, ami 6 New York-i fiatal jóbarát életéről szól. Bő 12 éve már, hogy az utolsó rész elkészült, de még ma is abszolút élvezető, a poénok ülnek, a helyzetek, beszélgetések viccesek, és főleg az első évadokban jót derülhetünk még a ruhákon és a frizurákon is :-). Én nem tudom megunni, alapmű.
IMDb-értékelés: 9 / 10


AGYMENŐK  /  (The Big Bang Theory)
Ez a sorozat immár 9 éve fut, és bár sokak szerint a 3.-4. évad táján kifulladt, én nem így látom, még mindig szeretem és viccesnek tartom. A főszereplő 4 "kocka" tudós srác, köztük egy Asperger-szindrómás zsenivel, akik a fizika mellett otthonosan mozognak a képregények, videojátékok és sci-fi-filmek világában, de a való élettel, a hétköznapi helyzekkel és főleg a szerelemmel már annál inkább meggyűlik a bajuk.
IMDb-értékelés: 8,4 / 10 


BORGIÁK   /  (The Borgias)
Ez a Jeremy Irons főszereplésével készült sorozat egy igazi csemege. Egyrészt Ironst hihetetlenül tehetséges színésznek tartom, egyetlen pillantásában több játék van, mint más színészek egész pályafutásában, másrészt csodásak a kosztümök és a díszletek, kidolgozottak és összetettek a karakterek, és feledhetetlen a finom, néhol szatirikus humor is, ami átszövi a részeket.
Biztos vagyok benne, hogy a történetben sok a forgatókönyvírói kitaláció, mese és feltételezés, de még ezzel együtt is azt mondom, ha csak a fele igaz, akkor ezek a Borgiák bizony megérték a pénzüket... Álszenteknek viszont nem ajánlott!
IMDb-értékelés: 7,9 / 10   
SZEX ÉS NEW YORK  /  (Sex and the City)
Azt hiszem, ez is egy olyan sorozat, amiből mindenki látott már legalább egy részt, így nem kell különösebben bemutatnom. Sokszor nyúlok hozzá, ha rossz a kedvem, mert bár helyenként bugyuta, felületes, eltúlzott vagy épp klisés, én minden hibájával együtt nagyon szeretem.
IMDb-értékelés: 7 / 10 


FOGLALKOZÁSUK: AMERIKAI  /  (The Americans)
Amerika, '70-es & '80-as évek, hidegháború.
A látszat: egy tökéletes, boldog amerikai család, papa, mama, két gyerek, jól menő vállalkozás, szép ház a kertvárosban.
Az igazság: a szülők valójában beépült, orosz KGB-ügynökök, és az idilli család csak fedősztori. Apu és anyu a vacsi után gyilkolni megy hand in hand, hogy megszerezzenek atomtiktokat, kódokat, térképeket, mikor mire kapnak utasítást "Moszkvától". Anyu könyörtelen és elhivatott, apu már megingott, élvezi az amerikai jólétet és hajlamos lenne átállni - ebből rengeteg feszültség adódik, mint ahogy abból is, hogy a házaspár szomszédja és jóbarátja egy (egyelőre) mit sem sejtő FBI-ügynök...
IMDb-értékelés: 8,3 / 10 


TÖRTETŐK  /  (Entourage)
A történet középpontjában egy fiatal, feltörekvő színész áll, aki tehetsége és tehetséges ügynöke (zseniális figura!) segítségével próbál érvényesülni Hollywoodban. Körülveszik, segítik, néha kihasználják és persze törtetnek előre az ő "farvizén" régi, gyerekkori barátai, azaz a "slepp" (=entourage). 
Kicsit betekinthetünk a kulisszák mögé, képet kaphatunk arról, hogyan is zajlik az élet és a munka az álomgyárban, milyen kiváltságokkal jár, ha valaki híres. A sorozat producere Mark Wahlberg, a történet részben az ő saját, korai színészéveiben szerzett élményein alapul, és néhány figurát is valós személyekről (ügynökökről, stúdiófőnökökről) mintáztak.
IMDb-értékelés: 8,5 / 10  


TUDOROK  /  (The Tudors)
Gyönyörű kosztümök, zseniális alakítások, viszonylag nagyfokú történelmi pontosság. Mindenki hallott már VIII. Henrik angol királyról, a nem angoloknak leginkább talán arról nevezetes, hogy lefejeztette a feleségeit. Szám szerint "csak" kettőt, de ez a sorozat ennél a felületes ténynél jóval messzebbre visz minket: bemutatja politikai, harctéri, udvari, magánéleti és vallási csatározásait, és azt is, hogy közben ember is volt, emberi gondokkal. Szerintem Jonathan Rhys Meyers elképesztően jót alakít, én amúgy is imádom őt, mert minden szerepében bebizonyítja, milyen karizmatikus színész. 
IMDb-értékelés: 8,1 / 10 
DOWNTON ABBEY  /  (Downton Abbey)
Ismét egy olyan világ tárul elénk, amit kevéssé ismerünk: hogyan éltek, milyen gondokkal küzdöttek a XX. század elején az angol nemesek és az őket kiszolgáló személyzet: szakácsnők, komornák, inasok; milyen hagyományok, illemszabályok és társadalmi elvárások szabályozták a mindennapjaikat és korlátozták az életüket, hogyan tudtak boldogulni, ha kicsit kilógtak a sorból és mások voltak, mint a többség. 
Gyönyörűek a jelmezek, a helyszínek, nagyon jó a történetvezetés, számomra soha egyetlen fő- vagy mellékszál sem volt unalmas, és a színészi alakítások is zseniálisak (kedvencem Maggie Smith az özvegy grófné szerepében - minden rezdülése aranyat ér!). 
IMDb-értékelés: 8,7 / 10 


MAFFIÓZÓK  /  (The Sopranos)
Egy kultikus sorozat az olasz-amerikai maffiáról, szerintem erről is hallott már mindenki. A főszerepben a New Jersey-i szervezet irányítását megöröklő Tony Soprano, akinek nem csak a munka nehézségeivel, a rivális "családokkal" és a saját "beosztottaival" kell megküzdenie, de magánéleti problémák is gyötrik. Egy zsarnok anya, egy keménykezű feleség, egy pénzéhes, folyton követelőző nővér és két öntörvényű, kamasz gyerek nehezíti az életét és sodorja a depresszió szélére, ennek bemutatása pedig emberivé, esendővé teszi az amúgy könyörtelen keresztapát. Életszagú, hihető történet, zseniálisan kidolgozott és kiválasztott fő- és mellékszereplőkkel. 
IMDb-értékelés: 9,2 / 10 


REKLÁMŐRÜLTEK  /  (Mad Men)
Meséltem már egyszer, mennyire rajongok a '60-as évek Amerikájáért, és ha választhatnék, hol és mikor szeretnék élni, biztosan erre a korra és helyre esne a választásom. Ez a sorozat így aztán nekem nagyon betalált. Eszméletlen jók nem csak a karakterek, de a körítés is: a ruhák, frizurák, sminkek, autók, házak és házak berendezése... ha a színészek csak némán tátognának, akkor is nézném, nekem ez az igazi eye candy. A látvány mellett persze a történetvezetés is izgalmas, fordulatos, alapvetően viszont ez egy nagyon szomorú sorozat, hiszen gyakorlatilag minden szereplője boldogtalan. 
IMDb-értékelés: 8,6 / 10 DEADWOOD  /  (Deadwood)
Ez egy méltatlanul elhanyagolt és félbehagyott sorozat. Igaz, a rá jellemző durva, naturalisztikus ábrázolásmód és sok káromkodás miatt nem mondanám könnyen emészthetőnek, és ezért nem is való mindenkinek. Tipikus HBO-alkotás. 
Western-sorozatnak mondják, pedig csak annyiban western, hogy a vadnyugaton játszódik az 1870-es években, és a szereplők között sok akkoriban élt, híres figurával találkozhatunk. A kerettörténet bemutatja, hogyan szerveződik várossá Deadwood, ami eleinte csak egy aranyásókkal, szerencsejátékosokkal, kisstílű bűnözőkkel és prostikkal teli sátortábor volt. Ez azonban csak a háttérsztori az emberi kapcsolatok és játszmák, jellemek, szerelmek, vadnyugati problémák és vadnyugati elintézési módok bemutatáshoz. 
IMDb-értékelés: 8,7 / 10 


SHERLOCK  /  (Sherlock)
Teljesen véletlenül futottam bele egyszer a tévében ebbe a sorozatba, és szerettem is bele kb. 5 perc alatt. Nem elhanyagolható szerepe volt ebben a csodás Benedict Cumberbatch-nak, akit addig alig ismertem, azóta viszont vadászom a filmjeit (bárcsak láthattam volna élőben a londoni Hamlet-előadáson!). Olvasmányélményeim alapján teljesen másmilyennek képzeltem el magamban Sherlockot, a sorozat óta viszont már csak úgy tudom elképzelni, amilyennek itt látjuk: arrogánsnak, lekezelőnek, érzéketlennek, ugyanakkor zseniálisnak és nagyon-nagyon viccesnek.  
IMDb-értékelés: 9,2 / 10 
Párban a Maffiózókkal, a listámon ez a két sorozat rendelkezik a legmagasabb pontszámmal.A PLETYKAFÉSZEK  /  (Gossip Girl)
Igazi guilty pleasure. Pontosan 3 éve láttam először, akkor viszont egyhuzamban mind a 6 évadot, mert egy komoly betegségen estem át és hetekig ki sem mehettem a lakásból. Ezzel vigasztaltam, erősítettem magamat, méghozzá a legnagyobb sikerrel.
Ha valaki esetleg nem ismerné, a történet egy csapat középiskolás életét követi nyomon, akik New Yorkban, az Upper East Side-on, hihetetlen gazdagságban élnek, elit iskolákba járnak, limuzinnal és magánrepülővel közlekednek és olyan élethelyzetekbe csöppennek, amik a hétköznapi emberek realitásaitól igen távol állnak, sőt, totálisan elképzelhetetlenek. Intrikák, csalódások, szerelmek, drámák - nálam a könnyed sorozatkedvencek között feltétlen helye van!
IMDb-értékelés: 7,4 / 10 


24  (24)
Ki ne hallott volna már Jack Bauerről, erről a Terminátorba oltott James Bondról, akit ugyan folyton felrobbantanak, lelőnek, leszúrnak, bebörtönöznek, halálra ítélnek, és ő mégis mindig visszatér és megmenti a világot?? 
A sorozat érdekessége (a címét is erről kapta), hogy egy évad 24 részből áll, és minden rész egyetlen óra történéseit meséli el "valós" időben (azaz a részek 1-1- órásak), így egy évad gyakorlatilag egyetlen nap, 24 óra eseményeit mutatja be. Ettől mégsem lesz unalmas vagy vontatott, sőt! Mivel a cselekmény egyszerre több szálon fut, nagyon is pörgős, izgalmas, eseménydús sorozatról van szó.
IMDb-értékelés: 8,4 / 10  


A TÖRVÉNY NEVÉBEN (True Detective)
Eddig két évadot élt meg ez a krimisorozat, de ennek a két évadnak az égvilágon semmi más köze nincs egymáshoz, mint a cím és a krimiműfaj. Tök más karakterek, tök más szereplők, teljesen más helyszín, sőt, a hangulat, az atmoszféra is más. Az elsőt szokták jobbnak mondani (az kicsit misztikusabb), de bevallom, nekem a második a kedvencem, bár az sem kevésbé nyomasztó, mint az első, csak máshogy. Mindkét évadban vannak nagyon jó színészi alakítások, olyanok, amik meglepik az embert (pl. Matthew McConaughey vagy Vince Vaughn), méghozzá abszolút pozitív értelemben.  
IMDb-értékelés: 9,1 / 10  
Most, így a poszt végén fáj a szívem, mert egy csomó kedvenc kimaradt. Talán egyszer, majd egy másik posztban megmutatom azokat is, de addig is remélem, az év végi lazább, pihenősebb napokra találtok egy-két olyat a fentiek között, amihez kedvet kaptok (újként vagy újra). Kellemes tévézést, izgulást, nevetést és kikapcsolódást kívánok,

üdvözlettel:
Piffeny