Hogyan vezetem a kiadásainkat?


Tavaly ősszel meséltem nektek arról, hogy mi hogyan tartjuk rendben a pénzügyeinket. Akkor 6 pontban foglaltam össze a lényeget, és ebből a hatból az egyik pont a "kiadások dokumentálása" volt. Szerintem a pénzügyi tudatosság egyik nagyon fontos eleme tudni azt, mire mennyi pénz megy el a háztartásunkban. Elengedhetetlen, ha nagy terveink vannak, ha spórolni, félretenni szeretnénk valami konkrét dologra, de akkor is jól jöhet, ha egyszerűen csak szeretnénk okosabban beosztani vagy átcsoportosítani a pénzünket. A puszta kíváncsiságunkat is kielégíthetjük vele, és aki csinálta már ezt, az tudja, milyen tanulságos hónap végén visszanézni egy ilyen listát. Egészen megdöbbentő dolgokra jöhetünk rá, persze csak akkor, ha (nagyjából) pontosan beírunk mindent és nem feledkezünk el semmiről.

Arra gondoltam, a mai posztban erről mesélek nektek egy kicsit, hogyan működik nálam ez a rendszer, hátha ti is kedvet kaptok hozzá, vagy épp ez ad egy végső lökést ahhoz, hogy ti magatok is belekezdjetek, például január elsejétől...A kiadások vezetéséhez nekem leginkább a digitális forma vált be, azaz egy Numbers-táblázat (Excel), amit csak egyszer kellett végiggondolni, beírni a megfelelő képleteket, ebből csinálni sok üres munkalapot (minden hónapra egyet), amiket utána már csak ki kell tölteni az összegekkel.

Életem során sokféle táblázatom volt, sokféle kiosztással dolgoztam a végtelenségig túlbonyolítottól kezdve egészen az egyoszlopos, ömlesztve felírt listáig. Egyik végletnek se volt sok értelme, úgyhogy jelenleg egy viszonylag egyszerű rendszert használok, íme, mutatom is (kattintásra megnyílik nagyban):Szerintem nagyjából érthető, de azért a lényeg: a hónap neve alatt (középen) az összesített kiadás szerepel, alatta pedig az a 4 kategória, amit jelenleg fontosnak tartok, és mindegyik kategória tetején szintén ott van az összesítés. A kategóriánkénti összesítés, és vele együtt a "nagy" egyenleg minden egyes beírt új tétellel frissül. 

_________________________________________

1. OSZLOP: bevásárlás, benzin
_________________________________________

Nos igen, tudom, hogy ez egy elég általános kategória. Régebben, kezdő "táblázatozóként" erre több külön oszlopom is volt: 
kaja (alapvető élelmiszerek)
kaja (nassolnivaló, édesség)
háztartási cikkek (tisztító- és mosószerek)
pipere (tusfürdő, sampon, stb.)
tankolás (autónként külön)
...és így tovább. 

Ezt azonban egy idő után túl macerásnak találtam, sokszor kellett a hosszú Tesco-blokkot szétbontani, számolgatni, és rájöttem, hogy számomra nincs jelentősége annak, hogy ezek az alkategóriák külön-külön milyen összeget tesznek ki hónap végére, mert mindegyik kell. Úgyhogy ma egy az egyben ide, az első oszlopba kerül (méghozzá megjegyzés nélkül) minden Tesco-, Auchan-, Metro-, DM-számla, az összes osztrák kajás bevásárlásunk, a kávé (Nespresso), illetve a privát benzinszámlák.

Aki konkrétan spórolni szeretne a havi kiadásaival, annak esetleg hasznos lehet eleinte valamiféle alkategória-rendszert felállítani (ízlés szerint), hogy lássa, hol tud húzni kicsit a kiadásokon. 


________________________________

2. OSZLOP: étterem
________________________________

Nálunk ez is tetemes összeget tud kitenni havonta, ezért kapott külön oszlopot. Itt az összegek mellett felírom azt is, hol jártunk, mert akkor tudni fogom, hogy azért költöttünk X ezret ebben a hónapban étteremre, mert kétszer is voltunk sztéket enni a La Pampában... 
A klasszikus éttermi számlák mellett ide kerülnek a gyorséttermi, kávézós és cukrászdai kiadások is.


_________________________

3. OSZLOP: rezsi
_________________________

Mint azt a cím elárulja, alapvetően a lakásunkkal kapcsolatos kiadások szerepelnek itt. Ez az oszlop (a bal oldal) fixen előre be van írva, hónapról-hónapra viszem tovább, hiszen ezeket minden hónapban fizetjük, de az összegek csak akkor kerülnek ide, amikor befizettem az adott számlát.

A klasszikus rezsikiadások mellett mellett ide számolom még: 
 • a különféle megtakarítási számláinkra havonta átvezetett összegeket (erről ismét lásd a korábbi posztomat!)
 • különféle biztosításokat: élet- és baleset, lakás, privát autók kötelező és casco (nem mindegyik van minden hónapban)
 • a belvárosban, plázákban kifizetett parkolási díjakat (a telefonos parkolás is ide kerül, amikor megjön a mobilszámla)
 • autópálya-matricákat (januárban)
 • illetve a gyógyszertári, magánorvosi számlákat is, ha vannak

__________________________

4. OSZLOP: egyéb
__________________________

Haha. Jó kis megnezevés, ugye? :-) 
Na szóval itt is lehetne ezerféle alkategóriát használni (korábban használtam is), de ma már ennek sem érzem szükségét, mert csak bonyolítja a dolgokat. Ömlesztve, szép sorban ide írok be mindent, ami nem az előző 3 oszlopba tartozik.

Az egyetlen fontos dolog, hogy a hasonló tételeket "kötegelni" szoktam: ha vettem hónap elején mondjuk egy iBook-ot, azt felírom új tételként, és ha a hónap közepén veszek még egyet, akkor azt nem megint újként írom be, hanem hozzáadom az első összeghez (így áttekinthetőbb). De ugyanez megy pl. a virággal, magazinokkal, manikűrrel, kozmetikussal, stb., vagy a karácsony előtti a hónapokban pl. az ajándékokkal.


 Néhány megjegyzés még a végére:

 • mint látható, a táblázatomba kizárólag a privát kiadásaink kerülnek bele, a cégesek nem (adók, magunk után fizetendő járulékok, könyvelő, bankköltségek, nyomtatási költség, céges autók tankolása, stb.), ez főleg azoknak lehet érdekes infó, akik szintén saját vállalkozásban dolgoznak
   
 • ami privát kiadás, mégsem ide írom, azok a nagyobb tételek, pl. egy dizájnertáska vagy -kendő, ékszer, drága cipők, ruhadarabok, utazások -- röviden szólva: a luxuskiadások. Erre van egy külön táblázatom, amibe ezeket (csak felsorolásszerűen: megnevezés és összeg) felírom, hogy év végén lássuk azért azt is, ilyesmire mennyi ment el.
   
 • az is feltűnhet nektek, hogy száz Ft-ra fel- vagy lekerekített összegeket írok be, nem fillérre pontosan
   
 • könnyebb helyzetben vagyunk, ha általában kártyával fizetünk, mert akkor az internetbankban / mobilbankos sms-ek között / bankszámlakivonaton is vissza tudjuk nézni a különféle tételeket
   
 • ...ugyanakkor senki ne higgye, hogy működni fog az, hogy "majd hónap végén beírok mindent". Legkésőbb a nap végén, amikor hazaértünk, muszáj rászánni 5 percet és beírni, amit kell, különben elfelejtjük (főleg a készpénzes kiadásokat).
   
 • ennek érdekében én mindig, minden vásárlásnál elrakom a blokkot, mert mire hazaérek, már nem biztos, hogy emlékezni fogok az összegekre. Csak begyűröm őket a táskámba, és amikor hazaérek, szépen kiválogatom. Ez egyébként rögtön arra is remek alkalom, hogy az összes szemetet (használt zsebkendő, parkolókártya, cukorkapapír, stb.) kidobjam a táskámból.
   
 • hasznos lehet, ha egy olyan táblázatot vezetünk, amit több eszközön, több helyről (felhőből) elérünk, és akkor pl. az irodában is rögtön be tudjuk írni pl. az útközben vett kávé vagy az ebéd költségét 


Remélem, hasznosnak találtátok ezt a posztot. Elsőre talán nem tűnik egy tipikus decemberi-ünnepi témának, de szerintem ilyenkor is hasznos lehet (sőt, még csak ilyenkor tud igazán hasznos lenni!), ha odafigyelünk és gondolunk a pénzügyekre is. 

Üdvözlettel:
Piffeny