Pumpkin Spice Latte


Furcsa dolog a Starbucks-imádat, nálam legalábbis biztosan. Fő terméküket, azaz a kávéjukat nem szeretem, mert szerintem pocsék. Rajongok viszont a bögrékért és tumblerekért, a sütik közül a fahéjas csigáért és a sajttortáért, na és persze rajongok a szezonális, ízesített italaikért is, mert azok inkább desszertek, mint kávék. Ezek közül is kiemelkedik kettő: a karácsonyi Toffee Nut Latte (ami, ha jól tudom, a héten már kapható), és a nagy őszi sláger: a Pumpkin Spice Latte. 

Nem érdekel, hogy túlédesítettek, nem érdekel, hogy ki tudja, milyen összetevőjű szirup adja az ízüket, mert túl sokat nem szoktam inni belőlük, és egyébként is, egyszerűen imádom őket, szóval ennyi belefér. Nagyobb gondom, hogy a tökös verzió (ami az abszolút kedvencem) sajnos csak rövid ideig kapható, és akkor is sokszor jobban esne itthon, a kanapén heverészve és egy jó könyvet olvasva, mint egy zajos, zsúfolt bevásárlóközpont kávézójának kényelmetlen székén kuporogva.

Úgyhogy két éve elhatároztam, hogy kikísérletezem magamnak a tökéletes házi pumpkin spice lattét. A neten rengeteg receptet találhatunk, én is ott kezdtem keresgélni, próbálgattam, kóstolgattam, és végül a sokból összegyúrtam egyet, ami szerintem tökéletes - ma ezt szeretném nektek megmutatni. Az italunk így igényel némi előkészítést, de ha az alaprecept, azaz a szirup már megvan, akkor akár egész hétvégén élvezhetjük ezt a finom, fűszeres kávét, és nekem ennél több nem is kell a tökéletes szombat reggelhez!


______________________________________

•  HOZZÁVALÓK  •
kb. 10-12 csészényi lattéhoz
______________________________________

1 kg sütni való tök (nyers, tisztított súly)
pár ek olvasztott vaj
barnacukor

1 csapott tk fahéj
1/2 tk őrölt gyömbér
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
1 ek méz
1,5 - 2 dl tejszín (vagy tej)

1 frissen főzött espresso
2 dl tej felhabosítva




_______________________

•  ELKÉSZÍTÉS  •
_______________________


A tököt megpucoljuk, feldaraboljuk, kiszedjük a magokat. A tökdarabokat egy sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, megkenjük őket az olvasztott vajjal és megszórjuk egy kevés barnacukorral. 180 fokos sütőben készre sütjük őket (mérettől függően kb. 30-40 perc).

Kicsit hagyjuk hűlni, majd egy kanállal kikaparjuk a tökök húsát. Kimérünk belőle 45 dekát (az egy kiló nyers tökből kb. ennyi hús lesz), hozzáadjuk a fűszereket, a mézet és a tejszínt, majd egy kis lábasban felmelegítjük és alacsony lángon, időnként megkeverve kb. 10-15 perc alatt szép sűrűre főzzük, a végén pedig botmixerrel pürésítjük.

Ezzel kész is az ízesítésünk, ami egy jól záródó üvegben 3-4 napig elvan a hűtőszekrényben (és annyi idő alatt el is fogy). 

Amikor kávézni szeretnénk, a lefőzött espressoba keverünk 1 evőkanálnyi tökszirupot és felöntjük habosított tejjel. Aki egyébként cukorral issza a kávéjét (mint én is), az kóstolja meg ezt a variációt először nélküle, mert a szirup elég édes, és elképzelhető, hogy nem kell bele plusz cukor.




Két "technikai" megjegyzés:
1.// Ha a tökünk nem édes, akkor értelemszerűen az ízesítés sem lesz tökízű. Ez magától értetődőnek tűnhet, de én belefutottam egyszer, hogy nem kóstoltam meg a megsült tököt és úgy főztem meg a szirupot, a végén pedig csodálkoztam, hogy csak a fűszereket érezni, a tök maga ugyanis tök vízízű volt. A kávé úgy is jó lett, csak épp a pumpkin spice lattéból sima "spice latte" lett, pumpkin nélkül.

2.// Botmixeres pürésítéssel nekem még sosem sikerült a szirup 100% rostmentesre. Engem nem zavar, de ha tökéletesen sima eredményt szeretnénk, akkor nincs más hátra: egy apró lyukú szűrőn át kell passzíroznunk az egész masszát. Mindenki döntse el maga, megéri-e neki ez a macera!

Sok sikert és jó kortyolgatást:
Piffeny




Ehhez a télies italrecepthez kívánkozik az alábbi kép, amit Pinteresten találtam még tavaly, és amin különféle forrócsoki-variációk vannak (kattintásra jó nagyban is megnyílik!). Gondoltam, megosztom veletek, mert vannak rajta nagyon jó ízesítési ötletek, érdemes próbálgatni.
A kép eredeti forrása ez az oldal, aki pedig szeretné tudni, én hogyan készítem a "sima" forrócsokit, az IDE kattintson!