Fűszeres csicseriborsó leves


Amikor kislány voltam, nagyon sokszor étkeztem a nagyszüleimnél, mindegy, hogy tél volt vagy nyár, hétvége vagy hétköznap. Mondhatom, hogy a nagymamám konyháján nőttem fel, és bár mára az ízlésem nagyon messze távolodott attól a paraszti ízvilágtól, amit képviselt, sok fogását a mai napig megemlegetem. Nála szinte minden nap került leves az asztalra. Vagy valamilyen hígabb változat a főétel elé, vagy pedig egy sűrűbb, tartalmasabb, amihez másodikként édes tésztát kínált: buktát, rétest, palacsintát.

Én a főétel elé, első fogásnak már csak ünnepekkor készítek levest, ami jellemzően tyúkhúsleves (lehetőleg szabadtartásban nevelt gyöngytyúkból), de a műfaj sűrűbb, egytálételszerű változatai hetente kétszer biztosan szerepelnek a házi menüsorban. A mai posztban egy ilyen ételt szeretnék nektek megmutatni, amit immár 9 éve készítek rendszeresen – akkor találtam rá ugyanis Lila Fügénél

Amint beköszönt az első hűvös, barátságtalan őszi nap, már esszük is ebédre vagy vacsorára, és utána még nagyon sokszor a télen át. Szeretem benne, hogy fél óra alatt megvan, hogy az elkészítése pofonegyszerű (kezdőknek is ideális!), hogy nem kell hozzá különösebb bevásárlás (a hozzávalók sokáig elállnak a kamrában), továbbá azt is, hogy jó sűrű és jó fűszeres, és ezért istenien átmelegít egy hideg, nyirkos-esős nap végén. Igazi comfort food.

Én magam rajongok az ilyen vigasztaló ételekért, és őszintén sajnálom azokat az embereket, akik nem találnak örömöt az evésben. Nektek is szeretettel ajánlom ezt a receptet, amit a héten beköszöntött őszi idő különösen aktuálissá tesz.


_____________________

HOZZÁVALÓK
2 felnőtt adaghoz
______________________

1 közepes fej vöröshagyma
1 kis sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem

1 paradicsomkonzerv (400 grammos)
1 csicseriborsó-konzerv (nettó 240 grammos)
8 dkg száraz vöröslencse
5 dl csirke- vagy zöldségalaplé

2 tk kurkuma
2 tk őrölt koriander
2 tk őrölt kömény 
2 tk füstölt, édes pirospaprika (én a La Chinata spanyol márkát szeretem)
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk cayenne bors (opcionális)
só, bors
olaj



_________________

ELKÉSZÍTÉS
_________________

A hagymát és a sárgarépát egy késes robotgépben apró darabokra darálom, majd olajon megpirítom. Lehúzom a tűzről, hozzáreszelem a fokhagymát és rádobom a száraz fűszereket, majd így is pirítom egy percig. Vigyázzunk, meg ne égjen.

Felöntöm a paradicsomkonzervvel, az alaplével, majd mehet bele a jól megmosott lencse is. 10 perc lassú főzés után (ennyi kell a lencsének) hozzáadom a szűrőben lemosott-lecsepegtetett konzerv csicseriborsót is, amivel már éppen csak összemelegítem az ételt. Én szeretem, ha egészen sűrű, szinte főzelékszerű (lásd a fotókon), de ha valakinek ez túl testes, tehet még bele 1-1,5 dl vizet.

A végén megszórom aprított petrezselyemmel, majd pitakenyérrel tálalom.
Javaslom, hogy a tányérban facsarjunk bele pár csepp friss citromlevet, jót tesz neki!




__________________

MEGJEGYZÉSEK
__________________

Paradicsomkonzerv: Mutti márkájút szoktam venni, ez egy nagyon enyhén darabos püré, amit nem szükséges külön turmixolni. Sok helyen árulják: Tesco, Auchan, Spar, Metro. Ha viszont csak a darabolt változat van otthon, akkor botmixerrel menjünk át rajta, mielőtt a lábasba öntjük.

 

Lencséből
mindenképp a vöröset ajánlom, mert a főzési ideje kb. 10 perc, és ez nagy könnyebbség lehet. Szerintem különben az íze is finomabb, mint a hagyományos lencséé. Beszerezhetjük pl. a Culinarisban vagy a Tescoban



Szeretnék még egy kicsit kitérni az alaplé kérdésére is. Én időnként főzök egy nagy kondérral, majd 3-5 dl-es adagokban megy a fagyasztóba. Ha nem akarunk ezzel vesződni, vagy kifogytunk a készletekből, akkor két lehetőség van: bolti alaplé (a Culinarisban kapható olyan, aminek vállalható a minősége, én mindig tartok itthon belőle), vagy pedig bio leveskocka, amit pl. a DM-ben is beszerezhetünk.
Természetesen sima vízzel is felönthetjük ezt az ételt, de az alaplé valahogy mindig teltebb ízűvé varázsolja a végereményt, szerintem nem érdemes kispórolni.


Pitakenyér: ha azt is frissen készítjük, akkor nyilván nem lesz fél óra alatt kaja az asztalon, ami persze nem is mindig cél. Ha belefér, süssünk otthon pitát, igazán nem ördöngösség; én ezt a receptet szoktam követni, és bár nekem nem lesz mindig "zsebe", de nagyon finom és lehetetlen elrontani. Ezt egyébként le is fagyaszthatjuk, és fogyasztás előtt, amíg a leves készül, csak átmelegítjük a forró sütőben.

Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor bolti változatból igyekezzünk valamilyen jobbat keresni, amiben nincs kivetnivaló összetevő, csak az, ami kell. A Culinarisban ebből is kapható megfelelő minőségű, de ha az nem esik útba, akkor az Auchanban/Tescoban is találunk finomat (lásd a lenti fotón, ez 400 Ft / csomag).



Ebből létezik egyébként teljes kiőrlésű változat is, de azt még nem kóstoltam. A bolti is fagyasztható ("bolti" állapotában, még készre sütés előtt). Egyik késztermék sem olyan persze, mint a friss házi, de szerintem vészhelyzetre tökéletesek.

Sok sikert és jó étvágyat:
Piffeny

UI: további vacsora-ötleteket ebben a posztban találhattok!