11 dolog, amivel nem tartozol senkinek


Nem tudom, ki hogy van vele, de én gyakran érzem úgy, hogy az emberek magyarázatokat várnak tőlem az életem egyik-másik részletével kapcsolatban. Pontosabban fogalmazva: bizonyos emberek. Biztosan ti is ismeritek ezt a típust: alapvetően nem rosszindulatúak (bár van köztük olyan is), egyszerűen "csak" rettentően kíváncsiak, mindent tudni szeretnének, és egészen részletekbe menően ütik bele az orrukat mások életébe, mert nem érzékelik, hol a határ. Talán meg se fordul a fejükben, hogy vannak témák, amiket egyszerűen nem illik firtatni.

Biztosan nem én vagyok az egyetlen, akit kitüntetnek a figyelmükkel, de őszintén szólva nem nagyon lep meg, hogy én is a célkeresztjükbe kerülök, hiszen az életem –életünk– több ponton is eltér a megszokottól. Az elmúlt évek-évtizedek alatt már remekül megtanultam, hogyan szereljem le a tolakodó, udvariatlan kérdéseket nekem szegező embereket, de azért elő szokott fordulni, hogy valahogy reflexből, ösztönösen magyarázkodni kezdek erről vagy arról.

De aztán rögtön abba is hagyom, mert előtolakodik bennem a kérdés: miért is teszem ezt tulajdonképpen? Miért is gondolom azt, hogy meg kell indokolnom az életem döntéseit vadidegen embereknek? És jelen kontextusban bizony vadidegennek számít a szomszéd, a gyerekkori ismerős, a kollega, a régi családi "barátok", a szüleink ismerősei és a barátnő barátnője is. Rövidebben szólva: mindenki, akit mi nem akarunk bevonni az életünkbe.

A folytatásban 11 olyan dolgot találtok, amivel nem tartozunk senkinek. A lista szabadon folytatható, de a lényeg, hogy mindig tudjuk, mi az, amire bátran nemet mondhatunk.
Nem tartozol magyarázattal személyes dolgokat illetően: vallási-politikai meggyőződés, családi és egyéb belső szellemi értékek tekintetében.

Nem tartozol magyarázattal arról, hogy mire költöd a pénzedet. Akár te kerested meg, akár a szüleidtől kaptad, akár örökölted, akár a lottón nyerted, de még akkor sem, ha az utcán találtad.

Nem tartozol magyarázattal azzal kapcsolatban, hogy mi a fontos számodra az életben és mivel töltöd a (szabad)idődet. Akkor sem, ha másoknak (akár a nagy többségnek) értéktelen az, ami a te életedben prioritást élvez.

Nem tartozol bocsánatkéréssel akkor, amikor valójában nem bánod, amit tettél, mondtál, vagy ami történt. 

Nem tartozol magyarázattal az életkörülményeidet illetően. Hogyan és hol élsz, milyen lakásban és miért nem házban, vagy fordítva, miért a szüleidnél, miért albérletben, miért egyedül vagy miért a barátnőddel, miért a belvárosban vagy miért egy kis faluban. 

Nem tartozol magyarázattal arról, hogyan étkezel, miért nem eszel húst, tejterméket, édességet, gabonaféléket, karfiolt, padlizsánt vagy zöldbabot.

Nem tartozol magyarázattal a szerelmi életeddel / házasságoddal kapcsolatban. Akkor sem, ha túl nagy a korkülönbség, az intellektuális különbség, az anyagi különbség vagy akármilyen különbség köztetek. Akkor sem, ha 2 hónap után házasodtatok össze, és akkor sem, ha még 10 év után is "csak" együtt éltek. 

Nem tartozol igennel akkor, amikor egyszerűen csak nemet mondanál valamire, amihez nincs kedved. Fitnessterembe menni, pizzát enni, elutazni a hétvégére vagy vigyázni a barátnőd gyerekére. 

Nem tartozol azzal, hogy bárki lelki szemetesládája légy. 

Nem tartozol barátsággal senkinek, akinek nem akarsz a barátja lenni. Akkor sem, ha az óvodai homokozó óta ismeritek egymást, és akkor sem, ha az élet véletlenül egymás mellé sodort benneteket, ha kollegák / szomszédok / edzőtársak vagytok, sőt, akkor sem, ha a másik a barátod szeretne lenni. 

Nem tartozol magyarázattal a külsőd miatt. Mert túl sovány / túl kövér vagy, mert szőke vagy, vagy éppen lángvörös. De az öltözködési stílusod miatt sem, és azért sem, mert szereted a piros ruhákat narancssárgával kombinálni (figyelsz, M.? :-).  Tudom, néha nehéz mindezt betartani, és még ha elméletben így is gondolkodunk, a gyakorlatban már bonyolultabb az emberek kíváncsiságát kielégítetlenül hagyni, pláne sértődés nélkül. Néha azonban nem árt egy kis egészséges önzés. Mindig tartsuk szem előtt, hogy vannak bizonyos dolgok, amiket senki nem kérhet számon rajtunk, és hogy a magánéletünk csak ránk, és még néhány hozzánk nagyon közel álló emberre tartozik (ezért hívják magánéletnek). Ne legyen, soha ne legyen lelkifurdalásunk azért, mert nem teregetünk ki privát részleteket és mert nem indokoljuk meg életünk döntéseit olyanoknak, akikkel egyszerűen nem akarunk ilyesmikről beszélni.

Üdvözlettel:
PiffenyMajom: Kay Bojesen