Csokis-mogyoróvajas reggeli shake


Augusztusban tönkrement a turmixgépem. Nagyon régi volt már, és hosszú élete során sokszor gondoltam rá, hogy majd ha pótolni kell, akkor veszek egy szuper dizájnos KitchenAid-et vagy Smeg-et. Főleg a Smegre fájt a fogam, de mivel az enyém nem egy különálló turmix volt, hanem az a robotgéppel összeépített fajta, végül nem akartam magamnak gondot okozni azzal, hogy plusz egy gépet behozok a konyhámba, ráadásul egy ilyen szépséget eldugni se lett volna szívem, márpedig a konyhapult amúgy is elég zsúfolt nálam. Szóval inkább tájékozódtam kicsit a neten, majd elballagtam szépen egy Media Marktba és hazajöttem egy Philips-szel. Ezzel itt

Hát igen, jól látjátok: dizájnban eléggé le van maradva a fentiekhez képest, viszont azt nem sejtettem, hogy ennyivel jobb lesz majd a réginél! Sokkal erősebb, ezért sokkal könnyedebben bánik el mindennel, amit csak rábízok, úgyhogy egyre gyakrabban kapom elő a fiókból, mert kissé csúf külseje ellenére pillanatok alatt megszerettem. És hogy arra is rátérjek végre, hogyan jön ez az egész mai posztunk témájához: amióta megvan, megint rengetegszer készítek magamnak turmixot reggelire, sokszor vacsorára is!

Tisztán gyümölcsös smoothie-k, vagy tejjel, joghurttal kevert változatok, vaníliás shake-ek, esti jeges koktélok (a hideg ellenére is, igen...), no és az utóbbi idők egyértelmű sztárja: ez a csokis-mogyoróvajas ital! Az íze olyan, mint egy finom desszerté, közben pedig egészséges, sok energiát ad és nagyon jól eltelíti az embert – ugyan, mi kellhet még?! :-)



Én magában is imádom a mogyoróvajat sajnos, nagy versenyben áll egyébként a Nutellával és ezt is hűtőben kell tartanom, hogy ne legyen szem előtt, mert akkor pár nap alatt felfalnék egy üveggel. Sok mindenhez használom, talán egyszer majd írok róla egy posztot.

Ha mogyoróvajat vásárolunk, mindig figyeljünk arra, hogy 100% mogyoróból legyen. Ez nem könnyű küldetés, mert a legtöbb márkánál szeretik mindenféle olajokkal vagy pálmazsírral keverni (rosszabb esetben egyéb gyanús összetevőket is találunk benne). Az én kedvencem az amerikai Peanut Butter & Co. terméke, méghozzá a darabos, crunchy változat (a Culinarisban kapható): 99,5% mogyoró, 0,5% só. Ez azért így eléggé rendben van szerintem.


A "sima" csokis shake-et biztosan ismerjük mindannyian, az én kedvencem: csokifagyi (vagy vaníliafagyi és 1 tk cukrozatlan kakaópor), 1 fagyasztott banán és némi tej összeturmixolva. Ebben a mai változatban van azonban némi csavar, mivel nem csak a címben jelzett mogyoróvaj, hanem zabpehely is kerül bele - ettől lesz ez egy nagyszerű reggeli ital. 


HOZZÁVALÓK:
1 adaghoz

2 dl tej (lehet sima tehéntej, de bármilyen növényi tej is)
1 fagyasztott banán
1 tk cukrozatlan kakaópor
2 ek zabpehely
1 ek mogyoróvaj
1 tk méz (vagy picit több, ha a banán nem volt nagyon érett)



ELKÉSZÍTÉS:

A banánt előző este bedobjuk a mélyhűtőbe. Én általában 3 darabra szoktam törni, mert így könnyebben viszi majd a turmix. Nagyon fontos, hogy előtte hámozzuk meg, a fagyott banánról leszedni a héját ugyanis elég reménytelen vállalkozás lesz.

Praktikus egyébként, ha mindig van a fagyasztóban pár darabolt banán, mert más turmixokhoz is kiváló, és így megmenekülhetnek a konyhapulton túlérett, barnulásnak indult példányok is! Egy jól záródó, műanyag dobozban remekül elvannak, és kiszedni is könnyű 1-2 darabot, mert nem fagy oda hozzá. Az időjárás talán már nem indokolná a fagyasztást, én mégis javaslom, egyszerűen jobb állaga lesz tőle az italunknak. 


Másnap reggel, vagy amikor kedvünk szottyan, a turmix kancsójába tesszük a fenti hozzávalókat és jól összedolgozzuk.



A zabpelyhet általában nem csapja szét teljesen a gép, ezért lesz az italban egy kis "rágnivaló" is, ami nekem különösen tetszik ebben a turmixban. Viszont ha este készítem, akkor a zabpelyhet kihagyom belőle (vagy 2 ek helyett max. csak egy felet teszek bele), különben számomra túlságosan laktató lefekvés előtt.

Üdvözlettel:
Piffeny