10 dolog, amire nem szánunk elég időt


Néha az az érzésem, az idő és az élet egyszerűen elszalad mellettem. A napok és a hetek gyorsan telnek, sokszor már csak arra eszmélek, megint hétfő, megint elseje, megint karácsony... Mert mindig rohanás van, munka, kötelezettségek, elintéznivalók és utánajárások, azaz: a hétköznapi gondok-nyűgök, amik könnyen bedarálják az embert, és amik között olykor bizony elveszik a pillanat varázsa, élvezete, az élet lényege, akárhogyan igyekszem is odafigyelni rájuk.

Összeszedtem 10 dolgot, amikre manapság szerintem nem szánunk elég időt és amiknek sokszor nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget – pedig kellene. Ezeket találjátok meg a folytatásban, és biztos vagyok benne, hogy közületek is sokan magukra ismernek majd egyik-másik pontot olvasva.01  |  EMLÉKEK DOKUMENTÁLÁSA

Pinteresten akadtam rá egy mondatra: mi vagyunk a legtöbbet fotózott generáció, mégis, 10 év múlva nem lesz egyetlen fényképünk sem. 
Ez szöget ütött a fejembe. Kezünkben a telefon vagy a fényképezőgép, és állandóan fotózunk. Megörökítünk a hétköznapjainkból minden fontos (fontosnak vélt) momentumot: mit ettünk, merre jártunk, mit viseltünk, mit láttunk... Ezernyi, talán tízezernyi fotót is tárolunk a telefonunkon, számítógépünkön, külső merevlemezeken, felhőben, és ezek mind arra várnak, hogy még egyszer az életben megnézze őket valaki. Ám sokszor hiába várnak erre, mert el is feledkezünk róluk. 

A legnagyobb baj ezzel pedig az, hogy a sok felesleges, semmitmondóvá vált kép között elvesznek azok is, amiknek van igazi jelentőségük. Ezért elhatároztam, a fontos képekből ezután papírképeket fogok csináltatni és albumba rendezem őket, mert csak így maradhatnak fenn, és csak így van értelme annak, hogy elkészültek.


02  |  CÉLOKAT TŰZNI MAGUNK ELÉ
A többségünk minden szilveszterkor megfogad dolgokat, amik azonban pár nappal-héttel újév után feledésbe is merülnek. Miért nem tűzünk ki magunk elé inkább heti vagy havi célokat? Kisebbeket, elérhetőbbeket, reálisabbakat azoknál, mint amiket az év utolsó napján szoktunk megfogadni, de amik inkább kecsegtetnek sikerrel, mint a Nagy Tervek. Olyasmikre gondolok, mint "a jövő héten kiszanálom végre a hálószobai komódok fiókjait" vagy "ebben a hónapban minden héten egyszer elmegyünk kettesben vacsorázni".


03  |  ELÉRHETETLEN / OFFLINE LENNI LEGALÁBB PÁR ÓRÁRA
Sokat lehet manapság olvasni arról, milyen jó is időnként egy internet-detox-napot beiktatni. Én nem napokról beszélek, inkább csak 1-2 óráról. Amikor kikapcsoljuk a telefont, és nem ugrunk minden csilingelésre, új üzenetre, értesítésre, bejövő hívásra. Sokan élnek szinte függőségben a mobiljukkal és laptopjukkal (bevallom, én is!), mert nem akarnak lemaradni semmiről, mert mindig naprakészek percrekészek akarnak lenni. De gondoljuk át: tulajdonképpen miért is??

Minden hír, posztolt fotó és üzenet ott lesz 3 óra múlva is - szóval hadd várjanak csak, és ha mégis lemaradunk egy Snapchat- vagy Instagram-bejegyzésről, szerintem attól még nem dől össze az életünk.


04  | BÓKOLNI
De jól áll ez a frizura! Milyen szép az új cipőd! Szuper rendet raktál az íróasztalodon! - Rövidke, egyszerű mondatok, amiket nem sokból áll kimondanunk, mégis nagy örömet szerezhetünk vele másnak. Bárkinek. Családtagnak, barátnak, kollegának, akár egy idegennek. Tegyük gyakrabban! További tippeket ebben a posztban olvashattok arról, hogyan dobhatjuk fel apróságokkal mások napját.


05  |  HOBBI
... vagy más szavakkal: én-idő. Teljesen mindegy, mi az, ami kikapcsol minket, a jóga, a futás, az olvasás, a tortasütés vagy a kötögetés, a lényeg, hogy fordítsunk időt a szórakozásra is. A hobbi talán az első olyan tevékenység, amit egy elfoglalt ember kihúz a teendői közül és hagy el a heti programból, mint "nem fontos" dolgot, és ez nagy hiba, mert a feltöltődéshez viszont elengedheteten. Erről bővebben egy korábbi posztomban írtam, azt most újra ajánlom figyelmetekbe.


06  |  AZT MONDANI: KÖSZÖNÖM
...mert ez egy olyan mondat, amit soha nem bánunk meg, hogy kimondtuk, és kevesebbek se leszünk tőle, sőt...! Ennek ellenére sajnos ritkán mondjuk. Miért?

Én szeretek az emberek (eladók, pénztárosok, pincérek, ügyintézők, stb.) szemébe nézve mosolyogva köszönetet mondani, mert a sok morcos ember között biztosan jólesik nekik egy kedves szó, de nem csak idegenekkel szemben fontos, hanem a közvetlen környezetünkkel is. Akár teljesen magától értetődő dolgokat is érdemes megköszönni: köszönöm, hogy levitted a szemetet; köszönöm, hogy vettél macskaalmot; köszönöm, hogy elviszel az orvoshoz.


07  |  SÉTÁLNI
Én tudom és beismerem magamról, hogy elkényelmesedtem. Míg régen képes voltam munka után hetente többször is hazagyalogolni (bő 3 km volt), addig ma a sarokra is kocsival járok. És vacsora után is szívesebben megyek a kanapé, mint a bejárati ajtó felé. Pedig néha, ha rávesszük magunkat, olyan jól tud esni egy kellemes, tavaszi vagy nyáresti séta! Ráadásul a mi környékünk szép, csendes, zöld. Erre gyakrabban kell gondolnom és időt szánnom, és nektek is ajánlom akár a "céltalan" sétát, ha olyan környéken laktok, akár azt, hogy hazafelé menet 1-2 megállóval előbb szálljatok le a szükségesnél.


08  |  KILÉPNI A KOMFORTZÓNÁNKBÓL
Ez egy divatos kifejezés lett manapság, és még azt is hozzá szokták tenni, hogy "ott kezdődik az igazi élet". Bár szörnyen klisésnek tartom, azért be kell látnom, hogy van benne igazság. Nem szabad félni az új, szokatlan dolgoktól, néha muszáj egy kis kockázatot vállalni, kilépni a rutinból vagy akár szembenézni a félelmeinkkel (ha vannak).

Persze nem kell feltétlenül őrületes kalandokra vetemedni, csak olyan apró lépésekre gondolok, mint főzésnél kipróbálni egy szokatlan hozzávalót vagy egy teljesen új ételt, rámosolyogni egy szimpatikus idegenre, jótékonykodni, máshol bevásárolni vagy kerülőúton menni haza a munkából.


09  |  SZÍVBŐL NEVETNI
Kell ehhez magyarázat?? Nem hiszem. Nagymamám mindig azt mondta egy-egy hasfájásig fajuló, abbahagyhatatlan nevetés után, hogy most néhány szöget kihúztunk a koporsónkból.

Én imádok nevetni, ráadásul a férjem mellett könnyű helyzetben vagyok, mert vele nagyon egy húron pendülünk, nagyon egyforma a humorunk. Azt is fontosnak tartom, hogy magamon is tudjak nevetni, a kudarcaimon, vagy ha hülyét csináltam magamból - nincs ezen semmi szégyellnivaló, sőt! Besavanyodás ellen nagyon jót tesz, feltétlenül ajánlom mindenkinek!


10  |  AZOKKAL LENNI, AKIKET SZERETÜNK
Milyen könnyű azt mondani: nem érek rá! És valóban mindig rohanunk és reménytelennek tűnő küzdelemben próbáljuk utolérni magunkat munkában és házimunkában. Közben meg, a másik végen, ott a mondás, hogy amit igazán akar az ember, arra kerít magának időt.

Én azt gondolom, az igazság valahol a kettő között van. A kötelességek mellett valóban nem lehet mindenre időt szakítani, amire szeretnénk, de gondolnunk kell arra is, hogy vannak emberek, családtagok és barátok, akik megérdemlik, hogy találjunk alkalmat egy velük töltött órára, amikor csak rájuk figyelünk.Emlékeztessen ez a kis lista magamat és benneteket is arra, hogy néha megálljunk, szünetet tartsunk a rohanásban, és olyasmiket csináljunk, amik örömöt, fűszert adnak az életünkhöz, és amiket ha kihagyunk és elmulasztunk, később esetleg sajnálni fogunk!

Üdvözlettel:
Piffeny