Szépségápolási baklövéseink


A szépségápolásban, de főleg a sminkelésben nagyon könnyű hibákat véteni, rosszul csinálni dolgokat. És a plusz baj ezzel, hogy általában észre sem vesszük őket, és nincs senki, aki rávilágítana arra, hogy az alapozónk színe tökre elüt a bőrünktől, hogy milyen csúnyán tettük fel a pirosítót, vagy hogy a rosszul megválasztott korrektor nemhogy elfedné, de inkább kiemeli a szemünk alatti karikákat. 

Mostanában sokat olvasgatok és sok videót nézek sminkelésről, arc- és testápolásról, és bevallom, rengeteget tanulok belőlük. Egy csomó dologra jöttem rá, amit eddig helytelenül csináltam, és arra gondoltam, hogy a saját tapasztalataimat, módszereimet végiggondolva összegyűjtöm, mik azok a berögzült, rossz szokások, amiket szerintem nem csak én követek el, holott kis odafigyeléssel és tudatossággal elkerülhetőek lennének.

Úgy gondoltam, hogy erre a nyárvégi, meleg napra, ami ma vár ránk, tökéletes lesz egy ilyen könnyed kis téma (legutóbb úgyis komolykodtunk), a poszt végén pedig azt is elmesélem majd, hogy a január elején tett 5 beauty-fogadalomból melyeket sikerült az elmúlt 8 hónapban megtartanom!


• nem, vagy túl ritkán tisztítjuk a sminkecseteket. Szépen rárakódik, beleivódik a festék (különösen az alapozó), rengeteg bacilus telepedik meg rajta, amiket aztán újra és újra, minden nap felviszünk a bőrünkre.

• úgy választunk alapozót, hogy a kézfejünkön "egyeztetjük" a színt. Alapozóvásárlós tippjeimet ITT olvashatjátok. 

• sminkben alszunk. Iszonyúan öregíti a bőrt, tágítja a pórusokat, egyszerűen igénytelenség és kész.

• minden áldott nap vízálló szempillaspirált használunk. Tök felesleges, kiszárítja a pillákat, a lemosásuk nehézkesebb, az erőteljesebb mozdulatok károsítják mind a pillákat, mind a szem körüli finom bőrt.

• körömlakkozásnál nem használunk alap- és fedőlakkot. És aztán csodálkozunk, hogy már másnap pattog... Én azt figyeltem meg, hogy a lakkozás akkor a legtartósabb, ha mindig ugyanolyan márkájú az alaplakk, a fedőlakk és a szín is.

• túl sok alapozót mázolunk magunkra. Amitől aztán olyan lesz az arcunk, mint egy élettelen maszk. Soha ne törekedjünk arra, hogy hibátlanra sminkeljük magunkat.

• nem használunk primert a szemhéjpúder alá. Ettől aztán a smink szépen leolvad és elmászik. Miközben egy jó primer a helyükön tartja a színeket akár egész nap, a legnagyobb melegben is. 

• nem fixáljuk az alapozót és a korrektort. Ha jó fajtát választunk, elegendő rá egy leheletvékony réteg porpúder, de az viszont kell, ha tartósságot akarunk. Válasszunk átlátszó porpúdert, az még természetesebb (én a Chanel porpúderére, a Poudre Universelle Libre-re esküszöm, ITT írtam róla).

• hiba az is, ha túlpúderezzük az arcunkat: az apró szemcsék beleülnek a ráncokba és rögtön öt évet dobtunk magunkra. A megoldás: lásd előző pont. 

• éles körvonalú foltokban tesszük fel a pirosítót. Nem dolgozzuk el, és olyanok leszünk, mint egy lázas bohóc. 

• körömlakklemosót öntünk a besűrűsödött, régi körömlakkokhoz. És aztán csodálkozunk, miért pattog le fél nappal a lakkozás után. Ez az oka egyébként annak is, hogy a manikűrös által feltett sima lakk miért nem tartós (ők is higítják).

• nem a megfelelő fénynél sminkelünk. A legjobb a természetes fény, a legrosszabb pedig a neon, ill. a félhomály. Alakítsunk ki egy kis sarkot, asztalkát közvetlenül az ablak alatt, de jó időben én sokszor megyek ki a teraszra sminkelni.

• lejárt szavatosságú termékeket használunk. Kell hozzá magyarázat, miért hiba ez? Szerintem nem. Élelmiszerből is kidobjuk, ami romlott.

• nem megfelelő árnyalatú a korrektor. Én is sokáig követtem el azt a hibát, hogy túl világosat választottam, ami még jobban a karikáimra irányította a figyelmet. A legjobb, ha a korrektor színe passzol az alapozóhoz, ami pedig a természetes bőrszínünkkel harmonizál.

• "pumpáljuk" a szempillaspirált. És ezzel levegőt juttatunk bele, ami kiszárítja a festéket, ezzel aztán szép vaskos póklábakat tudunk magunknak csinálni... Inkább használjunk olcsóbb spirált, de 3-4 havonta cseréljük le.


És akkor ahogy az év (és ezen bejegyzés) elején ígértem, íme, egy rövid összefoglaló arró, hogyan haladtam a 2016-os beauty-fogadalmakkal: 

01  |  hetente kimosni a sminkecseteket - PIPA
Ezt sikerült rutinná tennem: minden hétvégén, szombat vagy vasárnap este szakítok erre időt, függetlenül attól, hogy hányszor használtam őket a héten (persze ha egyszer sem, akkor nem kell őket kimosni, de ilyen még nem fordult elő).

02  |  fényvédő arckrém használata - PIPA
Tél végén még abban gondolkodtam, hogy fogok venni egy ásványi fényvédőt, amit a hidratáló alá használok majd, de aztán oda jutottam, hogy egyszerűbb egy eleve fényvédős hidratálót beszereznem. Most nyáron egy Estée Laudert használtam (DayWear), ennek 15-ös a fényvédő faktora, de én elégnek éreztem, mivel tudatosan kerülöm a napot amúgy is (plusz minden púderem & alapozóm is fényvédős).

03  |  heti egy testradír - PIPA
Fogtam a kedvenc radíromat és beraktam a zuhanyzóba, így kéznél van (és szem előtt), és nem feledkezem el a használatáról. Ennyi a "trükk", illetve még az, hogy ezt is a hétvégéhez kötöm. 
 
04  |  koszos kézzel nem nyúlkálni az arcomhoz - FÉLSIKER
Itt még van mit fejlődnöm. Igyekszem odafigyelni, de sajnos ez nagyon rossz (és régi) szokás. Azt vettem észre, hogy ha van rajtam alapozó, akkor ösztönösen kevesebbet taperolom az arcomat, de alapozómentes napokon még mindig szükség van némi önkontrollra. A helyzet mindenesetre sokkal jobb, mint egy éve.

05  |  havonta legalább egy hét körömlakkmentesen - EPIC FAIL
Ebben az évben mindössze egyszer 1 hetet sikerült natúr körmökkel töltenem, amikor a manikűrösöm szabira ment. És mondhatom, rémes volt. Első nap kilakkoztam magamnak, de olyan ronda lett, hogy inkább le is mostam. Lakk nélkül viszont valahogy meztelennek éreztem a kezeimet, alig vártam, hogy újra szépen meg legyenek csinálva. Azt hiszem, függő lettem...


Üdvözlettel:
Piffeny