Rolex


Egy nő ruhatárában vannak kiegészítők, és vannak KIEGÉSZÍTŐK. Ez utóbbiak azok a darabok, amik minden nap elkísérnek bennünket, amiknek különös jelentőségük vagy fontosságuk van, amiket nagy becsben tartunk. Amolyan "signature" darabok ezek: jellemeznek minket, mert hosszú évek alatt szinte hozzánk nőttek, védjegyünkké váltak. 

Számomra ilyenek a gyémántgyűrűim és az órám (amit szintén inkább ékszernek tekintek, mint funkcionális időmérő eszköznek). Egyáltalán nem véletlen, hogy mindkét "top kedvenc" kiegészítőm olyan holmi, amit a kezünkön hordunk: viselésük számomra így okozza a legtöbb örömöt, hiszen bármikor rájuk tudok pillantani, tudok bennük gyönyörködni - és ezt naponta rengetegszer meg is teszem (szemben mondjuk egy nyaklánccal vagy fülbevalóval, ami inkább másoknak szól).

A gyémántékszert nőknek találták ki, ez nyilván nem szorul magyarázatra :-), és bár nagyjából 12 éves koromtól kezdve mindig is hordtam karórát, sokáig azt gondoltam, hogy órákért rajongani, azokat gyűjteni amolyan férfidolog (hiszen nekik jóval kevesebb kiegészítő jut, amiből válogathatnak). Azt, hogy nő létemre én magam is lelkesedni tudok egy csodaszép, finoman megmunkált luxusóráért, hogy értékelni tudom mindazt a tradíciót és szakértelmet, ami egy-egy ilyen darab mögött rejlik, egyértelműen a férjemnek köszönhetem, aki maga is nagy svájcióra-rajongó. 

Tőle kaptam pár évvel ezelőtt egy Omegát (amire régóta áhítoztam), és most is az ő biztatására döntöttem úgy, hogy kiegészítőim sorát egy újabb örökre szóló darabbal gyarapítom, olyannal, ami szintén hosszú évek óta szerepelt már a (nagyon elméleti és távlati) kívánságlistámon...... ez a darab pedig nem más, mint a ROLEX Datejust 36 mm-es, fehérarany verziója: egy igazi óraklasszikus, ami időtlen, mégis modern, mindenhez illik és bármikor hordható. 

Bevallom, volt még egy másik óra is a "kalapban" (más márkától), az is nagyon tetszett, főleg azért, mert bár szintén ikonikus darab, mégis kevéssé felismerhető, de amikor ezt felpróbáltam, azonnal tudtam: ő kell nekem.


A dátumot is mutató "Datejust" modell 1945 óta szerepel a Rolex kínálatában, és az elmúlt 70 év alatt a márka szimbóluma lett belőle. Magát az automata szerkezetet, azaz az óra "lelkét" viszont már 1926-ban megalkotta és azóta használja is a cég: ez volt a világ első vízálló karórája. Az ilyen tradíciók is nagyon fontosak számomra, és ezek is meggyőztek arról, hogy ezt az órát szeretném hazahozni. 

A Rolex belépő szintű órái acélból vannak, de bizonyos külső "rolexes" jegyek (mint pl. a bordázott keret, különleges színű számlapok) csak az arany és platina verzióknál elérhetőek. Értékállósága és szépsége miatt is a fehérarany verzió mellett döntöttünk, méghozzá ezzel a mesés, finoman nőies, lazacszínű számlappal.


Érdekesnek tartom, bár –luxusóráról lévén szó– nem meglepőnek, hogy a számlapot a Rolex bármikor ki tudja cserélni más színűre, ha az ember mondjuk megunja – ez szerintem szuper lehetőség, és még időtállóbbá teszi az órát. Unalomról azonban egyelőre szó sincs, egyszerűen odavagyok érte, folyton rajtam van, legszívesebben fürdéshez és alváshoz se venném le (de leveszem).


Az új kincsem kapcsán hadd térjek ki egy kicsit arra, miért is jó választás egy svájci óra (szemben mondjuk egy divatórával).

Rögtön szögezzük is le, hogy a "svájci óra" nem kizárólag az olyan luxusmárkákat jelenti, mint a Rolex, Omega, Patek, Tag Heuer (és a még ezeknél is drágább, ezért szélesebb körben kevésbé ismert társaik). Vannak igen komoly óragyártói múlttal és szakértelemmel rendelkező svájci cégek, amik szintén időtálló, gyönyörű és komoly darabokat készítenek elérhető áron, sokszor a divatóráknál olcsóbban (néhány ezek közül: Doxa, Festina, Roamer, Cornavin, Adriatica, Certina, Edox).

Ezekben a szerkezet szintén több évtizedes fejlesztés eredménye, megbízhatóan működik, könnyen javítható és az alkatrészellátottsága is sok-sok évtizedre előre biztosított. A külső dizájn igazodik a kor ízléséhez (csakúgy, mint a divatóráknál), de a felhasznált anyagok és a megmunkálás jóval magasabb színvonalú és minőségű. Egy svájci óra fogalom: kiszolgál egy életet, sőt, akár tovább is örökíthető; én pl. örököltem a nagymamámtól egy Roamer órát, ami még most, nagyjából 50 év után is kifogástalan állapotban ketyeg (anyukámnál, mert ő hordja).

Egy jól megválasztott óra kiegészíti, tökéletessé teszi az outfitet. Talán ezért is volt számomra mindig fontos, hogy legyen karórám, és talán ezért is érzem, hogy csak akkor komplett és teljes a megjelenésem, ha az öltözködés végén felcsatoltam az órámat is, sőt, nem véletlenül került bele a női ruhatár 10 must-have alapdarabjáról szóló posztomba sem. Nekem nincs igényem arra, hogy legyen 5-6 órám, amiket minden nap cserélgethetek, számomra bőven elegendő egyetlen óra, ami értékes és illik hozzám (mennyiség vs. minőség), így a jelenlegi kettő már sok is, mert mindig sajnálom azt, amelyiket éppen itthon hagyom :-).Jubilée karperec, egy újabb jellegzetes Rolex-vonás - és élőben valami mesés! 
 Az apró szemek nagyon kényelmessé teszik az óra viseletét.


A korok és a divatok jönnek-mennek, pár évtizede a 36 mm-es még egyértelműen férfióra-méret volt, ma pedig már sok nő ezt is kicsinek érzi. Eltolódtak az arányok, megváltozott a közízlés, de azt hiszem, a minőség és a tradíció olyan értékek, amik sosem mennek ki a divatból.

Üdvözlettel:
Piffeny Besírtam ezektől a rolexzöld-fejű gyufáktól. Illatgyertyázóként iszonyúan örültem nekik!


Utóiratként hadd írjam még le, hogy az órát Bécsben vásároltuk a WAGNER óra- és ékszercégnél, ami a Rolex kizárólagos osztrák forgalmazója. Maximálisan elégedettek voltunk a kiszolgálással, mindenkinek csak ajánlani tudom őket. A Rolex mellett más óramárkákat is forgalmaznak, továbbá Bvlgari- és Chopard ékszereket, de a Wagner saját ékszerkollekciója is lenyűgöző, kiváló minőségű gyémántokkal, finom megmunkálással, az áraik pedig igen kedvezőek (a híres ékszercégekéhez hasonlítva). Akit érdekel, ITT talál egy lapozgatható kis katalógust, ami inkább csak ízelítő, a választékuk ennél sokkal szélesebb.


A vásárlás örömére mindkettőnket megleptek egy-egy apró ajándékkal.