Cocktails at Piffeny's • Zöld teás gyömbérfröccs


Mára ismét egy alkoholmentes koktélt, vagy mondjuk inkább azt, hogy egy nagyon finom jegestea-variációt hoztam nektek, és ennek két oka is van.

Az egyik, hogy azt látom, itt a blogon nagyobb népszerűségnek örvendenek az alkoholmentes italreceptek, másrészt pedig a forró nyári napokon nagyon sokszor készítettem el magunknak ezt a hűsítő finomságot. Az elmúlt hónapokban-években rengeteg Kusmi teát halmoztam fel itthon, ami eddig csak a téli hónapokban fogyott, de idén nyár elején úgy gondoltam, érdemes lenne jegesteával kísérletezni, hogy ilyenkor se csak porosodjanak a szekrényben.

Ez az ital egyébként egy könnyed mozdulattal "alkoholosítható", és úgy is igen kiváló: felnőttes reggelikhez(!) vagy vacsorákhoz feltétlenül ajánlom ;-).A zöld tea és a gyömbér egy nagyon klassz kis (íz)kombináció, arról nem is beszélve, hogy milyen frissítő mind a kettő. Biztos mindannyian hallottátok már a mondást, miszerint minden étel (és ital) csak annyira lesz jó, mint amennyire a legrosszabb hozzávalója jó (lásd még: leggyengébb láncszem). Nos, ez a szabály nagyon jól érvényesül ebben az esetben is. Ha olcsó, filteres teából, valamint agyoncukrozott és -aromázott szénsavas gyömbérből készítjük, akkor egy ócska vackot kapunk, ami talán iható, de semmiképp sem élvezhető.

Teából nyilván nem csak a Kusmi jó: bármilyen teaboltban vásárolt, minőségi, szálas zöld tea tökéletes lesz hozzá. A gyömbérital már kicsit nehezebb feladat: én koktélba általában a Kinley-t szoktam venni, mert bárhol kapható, továbbá egy koktél elbírja az intenzív, "feltűnőbb" ízeket. Ennél az italnál viszont (talán az alapból nagyon finom és minőségi tea miatt) túl durvának érzem, ezért minőségibb gyömbéres üdítőkhöz nyúlok.

A Culinarisban kapható két fajta szénsavas gyömbérital is, az egyik, és a másik, az alábbi képen szerepelnek. Mindkettő kitűnő (magában is!), ehhez a frissítőhöz őket ajánlom.


Ha ilyet nem kapunk, akkor kiválthatjuk szénsavas ásványvíz plusz házi gyömbérszirup (recept ITT) vagy kiváló minőségű, bio gyömbérszörp kombójával, és bár az eredmény minden esetben picit más lesz, én mégis mindenkit kísérletezésre buzdítok, hiszen (amellett, hogy az ízlések is különböznek) a koktélok világában soha nincs egyetlen "jó" recept. 


HOZZÁVALÓK:

minőségi, szálas zöld tea
szénsavas gyömbér (ginger ale)
gyömbér (friss)
lime

opcionális:
habzóbor / pezsgőELKÉSZÍTÉS:

Főzünk egy erős zöld teát: személyenként bő teáskanálnyi füvet leforrázunk 2 dl forró vízzel, és 4 perc állás után leszűrjük. Adunk hozzá egy kis darab hámozott gyömbért (kb. 1 centi elég) és félretesszük.


Ha kihűlt, felöntjük a jól behűtött szénsavas gyömbérrel, illetve ha alkoholosan szeretnénk, némi habzóborral is - és azonnal tálaljuk. 

Arányok tekintetében elmondom, hogy ez abszolút egyéni ízlés kérdése, nekem személy szerint a fele tea - fele gyömbér jön be (ill. az 1 rész tea, 1 rész gyömbér, 1 rész habzóbor). Kísérletezzetek bátran!

Remélem, ezt is ki fogjátok próbálni, amíg még tart a nyár, mert nemsokára az őszi (majd később a karácsonyi!) italoké lesz a terep a blog koktélsorozatában, és ami a lényeg: valóságban is. Én már alig várom!

Üdvözlettel:
Piffeny