8 önbizalomnövelő tipp


Egy vallomással indítok: ezt a posztot nehezebb volt megírnom, mint azt elsőre gondoltam. De szerettem volna erről beszélni nektek, mert ha valaki, hát én aztán tudom, milyen érzés önbizalomhiányosnak lenni! Első kézből mesélhetek nektek arról, milyen volt, hogy gyerekkorom óta lenyomott, lehúzott mindenben, hogy folyton lekicsinyeltem magamat és soha nem hittem magamban, sokszor még a nyilvánvaló sikereim, kimagasló teljesítményeim ellenére sem. Hogy nem mertem meglépni dolgokat, amiket szerettem volna, mert nem bíztam magamban, és ezek közül párat a mai napig komolyan bánok.

A vicc a dologban, hogy ez sosem látszott rajtam, sőt! Mindig mindenki öntudatos, határozott embernek titulált, sokan mondták rám (és az élet is ezt bizonyította), hogy a jég hátán is megélek, szakmai sikereimben nagy szerepe volt a kiállásomnak, fellépésemnek is, és soha, senki nem sejtette, hogy közben belül meg gyakran éreztem magamat bizonyalannak és gyakran szorongtam.

Biztosan nehezen képzelitek el egy bloggerről, hogy önbizalomhiányban szenved, és igazatok van: ma már nem is ez a helyzet. Ma már elhiszem magamról, hogy ha akarom, bármire képes vagyok, ma már nem félek semmi újtól, ma már belátom, hogy nagyon sokat tettem le az asztalra az élet sok területén, és ma már értékesnek tartom mindazt, amit elértem, amire képes vagyok, sőt: aki vagyok - de ennek hosszú küzdelem és erős változni akarás volt az ára.

Kép forrása.  

Hónapokig törtem a fejemet, hogyan tudnám mindazt a tapasztalatot nektek is átadni, amit a fejlődés útja alatt szereztem. Mert biztosra veszem, hogy köztetek is vannak önbizalomhiányos emberek, akiknek jól jöhet pár tanács. 

Aztán arra jutottam, listát írok róla! :-) Szolgálhatok apró tippekkel és adhatok komoly merészséget igénylő tanácsokat is, de sajnos két rossz hírem is van: az egyik, hogy bizony mindegyiket be kell vetni, ha változást szeretnénk, a másik pedig, hogy ez a változás nem fog máról holnapra megtörténni. Nálam évek teltek el, mire megingathatatlan lettem saját magamban. Változtatni kell a szokásainkon, szemléletmódunkon, hozzáállásunkon, egyszerűen akarni kell az egészet. Nem tudok mást tenni, mint sok erőt, kitartást kívánni mindehhez és remélni, hogy ez a mai poszt valamelyest hozzájárul sokak áhított változásához!

Üdvözlettel:
Piffeny, egy gyógyult önbizalomhiányos


01  |  NE HASONLÍTGASSUK MAGUNKAT MÁSOKHOZ
Többször írtam már arról (legutóbb ITT), hogy miért is nem helyes ez. Olykor mindannyian elkövetjük azt a hibát, hogy külső-belső értékeinket másokéhoz hasonlítva ítéljük meg, de az az igazság, hogy ez a legegyszerűbb és leggyorsabb önbizalomcsökkentő módszer. Önmagukban bizonytalanoknak egyszerűen TILOS! 
Félig készen van már egyébként egy posztom arról, hogy nekem milyen módszerek segítettek az erről való leszokásban, és nemsokára veletek is meg fogom őket osztani. 


02  |  TANULJUK MEG ELFOGADNI A BÓKOKAT
Az önbizalomhiányos ember hajlamos gúnyt, hátsó szándékot sejteni egy-egy bók mögött, netán egyszerű, ám üres udvariasságként felfogni azt. Viszont nagy rá az esély, hogy ha valaki veszi az időt és a fáradtságot, hogy megdicsérjen minket, akkor azt őszintén teszi. Köszönjük meg, raktározzuk el magunkban és kezdjünk hinni benne! Ha írásban kapunk dicséretet, nyomtassuk ki és tegyük ki a hűtőajtóra / íróasztalunk fölé, hogy mindig emlékeztessen minket a sikerünkre.


03  |  VÁLLALJUNK APRÓ KOCKÁZATOKAT
Viseljünk valamit, ami mindig tetszett, de korábban nem volt hozzá bátorságunk: szokatlan színű körömlakk / újfajta rúzs / kalap / gladiátor-szandál / szűk farmer. Mondjunk igent last minute-programokra, baráti meghívásokra, még ha ezzel fel is borítjuk korábbi terveinket. Konferenciákon, céges rendezvényeken kezdeményezzünk beszélgetést idegenekkel, szólítsuk meg azokat, akikkel addig csak telefonon beszéltünk vagy emaileztünk.
Fogadjuk meg, hogy minden nap bevállaunk valami kis dolgot, amihez addig nem volt bátorságunk, viszont amiről tudjuk, hogy képesek leszünk rá. Feszegessük kicsit a határainkat, és meg fogjuk látni, hogy semmi rossz nem történik. 


04  |  TEGYÜNK AZ ÁLMAINKÉRT & CÉLJAINKÉRT
Azt ugye tudjuk, hogy nem válhat valóra minden tervünk és álmunk, de ne is mondjunk le róluk már az elején azzal, hogy nekem ez úgyse jöhet össze.  Legalább a kezdő lépéseket tegyük meg az ügy érdekében, a lényeg, hogy évek múltán ne bánjuk azt, hogy meg se próbáltuk, hogy esélyt se adtunk magunknak.
A kis álmok éppoly fontosak, mint a nagyok, és a végén még az is kiderülhet, nem is olyan reménytelen a helyzet, mint amilyennek az elején hittük. Ha pedig mégsem lesz belőle semmi, ne azt mondogassuk: én még erre is alkalmatlan vagyok, hanem azt: bátor vagyok, mert megpróbáltam! Rengetegen vannak, akik semmit, de semmit nem tesznek az álmaikért (csak várják, hogy az ölükbe hulljon) - ennél még a sikertelenség is jobb és pozitívabb!


05  |  ÍRJUNK LISTÁT ARRÓL, MI MINDENT ÉRTÜNK EL EDDIG AZ ÉLETBEN
A múltból persze lehetetlenség mindent felsorolni, de kezdjük a nagy dolgokkal. Vegyünk egy szép jegyzettömböt és írjunk le mindent, amit mi sikernek, pozitívumnak, komoly teljesítménynek érzünk (és ne mérlegeljük azt, hogy objektíven nézve nagy dolgok-e ezek, vagy kicsik!). 
Aztán térjünk át a jelenre: minden este vagy hétvégén írjuk fel az apróbb dolgokat is, amire abból a napból / hétből büszkék vagyunk, és ezek simán lehetnek olyasmik is, mint amiket a 3. pontban említettem. Nekem is van ilyen: Best of Piffeny. Nagy öröm néha elővenni és végigolvasni! :-)


06  | TANULJUNK A HIBÁINKBÓL
Mindannyian hibázunk. Munkában, magánéletben, barátságban, apróságokban és olykor komoly dolgokban is, és a cél nem is az, hogy ezt elkerüljük, hanem az, hogy
1.) be tudjuk ismerni a hibát
2.) le tudjuk vonni belőle a tanulságot
3.) és így a hasznunkra tudjuk fordítani.
A hiba ugyanis , mert rávilágít valamire, amit addig nem tudtunk, új szempontokra, a hiányosságainkra, rossz szokásainkra, és azt is megmutatja, min kell változtatnunk akár a körülményeket, akár a saját tulajdonságainkat vagy módszereinket illetően.
És hogy jön ez az önbizalom-növeléshez? Úgy, hogy ha mindezt komolyan végiggondoljuk, akkor legközelebb ugyanabban (vagy hasonló) helyzetben sokkal felkészültebbek leszünk, ez pedig nettó magabiztosságot ad, ami fél út a sikerhez!


07  |  ÖLTÖZZ KI!
Ez már Barney Stinsonnak is bejött - és garantálom, hogy nekünk is beválik :-), de én egy kicsit azért finomítanék rajta: mindig olyan ruhadarabokat viseljünk, amik egyrészt illenek az adott helyzethez, másrészt pedig kényelmesen és magabiztosan érezzük bennük magunkat.
Ez a sima hétköznapokban is lényeges, de különösen fontos akkor, ha valami kellemetlen, önbizalom-próbáló helyzetre készülünk (vizsga, állásinterjú, nehéz meeting, kínosnak ígérkező privát vagy üzleti megbeszélés, netán előadást kell tartanunk, stb.). Ha ugyanis közben még amiatt is feszengünk, hogy a ruhánk oda nem illő, ha állandóan igazgatnunk kell, mert kényelmetlen, szűk vagy szokatlan, az ad egy olyan alapot, ahonnan nehéz lehetetlen nyerni.


08  |  NE HALLGASSUNK A NEGATÍV HANGOKRA
Mindig vannak olyan emberek, akiket mások kritizálása, lekicsinylése vagy kioktatása tesz boldoggá és elégedetté. Ők mindent jobban tudnak és értenek, és élvezetet (sikerélményt!) okoz nekik, ha elronthatják más emberek örömét. Közösségi oldalakon, blogokon, fórumokon különösen könnyű összefutni velük, de támadnak a való életben is, és az önbizalomhiányos embert bizony rosszul érinthetik az ilyen negatív, károgó megjegyzések, a mindent leszóló, rosszindulatú egyének.

Tegyük fel tehát magunknak a kérdést és feleljünk őszintén: miért is számít nekünk mások véleménye? És pláne: miért hagyjuk, hogy bármilyen módon hasson az életünkre?

Vannak persze emberek, akiknek szeretnénk (vagy célszerű) ebben-abban megfelelni, vagy akiknek igenis adunk a szavára, de a többiek miért lényegesek? Gondoljuk végig, miért fontos nekünk a kolleganők, netes ismerősök, távoli "barátnők" és rokonok egyetértése – és idővel rá fogunk jönni, hogy NEM FONTOS. Nem számít, ki mit gondol, ki mivel ért egyet, ki mit csinálna máshogy, mint mi - ők ugyanis nem mi.

Ha ez a kulcsfontosságú tény tudatosul bennünk, akkor sokkal könnyebben "leválunk" majd róluk és a károgásuk süket fülekre talál, és nemhogy nem befolyásolja, de el sem éri majd az életünket, döntéseinket, cselekedeteinket, amikkel mi elégedettek és boldogok vagyunk. 

Kép forrása