Kedvenc arctisztítóim


Mindenkinek van valamilyen beauty-kattanása. A szépségápolásnak egy (vagy több...) olyan területe, amire kiemelten odafigyelünk, amit élvezetet okoz, amihez előszeretettel próbáljuk ki és halmozzuk fel a különféle termékeket. Nekem több ilyen is van, pl. a tusolás és a kézkrémezés, de amire az utóbbi időben mindennél jobban rá vagyok feszülve, az az arctisztítás.

Hogy mi ennek az oka, magam sem tudom, talán az lehet a magyarázat, hogy az elmúlt hónapokban-években több különleges, klassz tisztítót is használtam, melyeknek hatása jóval túlmutatott az egyszerű kosz- és makeup-eltávolításon. Arra gondoltam, hogy a mai mai bejegyzésben megmutatom nektek azokat a termékeket és módszereket, amiket kipróbáltam és amiket jónak találok. Ennek megfelelően a posztban nem lesz szó a klasszikus arctisztító tejekről, ezeket ugyanis én valamiért nagyon nem szeretem, a folytatásban tehát szappanok, vizek és balzsamok következnek.


______________________________

SMINKELTÁVOLÍTÓ KENDŐK  &  ARCSZAPPANOK
_______________________________

Évekig, sőt, évtizedekig az arctisztítás két alappillére nálam a kendő + szappan volt. A kendő nagyszerűen lehozza a sminket, de hagy maga után egy kis olajosságot, amit a sima víz nem távolít el, ezért kell a szappan. Alapvetően ezt egy bevált és hatékony módszernek tartom, habár pl. utazásnál kicsit macerás, hogy két terméket kell vinni.

Azt hiszem, leginkább csak megszokás, de ezekből mindig tartok itthon, és főleg a szappan fontos, ami nélkül a reggeli & esti arcmosás számomra elképzelhetetlen. Egyszerűen szükségem van arra az üde tisztaságérzetre, amit a használata nyújt. Mivel nagyon sokáig így tisztítottam az arcomat, a műfajban szinte mindent kipróbáltam, amit lehet. Az utóbbi 6-7 évben két nagy kedvenc párosításom volt:
régebben a BALEA sminklemosó kendője és arcszappanja,
mostanában pedig a YES TO uborkás duója.


A Balea cuccok szerintem ár-érték arányban nem rosszak, és bár nem minden termékvonalát szeretem, az arctisztító párosuk pont egy klassz gazdaságos alternatíva (én a korábbi Clinique-et cseréltem le rá, mert úgy éreztem, tud annyit, mint a drága változat). Mindenből van normál & kevert, ill. száraz & érzékeny bőrre való, ami nem egy őrült alapos kategorizálás, és én nagy különbséget nem is vettem észre, szóval az illat miatt általában a kéket veszem.


A Yes to-ról is csak jókat tudok elmondani, én alapból a márka nagy rajongója vagyok és az illatuk miatt különösen szeretem az uborkás termékeiket, amiket érzékeny bőrre ajánlanak, rengeteget elfogyasztottam már belőlük (főleg a tusfürdőből és ebből az arcszappanból). A Feelunique-ról szoktam beszerezni, árban valamivel a Balea felett vannak, de abszolút örömmel fizetem ki a különbözetet olyan termékekért, amik minimum 95%-ban természetesek, amikben nincs semmilyen káros anyag, és amik állatkísérlet-mentesen készültek.


____________

MICELLÁS VIZEK
____________

A micellás vizekkel tavaly ősszel kezdtem ismerkedni, és azonnal levettek a lábamról. Az első, amit kipróbáltam, a CHANEL volt. Ebből több flakonnal is elfogyasztottam, mert fantasztikusan hatékony volt és imádtam az illatát. Az ára azonban igen borsos (12.000 Ft körül / 150 ml), plusz van benne alkohol, és mivel azt mostanában igyekszem kerülni az arcomon, körülnéztem az olcsóbb, drogériás termékek között.Volt szerencsém a Garnier, a Nivea és a Bioderma vizeihez - az ár ebben a sorrendben emelkedik.

A GARNIERT és a NIVEÁT elég hasonlónak találtam, voltaképp az a semmi extra-kategória, viszonylag jól lehozzák a sminket és nem irritálták a bőrömet (a szemkörnyéken sem), de mindkettőnek voltak negatívumai: a Garnier hosszabb távon (2-3 hét után) picit elkezdte szárítani a bőrömet, a használata után időnként kellemetlen, húzódó, feszülő érzést tapasztaltam, a Nivea pedig nehezebben birkózik meg a sminkkel, főleg a szempillaspirállal. Ettől még azt gondolom, nem rossz termékek, ki kell próbálni őket, mert ár-érték arányban abszolút rendben vannak.


Ha a kettő közül kellene választanom, inkább a Niveára szavaznék, mert jobban szeretem 
magát a márkát, mint a Garniert.


Pár hónapja –kíváncsiságból– vettem kétféle BIODERMÁT is (érzékeny és dehidratált bőrre való típusokat). A Biodermát a micellás vizek Szent Gráljának is nevezik, szinte egyöntetűen rajong érte mindenki a hétköznapitól a profi felhasználóig, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam rá. Árban többszöröse a fenti drogériás cuccoknak, de sokszor látom akciós, dupla csomagolásban, és jellegéből adódóan egy üveg iszonyú sokáig elég, szóval azért vállalható, ha valakinek csak ez válik be.


Biztosan tudjátok már rólam, hogy szeretem a minőségi termékeket, amik többnyire drágák, hiszen a magas minőséget igenis meg kell fizetni, viszont nem szoktam abba a hibába esni, hogy csak azért tartok jónak valamit, mert sokba került (ugyanis drágán is lehet gagyit venni). Nagyon szerettem volna, ha a Bioderma vizei Aztaaaa!- meg Hűha!-élményt okoznak és igazán jókat írhatok róluk ebben a posztban.

Egyáltalán nem tartom őket rossznak, de az van, hogy nekem bizony elmaradt a katarzis. Talán egy picivel könnyedebben lehozza a sminket, és sminkmentes napokon is koszosabb az esti vattakorong (tehát több koszt képes eltávolítani), de akkora ugrást nem látok az olcsóbb termékekhez képest, mint amekkorát az árkülönbség indokolna. Azt is el kell mondanom, hogy bár nem feszül tőle a bőröm, de sajnos egy igen kellemelten filmréteg marad hátra a használata után. Ezt egyébként az összes micellás víznél tapasztaltam (akármilyen kis mennyiséget öntöttem is a vattakorongra), de a Biodermánál hatványozottan.


A micellás arctisztítás után –elméletileg– nem szükséges még sima vízzel is lemosni az arcunkat, nekem azonban valahogy mégis úgy komplett csak a rutin, és úgy érzem tökéletesen tisztának a bőrömet, és ez főleg a fent említett kellemetlen réteg miatt van, amit maguk után hagynak. Felmerül bennem a kérdés, vajon jó lenne-e a bőrömnek, ha ez minden nap ottmaradna rajta... (és a válasz nem megnyugtató, mert szerintem, nem, nem lenne jó.)____________

BALZSAMOK
____________

Ez egy viszonylag új műfaj számomra, mert csak május elején kezdtem az Estée Lauder tisztító balzsamját használni. Annyira fellelkesedtem viszont rajta, hogy rövid időn belül beszereztem még három másikat: kettőt az Omoroviczától, egyet pedig a Body Shoptól.A balzsamok lényege, és ezzel engem nagyon megfogtak, hogy száraz bőrre kell őket felvinni, rá a sminkre, koszra, izzadtságra. Az alapból sűrű állagú balzsamok a bőrrel érintkezve lággyá, olajossá válnak, így kell őket szépen szétmasszírozni, majd langyos vízzel lemosni. Ebben a fázisban viszont könnyűvé, tejszerűvé alakulnak, nagyon könnyen eltávolíthatóak és puha, hidratált bőrt hagynak maguk után.

Mind a négy balzsam, amit kipróbáltam, más és más tulajdonságokkal rendelkezik, más és más összetevők felelnek a tisztító hatásért, és én más és más okból szerettem meg őket. 


Az ESTÉE LAUDER Advanced Night Micro Cleansing Balm azért lett kedvenc, mert isteni illata van (erről a benne levő levendula és kamilla gondoskodik), és mert a kedvenc éjszakai bőrápolóim családjába tartozik (a májusi kedvencekben meséltem róla bővebben).
Viszont nem olcsó (70 ml = 13.800 Ft), nem túl nagy adag és meglehetősen gyorsan is fogy, ezért kipróbáltam egy nagyon-nagyon hasonló terméket, ami viszont sokkal pénztárcabarátabb.

...ez pedig nem más, mint a kamillás arctisztító vaj a BODY SHOP-tól.


Árban sokkal barátibb (90 ml = 5.000 Ft), viszont ez a minőségén egyáltalán nem érződik. Ha vaktesztet kellene végeznem, nem biztos, hogy meg tudnám különböztetni a Laudertől: az illata és az állaga nagyon hasonló, és a hatékonyságával sincs gond. Jól kezelhető és klasszul lehoz minden sminket, ráadásul állatkísérlet-mentes, ami nekem fontos. Egyetlen mínuszpont jár: a benne levő parfümért.

Jobb: Lauder / Bal: Body Shop
Szétkenve is tök egyformák.


A két OMOROVICZA, ami a fürdőpolcomon csücsül, teljesen más kategóriába tartozik. Ők a luxusélmény és a komoly hidratáló hatás miatt váltak nélkülözhetetlenné, és a "nélkülözhetetlen" szót komolyan is gondolom, mert számomra mostantól ezek alap-termékek lesznek.

A Hidra Olvadó Arctisztító eszméletlen szép kék színű, nagyon selymes, gazdag állagú, a fenséges illatért pedig a benne levő különféle növényi kivonatok (mályvavirág, zsálya, kamilla) felelnek. Nemrégiben bővebben is írtam a márkáról és erről a termékről is, a posztot ITT találjátok.A Termál Tisztító Balzsamot is nagyon kinéztem magamnak, és kértem belőle pár napra elegendő mintát a szalonban, hogy kipróbáljam. Nem mertem próba nélkül megvenni, mert olvastam róla, hogy ez a balzsam egy kicsit másként működik, mint az előzőek: az állaga igen sűrű, ami a felkenés után sem változik meg, és benne levő mandulaolaj miatt sima vízzel nem lehet lemosni, hanem egy nedves törölközővel tudjuk csak maradéktalanul letörölni az arcunkról.

 

A pár napos próba nagyon meggyőzött, ez ugyanis a legtáplálóbb termék mind közül, ezért száraz bőrömre ez a legjobb, ehhez kétség nem fér. Az alapját képező hévízi iszap tökéletesen tisztít és méregtelenít, a mandulaolaj pedig fantasztikusan hidratál.
Sima vízzel valóban lemoshatatlan, de az Ikeában vettem 15 db olcsó, kisméretű törölközőt, esténként csak fogok egyet, langyos vízzel benedvesítem, letörlöm vele az arcomról a balzsamot (és a koszt) és mehet a szennyesbe, majd ha összegyűlt egy adag, jöhet egy fertőtlenítő mosás. Kipróbáltam a vattakorongos módszert is (a DM-ben lehet kapni tenyérnyi méretűeket), de a törölköző jobb.

 Imádom ezeket a helyes kis kanálkákat! 
Pont egy adagnyit lehet velük kiemelni a tégelyből.


A poszt végén még röviden elmondanám, hogy a fentiek közül melyek azok a termékek, amiket hosszútávon, folyamatos használatra tervezek megtartani.
Szerintem nem lesz nagy meglepetés ebben:
a szappanok és kendők közül a Yes to uborkás termékeit, a balzsamok közül pedig a két Omoroviczát.
A többit, amit a posztban megmutattam, nem tervezem mindig újravenni, legfeljebb csak alkalomszerűen. Nem azért, mert rosszak, hanem azért, mert minél több minőségi terméket használok, annál jobban érzem, hogy a nagyrészt természetes anyagokat tartalmazó kozmetikumokkal mennyivel jobbat teszek a bőrömnek, mint kemikáliákkal telezsúfolt társaikkal.Én a kampányszerű kozmetikushoz-járás helyett a mindennapos, gondos ápolásban hiszek, és az én bőröm ezt meg is hálálja. Hiszek abban is, hogy az arctisztítás egy olyan sarokköve a bőrápolásnak, amit nem érdemes elnagyolni. Minden árkategóriában találhatunk olyan termékeket, amik passzolnak a bőrtípusunkhoz, egyszerűen csak rá kell szánni az időt (és pénzt) és kitapasztalni, mitől érzi jól magát és mitől ragyog a bőrünk. Ha pedig valamit megvettünk és nem vált be, ne használjuk el (és ne ártsunk a bőrünknek) csak azért, mert pénzt adtunk érte, mert utána még sokkal többet kell kiadnunk, hogy helyrehozzuk a károkat.

Üdvözlettel:
Piffeny