Cocktails at Piffeny's • Görög frappé


A mai koktélos "villámposztban" egy rém egyszerű jegeskávé-receptet fogok nektek megmutatni.

A reggeli kávé nálam mindig meleg, sőt: forró. Elképzelhetetlen, hogy hidegen igyam, teljesen mindegy, milyen évszak és időjárás van éppen. Forró nyári délutánokon viszont nagyon jól tud esni egy jéghideg jegeskávé. Én ekkor már koffeinmentes kapszulából készítem, hogy tudjak aludni, ezért inkább desszert ez, mint élénkítő ital (de persze "rendes" kávéból is mehet, ha valaki bírja).

A receptet (egyszerűsége miatt hívjuk inkáb csak ötletnek) a Stahl Magazin legfrisebb, nyári számában találtam, és ott frappénak nevezik, viszont én úgy tudom, ez az elkészítési mód nem felel meg az eredeti frappé "követelményeinek". De legyen bármi is a neve, szerintem nagyon klassz frissítő, tehát jó szívvel ajánlom nektek is kipóbálásra!


HOZZÁVALÓK & ELKÉSZÍTÉS 
(1 adaghoz)

1 frissen főzött, erős eszpresszó
1 dl cukrozott, sűrített tej (150 gr) (behűtve)
4-5 jégkocka


A hozzávalókat a turmix kancsójába öntjük és alaposan összeturmixoljuk. Azonnal tálaljuk egy mutatós üvegpohárban. Hedonisták tehetnek a tetejére egy kis tejszínhabot és durvára tört kávészemeket, a csíkos papír szívószál viszont mindenki számára kötelező! :-)

MEGJEGYZÉS:
A cukrozott sűrített tejtől ez bizony egy meglehetősen édes ital és emiatt kizárólag jéghidegen finom (pont, mint a kóla :-)). Nekem kedvemre való, de aki fogyni szeretne vagy egyszerűen csak nem kedveli az ilyen szájösszeragasztóan édes ízeket, az készítheti fele-fele arányban cukrozott és cukrozatlan sűrített tejből.

Cukrozott változatot minden szupermarketben kapni tubusos kiszerelésben (a Mizo és az Oké! a két leggyakoribb), a cukrozatlan viszont igényelhet némi utánajárást (én a Culinarisban szoktam venni).Egyébként ez (mármint a cukrozatlan sűrített tej) egy szuper alapanyag, egy csomó mindent tudunk vele dúsítani, krémesíteni:
alaplével és reszelt sajttal összeolvasztva kiváló bázis sűrű, krémes tésztamártásokhoz, házi sajtszószhoz (tortillachips mellé), vagy krémes fagylalt-alapnak. A Google millió ötletet dob ki, ha rákerestek (evaporated milk néven), érdemes megnézegetni és kipróbálni ezt-azt.

Üdvözlettel:
Piffeny