Cocktails at Piffeny's • Változatok limonádéra


Rajongok a limonádéért. Pár éve különösen nagy divatba jött, szinte minden étterem és kávézó itallapján megtalálható, és van is egy-két hely, ahol finomat adnak, de legtöbbször sajnos egy sziruppal túlédesített, fantáziátlan löttyöt hoznak ki jéggel telezsúfolva (marha drágán).

A házi viszont mindjárt más...! Nyáron megnövekedett folyadékigényemet ezzel szoktam csillapítani, mert azért sima ásványvízből én sem bírok napi 4 liternél többet meginni, akármennyire szeretem is. A forró hónapokban szinte minden nap készítek valamilyen fajtát, mikor miből, ami épp van itthon, aminek épp szezonja van. Egy teraszon elköltött ebéd vagy vacsora mellé nekem ez esik a legjobban.

Nyilván rengeteg verziója létezik, szinte bármilyen gyümölccsel vagy gyümölcslével készíthetjük, édesítés tekintetében pedig a mézre, juharszirupra vagy a házilag főzött cukorszirupra szavazok (ez utóbbi arányait majd lentebb megtaláljátok).

Ha pedig valakinek még ez is sok, és éppen csak egy kis ízesített vízre vágyna, én abból is házit javaslom. Kb. 10 évvel ezelőtt, amikor megjelentek Magyarországon a Vöslauer ízesített vizei, ipari mennyiséget fogyasztottam belőlük, aminek persze az lett az eredménye, hogy megcsömörlöttem tőlük. Manapság nagyon elvétve szoktam venni egy-egy üveggel (ha valaki Ausztriában jár, ajánlom még a Römerquelle ízesített vizeit, azok finomabbak, mint a Vöslauer), de inkább magamnak készítem. Ebben a posztban találtok is pár ötletet hozzá, de a lehetőségek száma itt is végtelen. 

No, de ennyi fecsegés után térjünk végre rá a limonádékra, amikből ma három nagy kedvencemet fogom nektek megmutatni!


Elöljáróban néhány infó.

01  | A limonádét mindig egy 2 literes üvegkancsóban készítem, mert ebbe pont belemegy egy 1,5 literes szénsavas ásványvíz és még az egyebek: gyümölcsök, gyümölcslé, esetleg jégkocka. Minden mennyiség, amit lentebb megadok, erre vonatkozik. 

02  |  Az itt megadott arányok hosszas kísérletezgetés eredményei, és a mi ízlésünknek tökéletesen megfelelnek. Elképzelhető viszont, hogy valakinek túl édes / savanyú lesz valamelyik, ezért azt ajánlom, ti is írjátok fel magatoknak a tökéletes arányokat, hogy mindig ugyanolyan finom legyen az ital és ne kelljen kóstolgani, találomra adagolni a hozzávalókat!

03  |  A jégkockáról. Én mindig jól behűtőtt ásványvizet használok, amit közvetlenül tálalás előtt öntök csak ki, így jégkockát egyáltalán nem, vagy max. csak 4-5 darabot teszek a kancsóba. Ennél több már úgy felvizezi az italt, hogy más arányokkal kell dolgozni.

04  |  Ha a látvány kedvéért szeretnénk az italba narancs-vagy citromkarikát is tenni, azzal legyünk óvatosak. Ne csak arra figyeljünk, hogy a gyümölcs kezeletlen héjú legyen, de arra is, hogy ne ázzon túl sokáig a kancsóban, mert keserű lesz tőle az egész adag.


___________________

NARANCSOS LIMONÁDÉ
___________________

Poharak: Koktélbolt


A műveletet azzal kezdjük, hogy cukorszirupot készítünk. 
Ehhez 3 dl vízben felfőzünk 13 dkg cukrot (én barna nádcukrot szoktam), kicsit beforraljuk és félretesszük. 

Ha kihűlt, beleöntjük a kancsóba, hozzáadjuk 3 narancs frissen facsart levét, továbbá 1 citrom vagy 2 lime levét. Közvetlenül tálalás előtt dobhatunk bele 1-2 karika narancsot is, mielőtt felöntjük egy üveg jól behűtött szénsavas ásványvízzel.

Kancsó: Butlers


Ha van kedvünk, tehetünk bele 1-2 mentágat vagy citromfüvet, de anélkül is nagyon finom. 

Ha csak a sima citromos verzióra vágyunk, akkor induljunk ki ebből: fenti mennyiségű cukorszirup, 2 - 2,5 citrom/lime leve vegyesen, és 1,5 liter víz._______________

MÁLNÁS LIMONÁDÉ
_______________

Poharak: Zara Home


A málna az egyik kedvenc limonádé-alapanyagom, mert hihetetlenül frissítő, savanykás, kitűnő szomjoltó ital lesz belőle. Hátránya viszont, hogy sajnos iszonyú veszteséggel lehet csak dolgozni vele, ezért olcsónak éppen nem mondható.

40 dkg málnát és 10 dkg porcukrot egy késes robotgépben / turmixban pürésítünk, majd egy finom lyukú szűrő átpasszírozzuk, hogy megszabaduljunk a magoktól (ezen művelet nem csak utálatos, de eközben keletkezik a nagy veszteség is....). Lehet persze úgy is, hogy nem passzírozzuk át, ekkor a limonádé ízre ugyanolyan lesz, de a rengeteg mag zavaró lehet (és látványra sem olyan szép).
Próbáljuk ki mindkét verziót és döntsük el, melyik ízlik jobban!

Kancsó: Butlers


A málnapéphez öntünk még citromlevet (1 - 1,5 citromból), és felöntjük 1,5 liter jól behűtött, szénsavas ásványvízzel. 

Aki kevésbé savanykásan szereti, tehet bele egy kis mézet / cukorszirupot, na és persze néhány mentaág sem rontja el! ;-)


_______________________________

GYÖMBÉRES-BAZSALIKOMOS LIMONÁDÉ
_______________________________

Ez egy valamivel pikánsabb, különlegesebb ital az előző kettőnél, és az előkészítése is picit hosszadalmasabb, de abszolút megéri a fáradozást! 

Először gyömbérszirupot főzünk.
20 dkg nagyon apróra vágott gyömbért (tisztított súly), 15 dkg cukrot, 5 dl vizet és egy fél citrom levét egy kis lábaskában összekeverve felforraluk, majd lassú tűzön fél-egy órán át főzzük (fedő nem kell). Amikor kihűlt, hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy még jobban kijöjjön a gyömbér íze, és másnap, felhasználás előtt leszűrjük.
Ha a másnapot nincs türelmünk kivárni, akkor felhasználhatjuk, amint szobahőmérsékletűre hűlt.
(Megjegyzés: ez a szirup –szűrve és hűtőben tárolva– egy hétig eláll, teába is finom, főleg télen.)


Mehet a kancsóba:
2,5 dl gyömbérszirup
8-10 bazsalikomlevél vékony csíkokra vágva
1 citrom vagy 2 lime leve
és végül a jól behűtött szénsavas víz. 

Poharak: IKEA


Ha valaki pedig a bazsalikomot csak a pizzán szereti, készítse anélkül, csak a gyömbérsziruppal és citrommal, mert úgy is kiváló, de azért húzódozóknak is ajánlom, hogy egyszer próbálják ki "kompletten", mert megváltozhat a véleményük!


Remélem, sikerült néhány szomjoltó ötletet adnom, amiket nyári napokon és nyári estéken elő tudtok venni. Szerencsére a mostani, kellemesen meleg idő már kedvez ennek az italnak, és ha koktélt keverni nem is állnak neki sokan, talán egy ilyen egyszerű limonádé elkészítéséhez többen éreznek magukban hajlandóságot! :-)

Üdvözlettel:
Piffeny