A világ legfinomabb müzlije


Higgyétek el, a cím cseppet sem túlzó - részemről legalábbis, de persze ízlésekről nem érdemes vitázni, ugye. Maradjunk abban, hogy ezt a receptet minden müzliszeretőnek érdemes kipróbálnia. 

Volt korábban a Kellogg's-nak egy müzlije, amiért rajongtam. Két baja volt: itthon nem lehetett kapni, de ez még a kisebbik, mert Ausztriában igen. Nagyobb gond volt, hogy tele volt tömve aszalt áfonyával, amiért én nem rajongok annyira, mint amilyen arányban volt benne. De még mindig messze a legjobb müzli volt, amit a bolti változatok közül kóstoltam - aztán szépen megszűnt. Nagyjából másfél éve nem kapni már Ausztriában sem, és nekem nagyon hiányzott.

Tavaly nyáron ráakadtam viszont egy receptre az egyik kedvenc amerikai gasztroblogomon, erre itt. Azonnal nekiveselkedtem és elkészítettem. Már a sülés közben olyan fenséges fahéj- és kókuszillat terjengett, hogy alig bírtam kivárni, hogy kihűljön és lapátolhassam. 


Nem csalódtam benne. El kell viszont ismerni róla, hogy jóval töményebb és laktatóbb, mint a bolti müzlik. Ezt csak azért mondom, nehogy ti is úgy járjatok, mint a férjem, aki a legelső kóstoláskor teletöltötte a kedvenc müzlistálkáját müzlislavórját a szokásos mennyiséggel, majd a felénél kénytelen volt feladni. Pedig ő nem egy könnyen megfutamodó típus, pláne, ha evésről van szó :-). Tehát óvatosan az adagolással!

Az eredeti recept csészében mért mindent, nekem egyszerűbb, ha grammban kell számolnom, ezért így adom közre. Sok mindenen egyébként nem változtattam, mert -meglepő módon- nem lett túl édes. Ez a mennyiség csurig tölt egy 2 literes befőttesüveget, amiben tárolni szoktam. Szobahőmérsékleten vagy a kamrában 7-10 napig nem lesz baja, de a nagy nyári hőségben azért tegyük hűtőbe.

Egyébként gasztroajándéknak is kiváló, erre majd karácsony előtt próbáljunk emlékezni! :-)


_____________________________

HOZZÁVALÓK & ELKÉSZÍTÉS
_____________________________

A sütőt előmelegítjük 170 fokra (alsó-felső sütés, nem légkeverés).

Egy nagy tálban összekeverjük a szárazanyagokat:
 
• 300 gramm nagyszemű zabpehely
• 180 gramm natúr csonthéjas: bármit használhatunk. Én mandulát és mogyorót szoktam vegyesen, mert ezek mindig vannak itthon. Fontos, hogy a magok se pörköltek, se sózottak ne legyenek. A kisebbeket, mint pl. a mogyoró, hagyhatjuk egészben, a nagyobbakat aprítsuk durvára.
• 50 gramm liszt
• 50 gramm barna nádcukor
• 1 bő tk őrölt fahéj
• nagy csipet


Egy kis mérőkancsóban összevegyítünk
• 120 gramm étolajat és
• 80 gramm mézet
majd a száraz keverékre öntjük. Fakanállal vagy kézzel alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhova jusson a nedvességből


A keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, elegyengetjük és betoljuk a sütőbe. Fontos, hogy ne terítsük szét túlságosan, hanem mondjuk egy-másfél centis rétegben. Ezt a mennyiséget én egy 22x31 cm-es tepsiben szoktam csinálni, és így pont jó a rétegvastagság.

15 percig sütjük, majd kivesszük, óvatosan átkeverjük, visszatesszük (figyeljünk arra, hogy a keverés után se terüljön szét túlságosan vékonyan a tepsiben).

Újabb 6-7 perc után ismét kivesszük, átforgatjuk és hozzáadunk 50 gramm kókuszchipset (vagy ízlés szerinti mennyiséget. Én szeretem, ha bőven van benne, úgyhogy néha véletlenül megszalad a kezem az adagolásnál :-)). 

További 2-3 percre még visszatesszük, hogy a kókusz is kapjon egy kis színt (vigyázzunk, könnyen megég!), majd kivesszük és a tepsit rácsra téve békén hagyjuk. Csak akkor keverjük át, amikor már épp csak langyos, így lesznek benne kisebb-nagyobb göbök, amik szerintem különösen finomak. Ha teljesen kihűlt, jól zárható üvegbe/dobozba töltjük. 


Amivel nagyon könnyű elrontani ezt a receptet, az az, ha túlsütjük. Velem előfordult már, hogy ehetetlenül keményre sült, mert nagyvonalúan kezeltem a sütési időt. Ezért fontos tehát, hogy az első alkalommal álljunk ott a sütő mellett és ellenőrizzük rendszeresen, és/vagy állítsunk be időzítőt. Inkább legyen kicsit alacsonyabb a hőfok és süssük lassabban, mint hogy megégessük. Akkor jó, ha kb. olyan színe van, mint a fotókon.


Én a legjobban sűrű, krémes görög joghurttal szeretem, és az sem baj, ha akad mellé egy kevés friss gyümölcs is, de anélkül is mennyei. Görög joghurtból az alábbi képen látható fajtát veszem, ez szinte mindenhol kapható (Spar, Tesco, Auchan), de múlt héten a Lidl sajátmárkását (Pilos) vettem, és az is meglepően jó volt!


Sok sikert és jó étvágyat:
Piffeny

UI: néhány hozzávaló beszerzési helye:
kókuszchips és zabpehely: DM (Alnatura)
natúr (sótlan-pörköletlen) magok: Metro, Auchan, Tesco, de sokszor sajnos keresgélni kell