7 tipp outlet-shoppinghoz


Sűrűn kapok tőletek emaileket, kérdéseket az outletben történő vásárlással, konkrétabban: Parndorffal kapcsolatban, és azt is látom, hogy gyakran tévednek a blogomra látogatók, akik szintén ebben a témában faggatják a Google-t.

Nagy általánosságban, a parndorfi praktikus tudnivalókról (megközelítés, üzletek, stb.) írtam már korábban, azt a posztot mindenképpen ajánlom figyelmetekbe. A mai bejegyzésben összeszedtem néhány további tippet és szabályt, amiket szerintem érdemes követni vagy észben tartani, ha nem szeretnénk csalódottan, esetleg üres kézzel hazatérni. 


Kép forrása.


01  |  Öltözzünk kényelmesen
Ez nagyon fontos, hiszen hosszú nap áll előttünk, aminek nagy részét állva és gyalogolva töltjük majd, illetve a kocsiban ülve, ahol nem kellemes, ha bevág, szorít a nadrág vagy a felső. Mindenképp válasszunk kényelmes cipőt és olyan ruhadarabokat, amiktől könnyen megválunk a próbák alkalmával. 

A parndorfi outlet egy része teljesen nyitott, téli időben tehát gond lehet, hogy sálba és télikabátba bugyolálva egy perc után leizzadunk a fűtött üzletekben (vagy a kezünkben egyre sokasodó szatyrok mellett még a kabátunkat is fognunk kell válogatáskor). Ha tehetjük, menjünk inkább jó időben.


02 |  Szánjuk rá az időt
Az egész komplexum végigjárása nem kétórás program még akkor sem, ha viszonylag célirányosan haladunk. Ha több üzletben is körülnéznénk, könnyen rámehet az egész napunk. Számítsunk arra is, hogy a népszerű boltokban hosszú sor kígyózik mind a próbafülkék, mind a kasszák előtt.

Az időzítés is fontos: ha titeket is úgy idegesít a tömeg, mint engem, akkor igyekezzetek korán odaérni, ha nem is nyitásra (09.30), de még dél előtt. Ha lehet, ne menjetek pénteken vagy szombaton és ne menjetek magyar ünnepekkor sem, de érdemes ránézni arra is, nincs-e épp osztrák vagy szlovák szabadnap. Érthető módon az adventi időszak is elég zsúfolt, főleg, ahogy közeledünk a karácsonyhoz. 


03  |  Készüljünk kívánságlistával...
Határozzunk meg előre egy anyagi keretet, és azt is gondoljuk végig, mire van igazából szükségünk. Az árubőség és a sokszor igen vonzó árcédulák miatt az ember elég könnyen elcsábul ugyanis tök felesleges holmikra.

Főleg első látogatásaink alkalmával fordulhat elő, hogy kishíján otthagyjuk az egész havi fizetésünket. Ezért nagyon lényeges az előre megírt és végiggondolt lista. Először mindig azt vegyük meg, ami azon rajta van, és ha a végén marad még költségkeret, akkor vissza lehet menni a megláttam-és-beleszerettem-típusú holmikért, a kihagyhatatlan ajánlatokért, amikre szükségünk ugyan nincs, mégis szeretnénk. (Nem is biztos, hogy második látásra is ugyanolyan vonzó lesz!) 


04  |  ... de a listánk ne legyen túl specifikus!
Az is fontos, hogy soha ne konkrét ruhadarabok, táskák, cipők, stb. kedvéért menjünk oda, amiket előre kinéztünk az üzletben vagy az interneten, mert akkor könnyen csalódni fogunk. Ne döntsük el, hogy nekem pontosan az XY cikkszámú Boss kosztüm kell, vagy a 2015-ös tavaszi kollekcióból való Gucci táska.

Én azt javaslom, még a márkához se nagyon ragaszkodjunk, hanem csak annyit tudjunk, hogy szeretnénk egy elegáns kosztümöt vagy egy klasszikus fekete táskát. Nem kizárt persze, hogy szembejön velünk az áhított modell, és akkor nagy lesz az öröm, de erre semmiképp ne számítsunk.  

Annál inkább is fontos ez, mert Parndorfban valójában nem minden üzlet igazi outlet (azaz ahol az előző kollekcióból megmaradt darabokat árulják). Itt nagyon sok a factory store, amik nem outletek. Ezek a márka olyan üzletei, ahol kimondottan ezekbe a factory store-okba gyártott holmikat árulják (nagyrészt alapdarabok, amikből viszont bőséges választék van), ezért itt nem kapjuk meg, vagy csak nagyon elvétve, amit a márka "igazi" webshopjában / butikjában vehetünk meg (ilyen pl. a Ralph Lauren, a Nike, vagy részben a Prada és a Boss is).  


05  |  Maradjunk reálisak!
Sokan azért csalódnak az outletben, mert az az elképzelésük, hogy ott fillérekért juthatnak hozzá márkás cuccokhoz. Nos, néha valóban lehet az embernek szerencséje, néha valóban ki lehet fogni egy-egy dizájnerholmit bagóért, de ez nagyon ritka. Nekünk egyszer volt ilyen őrült mázlink (Burberry ballonkabát 1.500 euró helyett 200-ért!), szóval erre inkább ne apelláljunk. A luxust itt is meg kell fizetni, a dizájnerholmik itt sem annyiba kerülnek, mint a H&M.

Elméletileg egyébként 30-70% kedvezményt adnak az eredeti árakból. Nehéz általánosítani, de én azt tapasztaltam, hogy a valóságban ez inkább 20-40% között mozog.


06  |  Minőségellenőrzés
Mindig alaposan nézzük át a kiszemelt terméket, különösen akkor, ha extra nagy árengedmény van rá, és/vagy láthatólag az az utolsó darab belőle. Gyakran előfordul, hogy a sok próbától foltos, netán szakadt az adott blúz, kissé már viseltes a szandál, szálhúzott a kendő, esetleg karcos a táska bőre. Érdemes egyébként rákérdezni, nem adnak-e még plusz kedvezményt a hibás darabra (általában nem, de járhatunk sikerrel, kérdezni pedig nem fáj!).

Mindig vizsgáljuk át tehát jó alaposan, nehogy otthon érjen minket a meglepetés. Sokszor persze még így is megéri megvenni, de jobb, ha a hibákkal még azelőtt vagyunk tisztában, hogy elővennénk a pénztárcánkat...


07  |  Take it easy!
A túlköltekezéshez hasonlóan az ellentéte is könnyen előfordulhat: hogy üres kézzel jövünk haza. Lényeges, hogy erre legyünk lelkileg felkészülve, és ne keseredjünk el, ha nem kapunk mindent, amit szeretnénk. Itt is él az általános igazság, ami minden plázalátogatáskor és bevásárló körúton: ha az ember konkrétan és nagyon akar valamit, mondjuk egy bőrdzsekit, akkor tutira nem fog találni, hanem majd akkor botlik bele, amikor már letett róla és valami egészen mást keres, például alkalmi ruhát. Ez az élet, csak nevessünk rajta :-).


Az utóbbi hetekben megszaporodtak a postafiókomban a Parndorffal kapcsolatos e-mailek, hiszen a tavasz beköszöntével sokan szeretnénk új ruhadarabokat és kiegészítőket beszerezni. Ezért is gondoltam arra, aktuális lenne egy ilyen poszt, de írás közben én magam is kedvet kaptam egy kiránduláshoz (már elég régen voltunk). Remélem, a fenti tanácsokat figyelembe véve sikeres lesz a legközelebbi látogatásotok és sok szép, új holmival tértek haza, amiben örömötöket lelitek!

Üdvözlettel:
Piffeny