Kedvenc alapozóim


Nemrégiben meséltem arról, milyen tapasztalatokat gyűjtöttem a tökéletes alapozót vadászva, a mai posztban pedig szeretném nektek bemutatni a nyertes termékeket, amiket az elmúlt egy évben vásároltam és amiket nagy örömmel használok. 

Elöljáróban annyit elmondanék, de ezt a lenti képen is látjátok, hogy kizárólag a közép- és felsőkategóriás márkák között keresgéltem. A korábban jól bevált Bobbi Brown alapozó miatt eleve ezekben gondolkoztam, és az is megerősített, hogy az innen-onnan kezembe akadt L'Oréal / Maybelline / stb. minták egyszerűen nem ugyanazt a hatást és érzetet keltették kipróbáláskor, mint a drágább fajták. Ez nem jelenti, hogy ne lehetne köztük ár-érték arányban elfogadhatót találni, de engem nem vonzottak.

Lássuk tehát a nyerteseket, Piffeny kedvenc alapozóit! Amit általánosságban el lehet mondani róluk: felváltva használom őket, mikor melyikhez van épp kedvem. Mindegyiket újravenném (sőt, van, amit már újra is vettem), mert mindegyiknek megvan a maga előnye, mindegyiket másért szeretem. Ami egyöntetűen közös bennük, hogy nem keltenek maszk hatást, "csak" szép, természetesnek ható bőrt eredményeznek. Rajtam egyébként nicsenek szembeötlő, komoly bőrhibák, amiket el kéne fednem, így az alapozó használatával a célom, hogy "kiegyenlítsem", egységes tónust adjak a bőrömnek, de semmiképp ne sminkeljem hibátlanra, teljesen pötty- és foltmentesre, az ugyanis természetellenes.

Igaz továbbá ezekre a termékekre, hogy egyikre sem kell vastagon rápúderezni, csak épp minimálisan, leheletvékony rétegben (hogy fixáljuk), sokszor elég csak az arc egyes részein (amik esetleg hajlamosak a fényesedésre). Kizárólag ilyen termékeket kerestem, nekem ugyanis az alapozó + full púder egyszerűen már sok, úgy érzem, a dupla réteg alatt megfullad a bőröm.Púderezésre, ha szükséges, a Chanel porpúderét (Poudre Universelle Libre) használom, ami röviden szólva egy álom. Itthon sajnos csak elvétve kapható, én is Bécsben vettem, de azt javaslom, ha találtok valahol, csapjatok le rá. Hihetetlenül finomra őrölt szemcséi vannak, ilyennel még nem találkoztam.
Átlátszó, azaz majdnem teljesen színtelen (látni is a fenti képen, hogy alig látni), de jól lefixálja az alapozót és éppen csak picit mattít. Tényleg nagyon szeretem, ez szerintem a Chanel egyik legjobban sikerült sminkterméke. Cuki a selyemszalagos púderpuff benne, de azt nem igazán használom, inkább egy ecsettel viszem fel lazán, a kritikus részekre.


__________________________________

DIOR • DIORSKIN NUDE AIR SERUM
__________________________________


Ez volt az első alapozó, ami a próbálgatás kezdetén színben tökéletesen stimmelt (magam is elképedtem, mennyire!), így megvettem, ráadásul a piacra dobás után alig pár héttel sikerült hozzájutnom, mint újdonsághoz. A kiszerelése pipettás, ami eleinte tetszett, viszont nem lehet olyan pontosan adagolni vele, mint egy pumpással. Előnye viszont, hogy így az utolsó cseppig ki lehet önteni a maradékot az üveg aljáról is, nincs veszteség a végén (egy üveget már elhasználtam, onnan tudom :-).

Az állaga könnyű, folyós, szinte vízszerű (kézfejen nem is marad meg, a tenyerembe szoktam csepegtetni és onnan viszem fel). A fedése ennek köszönhetően gyenge, viszont friss, üde kinézetet ad a bőrnek, ami nekem nagyon tetszik. Nagyon könnyű eloszlatni, szép egyenletesen, csíkmentesen terül.


Habár azonnal beleszerettem, van hátránya is. A színválaszték mindössze 9 árnyalatból áll - nekem szerencsém van, mert az egyik perfect, de ez azért nem könnyíti meg a választást. Amibe még bele lehet kötni (bár nem a termék hibája), hogy enyhén szárítja a bőrömet, tehát száraz bőrű sorstársaknak mondom: mindennapos használatra alkalmatlan. Zsíros bőrűek viszont tehetnek egy próbát vele!

__________________________________

LANCôME • TEINT IDOLE ULTRA 24H
__________________________________


Róla írtam a januári kedvencekben, és ugyanazt tudom most is elmondani róla: hogy imádom! Ez volt az egyik olyan alapozó, amiből elsőre rossz színt vettem, mert próbaként csak az állcsontomra tettem fel (lásd az előző posztot). Amikor itthon kiderült, hogy mégsem illik a bőrömhöz, utánanéztem, és felfedeztem, hogy (az eladónő állításával szemben) igenis létezik belőle világosabb árnyalat, sőt: nem is egy, hanem kettő! Nyeltem egy nagyot és látatlanban berendeltem a legvilágosabbat egy külföldi oldalról, mert addigra már menthetetlenül beleszerettem a textúrába, fedésbe, illatba, az egész termékbe.


Ezt a vakon vásárlát egyébként senkinek nem javaslom, de tényleg. Nekem őrült mázlim volt, hogy az új szín bevált, mert ez az alapozó tökéletes! Itt is elmondom még egyszer, miért: mesés lesz tőle a bőröm, csak épp annyira látszanak az egyenetlenségek, ami még a természetességhez kell (mint fent említettem, számomra a teljesen hibátlanra sminkelt bőr = maszk, ami mű hatást kelt). Tart akár 12 órán át is, nem oxidálódik, nem ül az apró ráncokba, pórusokba, nem pattogok ki tőle és nem szárítja ki a bőrömet. Lancôme rulez!

Egyébként 12 árnyalatban gyártják, hát... ez még mindig nem valami sok. 


______________________________________

ARMANI • LUMINOUS SILK FOUNDATION
______________________________________


Az Armani sminktermékek nagy előnye, hogy mindkét magyarországi beszerzési pont (Westend és Mammut Douglas) a márka saját sminkesével működik. Ők mindig ott vannak és csak ezzel foglalkoznak, alaposan ismerik a márkát, személyre szabottan tudnak ajánlani és szakszerűen fel is teszik a választott terméket. 
Én a Westendben voltam a fekete hajú hölgynél, akiről a legjobbakat tudom elmondani. Több fajta terméket is próbálgattunk, végül megtaláltuk a tökéleteset: ezt a pumpás kiszerelésű, medium fedésű alapozót, amiben a legjobban a gyönyörű, szaténfényű finist szeretem. Szinte ragyog tőle a bőröm, akármilyen fakó is, azonnal élere kelti, valami eszméletlen. Habár a Lancôme a kedvencem, de kétségkívül ennek a legszebb a finise, erre egyáltalán nem is púderezek.
A tartósságával sincs gond, a max. próbált 8-9 órát hiba nélkül teljesítette, és még este sem fénylik át a bőröm.

23 árnyalatban gyártják, ezzel listavezető; persze itthon megint csak nem elérhető az összes, de még így is az egyik legnagyobb színskálájú termék (és márka).


__________________

CHANEL LES BEIGES
__________________


A Les Beiges a Chanel legújabb alapozója, amit idén januárban dobtak piacra, és ez az egyetlen a kedvenceim között, aminek matt finise van. A textúra sűrű, gazdag, több figyelmet kell fordítani az eldolgozásra, mint pl. a vízfolyékony Dior esetén, de megéri. Minden alapozót ecsettel viszek fel az arcomra, ehhez viszont nem az ecset a legideálisabb eszköz (valahogy olyan "vaskos" lesz tőle a végeredmény), inkább egy enyhén nedves szivacs, amivel viszont csodát művelhetünk.

A fedése közepes, és a formula kifejezetten és érezhetően jót tesz a száraz bőrömmel: a lemosás után is puha, hidratált. Egyébként tart, mint az atom, 9-10 órát simán kibír. Jelenleg 9 árnyalatban kapható. Szűkös, de én szerencsére találtam megfelelőt, és ennek őszintén örülök, mert nagyon megszerettem ezt a terméket.


Itt említeném még meg a Chanel Les Beiges sorozatba tartozó kompakt púdert. Ezt nem alapozóval használom, hanem önmagában, a jól hidratált bőrre, ha csupán minimális fedést szeretnék (azt hiszem, ez a púder eleve önálló használatra készült). Valami mesés lesz a végeredmény, friss, üde, ragyogó arc. A csomagolás pedig gyönyörű, komoly, isteni már kézbe venni is, de egy Chanel-terméktől nem is várunk mást, ugye? :-)


_____________________________________

BOBBI BROWN • SKIN FOUNDATION SPF 15
BOBBI BROWN • INTENSIVE SKIN SERUM FOUNDATION
_____________________________________


És akkor a végén térjünk vissza ahhoz a márkához, amelyiktől kiindultunk! Természetesen kapott még egy esélyt, mivel korábban elégedett voltam vele, és sikerült is találni egy másik színt, amire nem lehet panasz.
Bobbinál egyébként az a jó, hogy ha megtaláltuk a hozzánk passzoló árnyalatot, akkor a márka bármely alapozóját nyugodtan megvehetjük belőle (ha van abban az árnyalatban), mert a végeredmény (szín illeszkedése) bármely termék esetén ugyanolyan lesz. Ez nem minden márkáról mondható el (pl. Dior).


Elsőre csak a korábban használt alapozót vásároltam meg: ez nem más, mint az egyébként nagy népszerűségnek örvendő Skin Foundation SPF 15. Az Arénában levő szaküzletben kapható mind a 20 árnyalat, itt tuti mindenki talál megfelelőt! Könnyű fedés, szép tónus, a tartóssággal viszont vannak problémáim, 5-6 óra után kezd ugyanis eltűnni a bőrről.A másik termék (Intensive Skin Serum Foundation) egy normál-száraz bőrre kifejlesztett, szérumszerű változat. Viszonylag új a márka kínálatában, 16 árnyalatból válogathatunk. Sokan enyhén gyógynövényes illata miatt nem szeretik, nekem nincs vele gondom, pláne, hogy ez gyorsan el is illan.
Kiválóan hidratálja a bőrt, amolyan ápol és eltakar-típus, ezért is tudott rábeszélni a tanácsadó hölgy. Picit talán erősebb a fedése, mint a másiknak, és tartósabbnak is látom.

Egy komoly negatívuma viszont van, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni egy ilyen árkategóriájú termék esetén: a pipettás kiszerelés konkrétan egy katasztrófa. A pipetta nagyon csinos dolog és tökéletesen működik pl. a Dior folyós állagával, de itt csúfos kudarcot vall, mert ehhez a sűrűbb állaghoz egyszerűen nem való. Nem lehet rendesen kiszedni vele, önteni kell, ezért mindent össze-vissza kenek és egy csomó kárba vész... Ameddig ezen nem változtatnak, nem fogom újravenni, ez biztos. 


Mint említettem, rengeteg márkát, és a márkákon belül is sokféle terméket próbáltam ki. A legtöbb egyszerűen azon bukott meg, hogy nem volt belőle megfelelő szín, ezért ezeket nem is említem meg. Volt viszont néhány olyan alapozó, aminél találtam volna megfelelő árnyalatot, valami más miatt azonban mégsem váltak be. Mivel itt a blogon nem szeretek semmit nagyon lehúzni, csak név szerint említem meg őket és pár szóval elmondom, mi volt a problémám:

• Estée Lauder Double Wear
egy szóval jellemezve: vakolat. Iszonyat mű hatású, természetellenes maszkot csinált és nagyjából 10 évet öregített rajtam. Amúgy száraz bőrre nem is ajánlják, talán ez volt a probléma.

• Clinique Even Better
a tartóssága nulla, és valahogy nem szerette a bőröm, kellemetlen érzés volt viselni, és a próba utáni napon egy csomó piros, enyhén gyulladt pötty jelent meg az arcomon

• Dior Star és Dior Forever
az elsőre tökéletesen stimmelő, legvilágosabb színek fél óra után narancssárgává(!) oxidálódtak a bőrömön, úgy néztem ki, mint Valentino.

• M.A.C. Studio Sculpt
vaskos állag, nehéz eldolgozni, és bár direkt gyenge-közepes fedést kértem, ezt ajánlották az üzletben. Részben az én hibám(?) is, mert még a keresgélés kezdetén, felkészületlenül mentem oda, bízva az eladók szakértelmében. Utólag megtudtam, hogy van a M.A.C.-nek egy gyengébb fedésű terméke is kimondottan száraz bőrre, de addigra már elment a kedvem a márkától (amúgy sem rajongok érte).


Mint látjátok, elég jól el vagyok most látva alapozókkal, de nem bánom, mert úgy érzem, tökéletes palettát hoztam össze magamnak. Van pehelykönnyű termék melegebb nyári napokra, van ultratartós, van bőrápoló hatású... nagyon elégedett vagyok!

Ha száraz a bőrötök és alapozót kerestek, ezeket -a Dior kivételével- bátran merem ajánlani kipróbálásra (illetve a Diort azzal a megjegyzéssel, hogy rendesen alá kell hidratálni és heti 2-3 alkalomnál többször nem célszerű használni). Remélem, hogy nem csak azok találják hasznosnak a posztot, akik konkrét kérdésekkel fordultak hozzám, hanem talán mások is kedvet kapnak az említett termékekhez!

Üdvözlettel:
Piffeny
Kedvenc arcra való ecsetjeim: 
Zoeva | 107 | Powder Polish - púderhez
Zoeva | 126 | Cheek Finish - pirosítóhoz
Zoeva | 102 | Silk Finish - alapozóhoz