Hogyan válasszunk alapozót?


A januári kedvencek között szerepelt egy alapozó, amit újabban (azóta is) nagy lelkesedéssel használok, és azt is említettem akkor, hogy sokáig vadásztam a tökéleteset. Eleve gondolkoztam, hogy kellene erről írni, mert nagyon tanulságos volt a keresgélés, és mivel kaptam pár érdeklődő emailt, amik azt mutatták, lenne rá igény, úgy döntöttem, mindenképp megcsinálom.

Kezdjük azzal, hogy én sosem voltam könnyű helyzetben ezen a téren, mert nagyon világos a bőröm, a legtöbb alapozó legvilágosabb árnyalata pedig egyszerűen nem elérhető Magyarországon. Nem árulják, nincs teszter sem.
Emiatt kb. 30 éves koromig csak elvétve használtam alapozót, mert többnyire rosszul választottam színt, és a nem hozzám illő termékeket végül nem szívesen kentem magamra. Kb. 5-6 évvel ezelőtt aztán (egy profi sminkes segítségével) rátaláltam egy Bobbi Brown-alapozóra, amiből az évek során több üveggel is elhasználtam, mert nagyon jónak éreztem (és jó is volt).

Kb. ugyanakkor, amikor beauty-kedvenceim között nektek is bemutattam (azaz tavaly tavasszal), valami elkezdett nem stimmelni az újonnan vásárolt üveggel: egyszerűen túl sötét volt a bőrömön, jól láthatóan elütött. Nem tudom, az összetétel változott-e meg vagy az én bőröm, mindenesetre ugyanott tartottam, mint korábban: ismét nem alapozóztam sminkelésnél. 

Viszont addigra már hozzászoktam a használatához, ezért belekezdtem abba a keresgélésbe, ami végül egészen idén januárig húzódott. A mai posztban erről a folyamatról és az összegyűjtött tapasztalatokról fogok beszámolni nektek; nemsokára, egy másik bejegyzésben pedig megmutatom majd a "nyertes" termékeket is!
Hogy miért tartom fontosnak hosszabban beszélni arról, hogyan-milyen alapozót  válasszunk? Egyszerű.

Sajnos rengeteg rosszul sminkelt nőt látok, akik nem a hozzájuk illő termékeket használják. Nem vagyok sminkes, különösebben edzett szemem sincs ehhez, de még így is feltűnik. Az, hogy valaki pl. milyen színnel festi ki a szemét vagy száját, ízlés kérdése, és mint ilyen, szubjektív dolog. De amikor valaki a bőrtónusához abszolút nem passzoló, attól élesen elütő alapozóval / púderrel keni magát, az már tisztán látható, objektíven megítélhető dolog.

Szerintem sokan egész egyszerűen nem fordítanak elég gondot, figyelmet a keresgélésre és annak körülményeire, de azt is hozzá kell tenni, hogy a megfelelő alapozó (és korrektor...) kiválasztása a legnehezebb és legidőigényesebb dolog, ha sminktermékekről van szó.

Mint említettem, nem vagyok sminkes, ezért csak a saját, mezei felhasználóként szerzett tapasztalataimat és a tanulságokat tudom megosztani veletek.  Bár a legtöbbjük evidens, mégsem lehet őket elégszer hangsúlyozni, pláne, hogy a keresgélés elején én magam is követtem el szarvashibákat.


Szánjuk rá az időt! Ne munka után, hulla fáradtan, rohanva akarjuk ezt letudni. Én hétköznap délelőttönként jártam az üzeteket, mert akkor kevesebben vannak, az eladók is jobban ráértek velem foglalkozni, és nem volt körülöttem 5 másik vevő, akiktől nem fértem oda a pulthoz. Ha ez nem megoldható, akkor a szombati nyitási időpontot javaslom.


Vásárlás előtt érdemes elvégezni a "házi feladatot" és a neten utánaolvasni kicsit a kiválasztott típusú alapozóknak / márkáknak. Főleg olyasmikre gondolok, hogy a gyártó ajánlása alapján mely termék való a mi bőrtípusunkhoz (száraz? kombinált? zsíros?), melyiknek milyen az állaga, a fedése, finise, stb. Ezzel nagyszerűen szűkíthetjük a kört.

Ezt a lépést azért tartom fontosnak, mert úgy tapasztalom, hogy az "általános", parfümériás eladók nincsenek képben az összes termékkel, amit az adott üzlet árul (és nem is lehetnek, mert ahhoz túl széles a kínálat). Ami ennél sokkal elszomorítóbb, hogy olykor a márkaüzletek tanácsadói is elég tájékozatlannak tűnnek. Ne hagyjuk magunkat rábeszélni semmire, csak ha szó szerint a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, milyen is valójában.
 • A tesztelés tehát kulcsfontosságú! A csuklón próbálgatást viszont egyszer és mindenkorra felejtsük el, nem működik! Nincs mese, az arcon kell kipróbálni, de én ezzel is megjártam.
Sok helyen azt tanácsolják, elég, ha csak az állcsontunkra tesszük fel, mert ott már látni, elüt-e a nyaktól. Köszi. Én 2 terméket is tök feleslegesen vettem meg, mert az üzletben csak az állcsontomra kentem fel, és ott jónak tűnt, de itthon, a teljes arcra téve már nem stimmelt a szín. Számomra ez volt a tanulópénz: fel kell tenni / tetetni az egész arcra, leginkább az arcközépre, ahol használni fogjuk.

Ettől én -higiéniai okokból- eleinte eléggé idegenkedtem, de nem lehet megúszni. Vagy vigyünk magunkkal egy tiszta, picike tégelyt és kérjünk bele mintát, hogy otthon kipróbálhassuk (arról kár álmodozni, hogy előre csomagolt mintát kaphatunk), vagy előttünk fertőtlenített(!) ecsettel tetessük fel a kiválasztott alapozót az üzletben. Nem rossz, de azért nem tökéletes az egyezés, ugye?
Pedig az arcomon az! :-)


• Ha ez megvan, azaz arcunkon a smink, menjünk ki természetes fényre. Ezt minden üzletben, plázában meg lehet oldani. Én vittem magammal egy nagyobb méretű kézitükröt, hogy normálisan lássam a teljes arcomat, nyakamat, fülemet, stb. A neszesszerben elférő piperetükör klassz egy újrarúzsozáshoz, de ehhez nem elég. 


Mielőtt döntenénk, várjunk fél-egy órát. Belefutottam olyan termékekbe, amik feltéve tökéletesek voltak, viszont idővel igen erőteljesen oxidálódtak a bőrömön (akár egy-két árnyalattal is sötétebbek lettek). Ezt se akarjuk megúszni, akárhogy is bizonygatja az eladó, hogy ennek tuti nem változik a színe. 
Még ha oxidálódásról nincs is szó az adott termék esetén, az időtényező akkor is fontos. Minden alapozó máshogy fest 10-15 perc elteltével, amikor kicsit átmelegszik, beolvad a bőrünkbe, "akklimatizálódik" hozzá. Ha negyed óra után a szín (nem a fedés!) "eltűnik" a bőrünkön, akkor megvan a nyertes árnyalat! Érdemes ezt kivárni.


A bőrtónus meghatározása. Sok helyen lehet olvasni arról, hogy ez milyen fontos. Hideg, meleg és semleges bőrtónusokat különböztetünk meg, és többféle módszer is létezik annak megállapítására, mi hova tartozunk.
A legegyszerűbb, ha megszemléljük a csuklónk belső oldalán futó ereket. Ha ezek kékesek vagy lilásak, akkor hideg (cool), ha zöldek, akkor meleg (warm) tónusú a bőrünk, ha pedig valahol a kettő között van a színük, azaz kékeszöldek - na, akkor neutral. És hogy ezzel mire megyünk? Az a helyzet, hogy szerintem semmire.

Elméletben (de a gyakorlatban is) a meleg tónushoz a sárgás-arany alapszínű alapozók illenek, a hideghez rózsaszínesek, a semlegeshez pedig a nude, ivory árnyalatok. Ez mind nagyon szép és jó, de a valóságban nekem nem segített. A legtöbb márka így nem osztályozza, ilyen szempontból nem jelöli az árnyalatait, az üzletek neonfényében lehetetlen megállapítani, valójában milyen a tesztelni kívánt termék, az eladók nagy része pedig ennyire végképp nincs képben a termékekkel. Marad tehát a jó öreg próbálgatás...


• És van a végére még egy tipp: ha nem olyan fontos nekünk az alapozó, hogy ennyi energiát és időt fordítsunk a megfelelő kiválasztására, akkor inkább ne is használjunk. De most komolyan. Még a "pucér", esetleg látható hibákkal teli bőr is jobb, mint egy túl sötétre, sárgára vagy rózsaszínre festett arc!


Remélem, tudtok profitálni a fenti tapasztalatokból -nekem sokat segített volna, ha a keresgélés kezdetén valaki elmondta volna mindezt-, nemsokára pedig jelentkezem a kedvencekkel!

Üdvözlettel:
Piffeny