Sajtos-paradicsomos gnocchi sütőben sütve


Talán Nigella mondta egyszer (rá vallana :-), hogy azok a legjobb ételek, amiknek az elfogyasztásához elég egyetlen kanál. Ezzel nagyon egyet tudok érteni: van valami vigasztaló a cicomamentességben és abban, ha az ember az ételt egy mély tányérba szedve, a kanapén összegömbölyödve lapátolja be. Pláne ősszel-télen, amikor amúgy is nagy szezonja van az efféle comfort foodoknak. Ma egy ilyen kaját szeretnék nektek megmutatni.

A receptet Piszkénél találtam, és emlékszem, hogy miután elolvastam, azonnal elmentem a boltba, bevásároltam hozzá és megcsináltam. Annyira ízlett mindkettőnknek, hogy rövid időn belül még egyszer elkészítettem, és azóta is sűrűn kerül az asztalra. Szívből ajánlom nektek is! Ideális vacsorára, mert elég gyorsan megvan, de hétvégi ebédnek is tökéletes. Kezdő konyhatündérek is bátran próbálkozhatnak vele, mert nem nagyon lehet elrontani.




A leglényegesebb pont szerintem ennél a kajánál, hogy a legjobb minőségű félkész gnocchit vegyük, amit csak találunk. Persze az igazi az lenne, ha házilag készülnének ezek a helyes kis krumpligombócok, és ha valaki érez magában erőt ehhez, akkor készítse úgy! Bevallom, én még sosem mertem erre adni a fejemet, mivel lehet kapni jóféle boltit, én azt választom, már csak a gyorsaság miatt is.




Habár a receptet megtaláljátok a fenti linken, azért leírom ide is, mert néhány ponton megváltoztattam, főleg, ami a mennyiségeket illeti.

Én 1 kg gnocchiból szoktam elkészíteni. Ez kettőnknek picit sok, egy kisebb adag mindig marad belőle vacsorára. A fél kiló azonban kevésnek bizonyult, szóval valahol a kettő között lenne az ideális mennyiség, de mivel a csomagok fél kilósak, marad a 2 csomagos verzió. Előfordulhat, hogy kisebb étkűeknek / nagyobb önuralommal rendelkezőknek / vacsorára simán elég a fél kiló (2 főre). 

Illetve még annyi, hogy Piszke tett bele 20 dkg előpirított gombát is. Nálam ez mindig elmarad, mert bár én szeretem, a férjem nem rajong érte. Nyilván a gomba is "szaporítja", úgyhogy ha ti tesztek bele, akkor elsőre érdemes fél kiló gnocchival próbálkozni, mert gombástul már elég lehet.


HOZZÁVALÓK:

• 1 kg félkész gnocchi 
• 2 csomag mini mozzarella 

• 3-4 szál újhagyma
• 1-2 gerezd fokhagyma
• 1 doboz 400 grammos paradicsomkonzerv
• 2-3 babérlevél 
• 2 dl folyadék, ami lehet zöldségleves, csirkeleves, alaplé (vagy végső esetben víz + bio leveskocka)
• só, bors
• olasz fűszerek ízlés szerint (oregano, bazsalikom, kakukkfű, majoranna, rozmaring, ill. gyakran használom a Kotányi "Toscana" fűszerkeverékét)
• 1,5-2 dl tejszín

• 20 dkg gomba - opcionális



ÍGY KÉSZÜL:

A nyers gnocchit és a félbevágott-elnegyedelt mozzarellagolyókat összekeverem egy jénaiban.

Egy kisebb lábasban megpárolom a felaprított hagymát és fokhagymát, beleöntöm a paradicsomkonzervet, hozzáadom a zöldséglevest és a fűszereket, és kb. 10-15 perc alatt lassan összefőzöm. A végén kiveszem a babérleveleket és bormixerrel "meglágyítom" (mivel én a selymes szószt szeretem), majd hozzáadom a tejszínt (és mehet bele az előpirított gomba is, ha kerül bele) és még egyszer összeforralom.




Ezen a ponton a szósz elég hígnak tűnik, de nyugodjunk meg: ahogy a gnocchiból kifő a keményítő, a szósz is szép krémessé válik majd. A tűzforró, bugyogó szószt ráöntöm a jénaiban várakozó sajtos gombócokra és jól összekeverem, hogy mindenhol szószos legyen, majd a lefedett tálat berakom a 180 fokra előmelegített sütőbe.

Nagyjából 30 percig sütöm, és közben többször óvatosan, de alaposan átkeverem (ez fontos, különben maradhatnak benne keményebb, nem átfőtt gnocchidarabok). Akkor jó, ha a teteje már szép színt kapott.

Sok sikert és jó étvágyat:
Piffeny