Love me tender


Habár számomra a Valentin-nap nem bír különösebb jelentőséggel, mégis arra gondoltam, hogy azért meg lehetne emlékezni róla valahogyan itt a blogon. Igen, harsogó, giccses, amerikai ünnep, és mint ilyet, manapság különösen divat szidni és lenézni, de én azt gondolom, alapvetően a szeretetről, szerelemről szól, akár még a barátságról is - akkor pedig nem lehet rossz. Csak meg kell találni az egyensúlyt és a normális kereteket (ez viszont minden más ünnepre is igaz).

Eddig nem sok mindent árultam el a házasságomról, pedig a férjem mindenkinél fontosabb és meghatározóbb résztvevője az életemnek. Egyszer említettem, hogy egy internetes társkeresőn ismerkedtünk meg és 10 hét után házasodtunk össze. Ennek már több, mint 8 éve, és köszönjük, igen jól megvagyunk. Nem állítom, hogy mindig könnyű volt az életünk, de bátran kijelenthetem, hogy az együtt töltött idő csak erősítette a kapcsolatunkat és azt, amit egymás iránt érzünk. 

Minden párt fenyeget a veszély, legyenek akármilyen tökéletes összhangban is, hogy az évek múlásával elszürkül a kapcsolatuk. Mert sajnos könnyű belefásulni a hétköznapok nyűgeibe és eltávolodni egymástól, sokszor szinte észrevétlenül történik mindez, és az ember már csak a végeredményre eszmél föl. Mindketten átéltünk ilyesmit korábban, ezért a közös kapcsolatunkban a kezdetektől fogva teszünk azért, hogy ez velünk ne forduljon elő. Mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy megmaradjon kettőnk között az izzás, hogy soha ne unjunk rá a másikra. 

A holnapi ünnep alkalmából tehát arról fogok mesélni nektek, mik a mi kis trükkjeink, mit teszünk azért, hogy "élő" maradjon a kapcsolatunk és a szerelem, ami összeköt bennünket.APRÓ KEDVESSÉGEK. Én szeretem a szép szavakat, de az élet megtanított rá, hogy a szép tetteket még jobban szeressem. Ha nem is minden nap, de gyakran igyekszünk kedves gesztusokkal éreztetni, kimutatni a másik felé, hogy fontos nekünk: egy napközben elküldött üzenet (akár csak egy szívecskés smiley), egy táskába rejtett cetli vagy csoki, ha elkészítem a férjem kedvencét vacsorára, ha kapok tőle egy csokor csak-úgy-virágot vagy ágyba hozza reggel a kávét - mindig ki lehet találni valamit. Aki szeret, az kreatív! :-)

TISZTELET. Ez egy elég alapvető dolog, mégis sokszor látni-hallani, ahogy lányok egymás közt gúnyos hangnemben jól kibeszélik a férjeiket, derogáló megjegyzéseket tesznek rájuk, vagy azt, amikor egy pár társaságban, mások előtt vitázni kezd vagy fölényeskedve beszél egymással. Nekünk ilyen eszünkbe nem jutna, egyszerűen azért, mert tiszteljük egymást.
Ha a férjemről mesélek, mindig a jó oldalait, a pozitív tulajdonságait osztom meg másokkal, dicsérem őt, sőt: dicsekszem vele, mert úgy érzem, vele lehet is. Ha róla van szó, azt emelem ki, amit szeretek benne, ami miatt hozzámentem. Mert az az igazán fontos és az tartja életben a lángolást (nyilván a legjobb barátnőmmel megosztom a gondokat, ha épp vannak, de csak vele, és senki mással).

BESZÉLGETÉS. Minden nap beszélgetünk valamennyit. Egy órát még a legelfoglaltabb napokon is, de hétvégén akár az egész napot is átfecsegjünk. Tudni szeretnénk a másik gondolatairól, terveiről, vágyairól, örömeiről és bosszúságairól, arról, hogy mi történt vele aznap és mi fog másnap. Így tudunk egymáshoz közel maradni, lélekben is. El sem tudnék képzelni egy olyan házasságot magamnak, ahol nem mondhatok el mindent a férjemnek - és fordítva. KÖZÖS ÉTKEZÉSEK. Ha napközben nem volt idő beszélgetésre, jut rá legkésőbb a vacsoránál. Nálunk nincs tévé, nincs olvasás, nincs telefonnyomkodás evés közben, hanem leülünk és "megadjuk a módját" az étkezésnek. Ez nem (feltétlenül) damasztabroszt és ezüst evőeszközöket jelent, hanem odafigyelést és azt, hogy együtt étkezünk, nem egymás mellett (és ez a kanapén összekucorogva is megoldható). 

ÉRINTÉSEK - más szóval: intimitás. Minden élőlénynek fontos a szeretetteljes érintés, még egy kisállatnak is; akinek van kutyája-macskája, az tudja. Hát még milyen fontos ez egy emberi kapcsolatban, egy házasságban! Számunkra természetes, hogy az utcán kézenfogva megyünk, hogy a kanapén összebújva tévézünk, hogy sokszor öleljük át, pusziljuk meg egymást napközben is és csókot váltunk, ha elbúcsúzunk vagy találkozunk.

RANDI. Bírom azt, amikor egy nő szó szerint randizni megy a férjével: otthon szépen felöltözik és a városban találkozik a párjával egy bárban vagy étteremben... Mi nem szoktunk ilyesmit, inkább együtt megyünk el otthonról, hetente 2-3 alkalommal, jellemzően hétvégén. Kicsípjük magunkat :-), beülünk a kocsiba és bemegyünk a városba a kedvenc helyeinkre ebédelni, vacsorázni, szórakozni. Tesszük ezt a kaja miatt is, de a hangulat, program, kimozdulás kedvéért is.KÖZÖS HOBBI ÉS KÖZÖS BARÁTOK. Ne csak a munka legyen közös, hanem a szórakozás, szabadidő is. Évekig golfozni jártunk, ma pedig szeretünk együtt menni moziba, színházba, baráti társaságba, baráti társasággal moziba vagy étterembe. Együtt tanultunk koktélt keverni, együtt sütünk pizzát, együtt tornázunk és együtt járunk "hobbivásárolni". Férjem sokat sertepertél körülöttem, amikor a bloggal foglalkozom, és bár azt nem mondanám, hogy ez az ő hobbija is, de részt szokott venni benne, főleg a fotózásoknál.

NAGY, KÖZÖS ÉLMÉNYEK. A kis, hétköznapi programokon túl igényünk van nagyobb élményekre is, és ez nálunk jellemzően az utazás. Évente egyszer mindig igyekszünk elmenni egy hosszabb útra, de év közben is többször elruccanunk 1-2 napokra. Mindig jó hatással van ránk, ha kimozdulunk a megszokott keretek közül, új kalandokat élünk át együtt, amik összekovácsolnak és amiket később közösen fel tudunk idézni, amik örökre összekötnek.

HÁTORSZÁG. A legfontosabb dolog számomra, és amit a legjobban szeretek a férjemben és a házasságunkban, az a biztos tudat, hogy ő mindig ott van nekem. Hogy soha nem kell hátranéznem, mert tudom, hogy ott áll és védi a hátam. Hogy mindenben támogat, kiáll értem és mellettem, ott van a nehéz pillanatokban is, nem csak a csillámos, örömteli eseményeknél. Ez fordítva is így működik, és én hiszek abban, hogy a házasságunk sikerének titka ebben az őszinte bizalomban és szilárdságban rejlik. 


Ezekkel a gondolatokkal szeretnénk mindenkinek nagyon szép ünneplést kívánni holnapra. Azoknak pedig, akik úgy döntenek, hogy semmilyen módon nem ünnepelnek (vagy sajnálatos módon épp nincs kivel), szintén legyen kellemes, pihentető vasárnapjuk!

Üdvözlettel:
Piffeny


A posztban felhasznált összes kép forrása: Tiffany & Co.