Immunerősítő téli gyümölcssaláta


Mindig azt gondoltam, a gyümölcssaláta olyan nyári dolog. Mert akkor van sokféle hozzávaló, az ember azt sem tudja, mihez kapjon, egymás után jönnek a legfinomabb gyümölcsök, ráadásul a színességük is (hogy épp színorgiát ne mondjak...) valahogy jobban passzol a meleg évszakhoz. 

Csakhogy vitaminokra, immunerősítésre ilyenkor, télen van nagyobb szükségünk. A nyáron felhalmozott készleteket mostanra már szépen felélte a szervezetünk, itt van viszont nekünk a jó kis influenza- meg náthaszezon, a kimerültség, év eleji levertség... A tavasz, és vele az eper- és spárgadömping viszont még beláthatatlanul messze! 

Ez a saláta nem különleges. Nem kellenek hozzá nehezen beszerezhető, extra hozzávalók, csak az, amit február elején amúgy is megtalálunk minden zöldséges pultján. És higgyétek el, ezekből is olyan gyönyörű, gusztusos és ízletes nassolnivalót, desszertet vagy uzsonnát lehet összedobni, hogy én még a Nutelláról is lemondok miatta. Halljátok?? A Nutelláról! Ami téli hónapokban úgy általánosságban az én titkos és bűnös immunerősítőm :-).

Ez a saláta a javaslatom arra, hogyan varázsoljunk egy kis nyarat az asztalra és juttassunk némi vitaminlöketet a szervezetünkbe; ha pedig marad belőle másnapra is, akkor öntsünk hozzá egy kis kókuszvizet és turmixoljuk össze - voilá, máris kész a fenséges reggeli smoothie! 

Sok sikert és betegségmentes februárt kívánok:
PiffenyÉn az alábbi gyümölcsöket használtam most, de vehettek bármit, amit szerettek és megkívántok: 

• kivi
• mandarin
• banán
• piros héjú alma
• ananász (én a konzervet szeretem, mégpedig a Dole-t szoktam venni, mert az mindig édes, és nem cukros vízben, hanem ananászlében vannak elrakva a gyümölcsdarabok! Ebből is lehet egy keveset az öntethez tenni.)Kell még:
• méz / juharszirup
• lime / citrom
• mentalevélA felkockázott gyümölcsöket egy nagy tálba dobáltam.
Egy másik, kisebb tálkában összevegyítettem az öntetet: egy citrom vagy lime levét és egy-két ek. mézet, majd a gyümölcsökre öntöttem. Méz helyett juharsziruppal is csináltam már, úgy is jó.
Alapos keverés után az egészet megszórtam pár felcsíkozott mentalevéllel. 
Frissen tálaltam, mivel én nem szeretem, ha sokáig áll és töttyedt lesz (nálam max. egy-két óráig pihenhet, ha vendégek miatt előre kell elkészítenem), de ez persze ízlés dolga.