Kókuszos banánkenyér


Sok-sok éve már, hogy rátaláltam erre a banánkenyér-receptre egy német weboldalon. Mivel a hozzávalók között ott volt a kókusz és a banán, a legelső olvasásra megtetszett, megsütve pedig kiderült, hogy nagyon is a mi ízlésünk szerint való. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem ezek a jellegtelen külsejű, házias sütik sokszor sokkal jobban ízlenek, mint mondjuk egy agyondíszített cupcake vagy egy makaron. 
 


Ha jól emlékszem, a német oldalon azt írták róla, hogy Jamie Olivertől származik, bevallom, én sosem néztem utána. A link sincs már meg, ahol találtam, egy szakadt szélű, tojásfoltos papíron van a recept, de igen gyakran veszem elő, különösen így télen. Ugyan nem a közelgő advent tipikus süteménye, az íze mégis jól passzol hozzá, ugyanis van benne mézeskalács-fűszerkeverék, ami egészen megbolondítja ezt az omlós, szaftos sütit. A banán miatt pedig 2-3 napig simán friss marad, így reggeli- és uzsonnacsomagba is kiválóan passzol, egy délutáni kávé vagy tea mellé pedig tökéletes kísérő ilyentájt.




HOZZÁVALÓK:

125 gramm puha vaj
100 gramm barna nádcukor
2 nagy tojás
2 érett banán 
1,2 dl tej
180 gramm liszt
1 bő tk sütőpor
1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 tk vaníliakivonat
1 bő tk mézeskalács-fűszerkeverék
90 gramm kókuszreszelék
csipet só




ÍGY KÉSZÜL:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső sütés). 
Robotgéppel felhabosítjuk a puha vajat és a cukrot, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Itt fakanálra (vagy a robotgép sütikeverő lapátjára) váltunk. Hozzáadjuk a masszához a villával összetört banánokat és a tejet, majd szép apránként az összes többi száraz hozzávalót.




Nem kell túlkeverni, csak annyira, hogy minden szépen összevegyüljön. Kivajazunk-kilisztezünk egy hosszúkás kenyérformát (nekem ez van) és beleöntjük a tésztát. Az előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Én az idő felénél lazán alufóliát borítok rá, hogy meg ne égjen. Ha elkészült (tűpróba!), rácsra tesszük és kicsit kihűjtük, utána könnyedén kijön a formából.


Sok sikert és jó étvágyat kívánok:
Piffeny



UI: akit érdekel (vagy korábban lemaradt róla), ITT megtalálja a kedvenc adventi-karácsonyi mézespuszedli-receptemet, amit tavaly osztottam meg veletek. Idén is meg fogom sütni, ill. készítünk hagyományos mézeskalácsot is (és remélem, sikerül olyan szépre a díszítés, hogy megmutassam nektek ;-).