Piffeny és a háztartás - 2. rész


Miután nemrégiben megvitattuk a takarítás témakörét, ma beszéljünk a többi házimunkáról! Ezek között már akadnak élvezetesebbek is, számomra legalábbis mindenképp. Míg a takarításnak csak az eredményét: a tisztaságot és rendet szeretem, addig például a bevásárlásnak vagy főzésnek már maga a folyamata is örömmel tölt el.

Bevallom, nekem nem okoz gondot a háztartás vezetése, sőt, kifejezetten szeretem és élvezem. Igaz, "könnyű" helyzetben vagyok, hiszen a munkában a magam uraként (és szolgájaként) nem kell bejárnom egy munkahelyre (ezzel jelentős időt lehet egyébként spórolni, különösen Budapesten!), és kevés kivételtől eltekintve én döntöm el, mikor mit csinálok.

Ez a viszonylagos szabadság azonban nem jelenti azt, hogy nem kell előre elterveznem és beosztanom mindent: időt és feladatokat. (Tudom, van közöttetek jópár olyan ember, aki szintén otthonról dolgozik, úgyhogy lehet, hogy erről egyszer majd egy külön poszt is születik. Hogy legyünk hatékonyak és hasonlók.) Az elmúlt években kialakult egy rutin, ami többé-kevésbé tartható számomra, de görcsösen azért nem ragaszkodom hozzá, hiszen nem dől össze a világ, ha olykor valami máshogy alakul, mint megszoktam, vagy mint praktikus lenne.

A mai poszt főszereplői lesznek: menütervezés, bevásárlás, főzés, és mosogatás-mosás-vasalás. Előre jelzem, ez is azon kevés posztok egyike itt a blogon, melyekbe -időhiány miatt- egy darab fotó sem került! :-)


 MENÜTERVEZÉS

A konyhai teendőim a menütervezéssel indulnak. Mivel mi nagyrészt itthon étkezünk, minden nap főzök legalább egyszer (ebédre), illetve meg kell oldani a reggelit-vacsorát is. 

A tervezési szakasz a tervezésből áll :-), azaz heti egyszer végiggondolom és írok egy listát, mit eszünk a következő 4-5-6 napban. Ezt a férjemmel is meg szoktam vitatni ("Mit ennél?"), aki erre vagy csak hümmög, vagy rávágja: "Lasagnét!" (az egyik kedvence :-). 

A menü összeállításában nagy segítség a gépemen levő táblázat, melyben kategóriánként fel van sorolva az összes étel, amit készíteni szoktam (levesek, húsok, húsmentes kaják, tésztaételek, stb.). Erre a mankóra utaltam is már egyszer a reggelis sorozatomnál, nagyon hasznos kis dolog, szívből ajánlom mindenkinek, aki sokat főz. Sokszor teljesen kimennek a fejemből ételek, vagy épp a táblázatra pillantva meglátok valamit, amit régen ettünk, vagy amit megkívánok.

Ezenkívül a böngészőm könyvjelzői között gyűjtök olyan recepteket az internetről, amiket ki szeretnék próbálni - teljes ötlethiány esetén azt is átnézem. Ha jól sikerül, mehet a táblázatba, ha nem, akkor pedig delete. Figyelek továbbá arra is, hogy heti 2-3 vacsoraötlet is legyen felírva a szendvicsen túl (aminek egyébként nagy rajongói vagyunk).

Aztán ha kész a lista, végignézem a kamrát-hűtőt, mi van itthon a hozzávalók közül, és mit kell beszerezni. Ezek a beszerzendők általában már csak a friss hozzávalók, de mindjárt mondom részletesen.


 BEVÁSÁRLÁS

Az alapos és hatékony bevásárlás alapja a lista :-), ezt minden háziasszony tudja. Nekem több listám is fut szimultán, amiket a beszerzési források szerint vezetek, én ugyanis elég sok helyről szedem össze, ami szükséges. Ez egyike azon kevés dolgoknak, amiket a mai napig nem vittem át elektronikus formába: bár több okostelefonra való shopping-applikációt is kipróbáltam, én maradok a jó öreg papír-ceruza megoldásnál. Minden tétel azonnal felkerül a listára, mint kifogy. Vagy amint kifogy belőle a pót. Így gyakorlatilag szinte soha nem fordul elő, hogy alapvető dolgok nincsenek itthon.

Gondolkodtam eleinte, mennyire menjek bele bevásárlási szokásaim részletezésébe, aztán úgy döntöttem, leírom. Ha valakit nem érdekel, most ugorjon a következő fejezethez (főzés), de hátha van olyan is, aki éreklődve olvasná.

1.) Ausztria
A Bécsről szóló sorozatomban említettem, hogy mi kb. havonta kimegyünk Ausztriába és ott telepakoljuk a csomagtartót minden földi jóval. Ez főleg bio termékeket jelent a Merkurból, a friss árutól kezdve (húsok, sajtok, joghurtok, sonkák, pár napra elegendő zöldség, stb.) a konzervekig, száraztésztákig, gyümölcslevekig. Itt szerzem be a koktélokhoz, thai/mexikói ételekhez szükséges, különlegesebb hozzávalókat, fűszereket is. 

2.) Culinaris
Ha már a különlegességeknél tartunk, itthoni delikátesz-forrásom a Culinaris, ahonnan házhozszállítással szoktam rendelni. Ezt főleg akkor veszem igénybe, ha valami miatt tolódik egy osztrák út és kifogytam dolgokból.

3.) Tesco
A Tescót sokan lenézik és a silány minőséggel azonosítják. Tény, hogy rengeteg dolog van, amit nem vennék ott, de én járok Tescóba. Illetve itt is a kiszállítást szoktam igénybe venni havi 1-2 alkalommal. Olaj, liszt, bizonyos konzervek és a magyaros száraztészták, mosószerek, háztartási tisztítószerek, papíráru, ásványvíz, szénsavas üdítő - nagyjából ezeket rendelem. Nagyon kényelmes, hogy az ajtómig hozzák, a futárok mindig pontosak, udvariasak, eddig sosem volt gond a termékekkel, ezért bátran ajánlom mindenkinek, aki még nem próbálta. Pluszpont: mivel nem őgyelgünk a polcok között, nincs impulzusvásárlás, nem veszünk felesleges dolgokat!

Ezzel a három forrással letudtam a bevásárlás nagyját, de persze ilyen könnyen azért nem lehet túl lenni rajta, hiszen kellenek friss zöldségek-gyümölcsök, illetve tej-kenyér is, amiből nem lehet felhalmozni.

4.) piac
Heti két alkalom, mondjuk. Eperszezonban több :-). A Fehérvári úti vásárcsarnokba szoktam járni, mert a felső szinten nagyon szép áru van, sok az őstermelő, szinte mindent be lehet szerezni, különlegesebb dolgokat is. A menülistám sokszor módosult már itt spontán módon, mikor megláttam valamit, aminek épp elkezdődött a szezonja. Néha recepteket, felhasználási ötleteket is el lehet csípni, ha figyel az ember a többi asszony beszélgetésére :-). Bevallom, szeretek ide járni, persze igyekszem mindig úgy menni, hogy ne legyen tömeg (hétköznap reggel, délelőtt).

5.) tej, kenyér, meg ami még hiányzik
A közelünkben van egy szuper pékség, 3 perc kocsival. Amikor kitör rajtam a kenyérsütési láz, akkor ritkábban megyünk, de egyébként 1-2 naponta elugrom. Sokszor még forrón hozom el a kenyeret, bagettet, és már a kocsiban leharapom a ropogós csücskét :-).
Szintén közel van egy nagy Spar is, ahol a legtöbb dolgot megtalálom, itt veszem pl. a laktózmentes tejet is magamnak, vagy más tejtermékeket, amikből a készlet szintén nem tart ki két osztrák út között.

5.) egyebek
Vannak üzletek, ahonnan csak néhány dolgot veszek, mint pl. mirelit sültkrumpli az Aldiból, konyakmeggy és étcsoki a Lidlből, szappan, kéztörlő kendő, biocuccok a DM-ből, vagy különlegesebb húsok Józsi hentestől. Ezek alkalomszerű bevásárlások, amikor épp kifogyok az adott alapanyagból (habár DM-be szívesen megyek be nézelődni is).


FŐZÉS

A menütervezésnél már érintettük a témát, most még pár gondolat róla. Amikor tudom, hogy sűrűbb, zűrösebb időszak következik (és nálunk az időszakok nagyja ilyen), akkor könnyen, gyorsan elkészíthető ételeket eszünk. Már nagyon jól kitapasztaltam, mik azok a mennyiségek, amik egyszeri evésre elfogynak, így gazdaságosan tudok főzni és a hétköznapokon mindig friss étel kerül az asztalra.

Az időigényesebb fogások maradnak a ráérősebb, pepecselősebb hangulatú napokra. Ilyen pl. a burgundi marharagu // a házi hamburger házi bucival, szósszal, satöbbivel // vadas zsemlegombóccal // férjem marhapörköltje // Alexa Christi felturbózott BLT szendvicse szintén házi mindennel (amit ezúton is ajánlok figyelmetekbe), ésatöbbi. Ezek többnyire olyan ételek, amikből nem lehet, vagy nem érdemes kis mennyiséget készíteni, itt a maradék vagy megy másnapra, vagy a fagyasztóba kerül, ha fagyasztható.

Vacsoráról is gondoskodni kell. Előfordul, hogy elmegyünk valahova kajálni, ha épp van kedvünk kimozdulni, kikapcsolódni egy hosszú nap után, de az esetek többségében itthon eszünk. Főleg szendvicset sajttal, valmi húsfélével (sonkával, pástétommal, hideg csirkével) és rengeteg zöldséggel. Ez a megunhatatlan sláger. De szóba jöhet még egy csomó egyéb dolog is, ezeket majd alkalomadtán összeszedem egy külön posztban, ha lenne rá igény. 


MOSOGATÁS - MOSÁS - VASALÁS

A mosogatás nem nagy téma, van egy mosogatógépünk, Motyi, aki elvégzi a piszkos munkát. Kevés dolog van, amit nem teszek bele, nagyon szeretem és mindenkinek ajánlom, annak is, aki esetleg egyedül él, vagy csak ritkán főz otthon (vannak keskeny kivitelű, ill. félprogramos modellek is).

Mosogatótablettából a Finish Quantumot használom. Kezdettől fogva ezt veszem, és mivel elégedett vagyok vele, nem is cserélgetem. A gép fel van töltve még nagyszemcsés regeneráló sóval is, mert jót tesz a benne levő gyantának, ami a vízlágyításért (és így a cseppmentes száradásért) felelős, és szerelők egybehangzó véleménye szerint sajnos a tablettákban, akármilyen sok-in-one típusúak is, nincs elegendő mennyiségű só.


Ami a mosással kapcsolatban néha még engem is meglep, az az, hogy mennyi szennyesünk van, habár csak ketten vagyunk. Szerintem ez nem normális. Vagy nem tudom. Mondjuk sokat nem aggódok ezen, a gépet bármikor be tudom kapcsolni, hiszen az időm nagy részét itthon töltöm. Ezt nem osztom be, mosok, ahogy jön.

Nálam nagyjából 7-8 kategória van (most eszembe jutott a Jóbarátokból Monica és az ő törölköző-kategóriái :-), plusz a tisztítóba kerülő holmik - ezt nem részletezem, úgyis egyéni, ki mit mivel mos össze. Ki kell tapasztalni a család ruhatárának megfelelően, miket lehet egybetenni, én pl. a férjem ingeit (vagy az én finom blúzaimat) nagyvonalúan egyesével mosom, de a többi holmival már elnézőbb vagyok.

Mosásban jelenleg a levendulás Persil & fehér Silan duója a nyerő, imádom az illatot, amit ez a két termék együtt kiad, de időnként cserélgetem is őket, ha ráunok.
Folteltávolításhoz bevált a Vanish, két felnőtt ritkán termel olyan foltot, amit az ne hozna ki. Bár ezt lehet, hogy vissza kéne vonnom, mert én mindennel leeszem magam, legutóbbi termésem (egy nap alatt): pizzaszósz és pisztáciafagyi :-). 

Szokták kérdezni ismerősök, tényleg van-e különbség az osztrák és az itthon kapható mosó- és tisztítószerek között. Nos, erre nem tudok határozott választ adni. Néhányszor vettem kint pl. Silant vagy Finish mosogatótablettát, mert belefutottam valami giga-akcióba, és azok tök ugyanolyanok voltak, mint az itthoniak. 
De túl nagy tapasztalatom ezzel nincs, egy-két dologtól eltekintve ugyanis itthon szerzem be ezeket a dolgokat, mégpedig két okból. Az egyik, hogy nekem az itthoni termékek a minőségével sincs bajom (nyilván nem a felvizezett piacosat veszem), a másik, hogy Ausztriában a háztartási vegyiáru (és a papíráru is) valamiért elég drága, a Merkurban legalábbis, vadászni meg nincs kedvem.
 

Vasalni szeretek, mégpedig azért, mert tiszta, jó illatú és látványos házimunka. Számomra kissé meditatív tevékenység, habár kánikulában nem kellemes, akkor inkább idegborzoló felhőjáték a gőz...
A vasalókkal viszont hadilábon állok. Évek óta nem találok normálisat. Az utóbbi pár alkalommal találomra vettem egy 10-15 ezres jószágot (Tefal, Moulinex, Philips), és lehet, hogy nem ilyen "ipari" használatra tervezték őket, de elég hamar bemondták az unalmast. Köpködtek, mindenhol spricceltek, kluttyogtak, álló helyzetben is gőzöltek (habár ez nem funkció), a vízkőtlenítés sem segített, szóval utálom és HELP!
Gondolkoztam már gőzállomáson, a Philipsnek vannak egész komoly darabjai a 70-80 ezres kategóriában - van esetleg ezekkel tapasztalata valakinek? Nem tudom, érnek-e ennyit, nem akarnék befürödni vele.


Érdekelne, nektek mi a kedvenc házimunkátok? Ami már nem is munka, hanem inkább kikapcsolódás és szórakozás, amit szívesen és ügyesen végeztek! Nálam ez határozottan a főzés és vasalás, ezeket nem adnám ki a kezemből soha.

Üdvözlettel:
Piffeny