Ami mindig van a hűtőmben


Jó néhány évvel ezelőtt volt egy körkérdés (ma tag-nek hívnánk) gasztroblogger-körökben: mutasd a hűtőd! Sok blogger tett fel akkor fotót a hűtőszekrénye aktuális tartalmáról és állapotáról, és ez nekem (és láthatólag még sok más olvasónak is) nagyon tetszett. Nem is csoda, hogy népszerű volt, mert szerintem mindannyian szeretünk egy kicsit kukkolni :-). Nem volt két egyforma szekrény, és vicces volt megfigyelni, kinek mi a fontos. 

Pár hete valamiről eszembe jutott ez a poszt-sorozat, és arra gondoltam, én is megcsinálom! Igaz, kicsit másképp. Én inkább azt a 10 (azaz 7 + 3) dolgot mutatnám meg nektek, aminek kivétel nélkül mindig lennie kell a hűtőmben! Ráadásul ez egy kicsit még kapcsolódik is az előző témánkhoz, ami a háztartásvezetés, bevásárlás-főzés volt pár napja.

Íme tehát Piffeny és az ő hűtője, és azok a dolgok, amik soha nem fogyhatnak ki belőle!


1. tej
A reggel elképzelhetetlen számomra kávé nélkül, a kávé pedig elképzelhetetlen tej nélkül. Amióta kiderült, hogy laktózérzékeny vagyok, kétféle is van itthon: egy nekem, egy a férjemnek. Ami még nagyon lényeges, hogy a nyitott dobozon túl további 2-3 dobozzal kell még lennie. Ha nincs elég, bepánikolok :-). Ez nagyon kényelmetlen kényszer, mert gyakran kell mennem boltba miatta.

2. szénsavas ásványvíz
Váratlan palacsintasütésekhez, nyári rozéfröccsözéshez & limonádézáshoz elengedhetetlen, de előfordult már, hogy egy kiadós baráti vacsora után az éjszaka közepén felébredve nagyon jót tett túlterhelt gyomrommal. Persze még jobbat tenne, ha soha nem zabálnám magam halálra, de olykor megteszem. 

3. pezsgő
Győzelem után megérdemled a pezsgőt. Vereség után pedig szükséged van rá. - Ezt állítólag Bonaparte Napoleon mondta, és én nagyon egyet tudok vele érteni. Nálunk mindig van behűtve egy palackkal a kedvenc fajtánkból, sosem lehet ugyanis tudni, mikor lesz okunk váratlan ünneplésre, vagy mikor sikerül olyan borúsra egy napunk, hogy a végén erre a vigaszra lesz szükségünk. Én hiszek a pezsgőben.

4. Nutella
Ne is kérdezzétek... Az a helyzet, hogy még a bontatlan üveg Nutellát is a hűtőben tartom. Ennek oka igen egyszerű: ha szobahőmérsékletű, akkor nem bírom megállni, hogy bele-belekanalazzak. Viszont a hűtőben tartva olyan kemény, hogy nem lehet csak úgy előkapni és belenyalni. Nem más ez tehát, mint önvédelem :-) Viszont mindig kell itthon lennie, mert a pezsgőhöz hasonlóan egy adag nutellás palacsinta is bármikor fel tud vidítani. 



5. tojás
Nyugalmas, őszi vasárnap délután, almás pitét ennénk sűrű vaníliasodóval, van is kedvem nekiállni, mert az idő alkalmas a pepecselésre, de hoppá, sehol egy tojás! Ez előfordult már velem, és azóta kínosan ügyelek rá, hogy minimum 4-5 tojás mindig legyen itthon. Arról nem is beszélve, hogy sajttal, sonkával, esetleg pirított krumplival vagy zöldségekkel felturbózva életmentő kései vacsora is lehet egy hosszúra nyúlt nap végén.

6. sajt
Férjemmel mindketten igazi sajtőrültek vagyunk (ő a nagyobb, ezt azért elárulom. Ő ragasztotta rám a sajt szeretetét és ő mutatta meg, hogy jóféle sajt nélkül nincs tisztességes szendvics). Szeretjük a különleges fajtákat, rengeteget próbálgatunk és kísérletezgetünk, de az olyan alaptípusokat is imádjuk, mint a trappista vagy az edami. Ausztriából kilószámra hozzuk a darabolt, friss bio sajtot, és rengeteg előre szeleteltet is, mert azok tovább elállnak és kiváló minőségűek.

7. citrom
Teába, limonádéba, sütitésztába, koktélba, salátaöntetbe... Citrom ezer helyre kell, és a hűtőben jó sokáig eláll. Szinte minden bevásárlás alkalmával veszek párat, habár nem könnyű szép, egészséges és vékony héjú példányokra lelni. Nekem fontos, hogy mindig legyen kéznél, nálunk sok fogy belőle. Üveges citromlevet sosem használok, az nálam brrrr-kategóriás.



Ezeken kívül természetesen mást is tartok a hűtőmben :-), sok dolgot szintén majdnem mindig (pl. kefir, natúr joghurt, vaj, tejszín, sárgarépa, friss petrezselyem, üdítők, stb.), de csak ez a 7 dolog az, amikre kiemelten figyelek, el ne fogyjanak.


...és a + 3: ami a fagyasztóból nem hiányozhat: 

1. mirelit sültkrumpli
Mégpedig az 1 kilós aldis. Valami eszméletlen jó, évek óta csak ezt veszem. Osztrák burgonyából készül, csodás aranysárgára sül és nagyon, de nagyon finom. Olyan igazán jó krumpliíze van, és pluszpont, hogy sütőben, plusz olaj nélkül is el lehet készíteni, a végeredmény tökéletes lesz (szemben sok "márkás" és drága fajtával).

2. zöldborsó
Én odavagyok a zöldborsóból készült klasszikus, magyaros fogásokért: a zöldborsólevesért (sárgarépa-karikákkal, nagyra szaggatott nokedlivel, rengeteg petrezselyemmel), a "sima" zöldborsófőzelékért ééés a finomfőzelékért is! :-)
A borsó egy kis vajon jó sok vajon megpárolva verhetetlen köret valamilyen sült hús mellé, és nagyon sok raguba is kitűnően passzol. (Ismeritek pl. Stahl mustáros-zöldborsós csirkéjét? Főtt szélesmetélttel elsőrangú gyors vacsora!)
Nem ragaszkodom egyik márkához sem (ez a képen most éppen a Lidl-ből van), inkább arra figyelek, hogy a kis zacskós kiszerelést vegyem (40-45 dekás), mert az mintha mindig zsengébb lenne, mint kilós társai. 


3. kenyér / zsömle
Vészhelyzetre. Persze a még friss, kemencemeleg kenyérnek nincs párja, de van az úgy, hogy az ember este annyira fáradt, hogy hazafelé jövet már a péknél megállni sincs ereje és kedve. Na ilyenkor nagyon jól jön ez a tétel. A lényeg, hogy frissen tegyük be a fagyasztóba, mert a kiengedett kenyér pontosan olyan állagú és frissességű lesz, mint amilyen akkor volt, mikor lefagyasztottuk. Én szobahőmérsékleten engedem ki (gyorsan megvan), mert tapasztalatom szerint a mikró olvasztó funkciója nagyon kiszárítja.


És akkor ma kommentelésre hívom azokat, akinek szintén vannak ilyen örökös bérelt hellyel rendelkező tételek a hűtőjében. Azaz mindenkit, mert szerintem mindannyian ragaszkodunk dolgokhoz :-)
Írjátok meg, a ti hűtőtökből mi nem fogyhat ki soha?

Üdvözlettel:
Piffeny