Sült zöldséges - feketebabos taco

Nem állítom, hogy túl komplikált ízlésem van, ha kajáról van szó, és ennek egyik ékes bizonyítéka: rajongásom a mexikói konyha iránt. Szó szerint imádom (IMÁDOM!) a maga keresetlen egyszerűségében. Persze ezt is túl lehet lihegni meg bonyolítani, de higgyétek el nekem: nem érdemes.

Ha férjemmel (nem házi) comfort food-ra vágyunk, mindig kedvenc mexikói éttermünk, az Iguana felé vesszük az irányt. Leülünk az egyszerű faasztalokhoz, és elszabadul a mámor; az a kézzel evős, ujjnyalogatós, eeeezt-kóstold-meg! mámor. Tortillachips, salsa, bab, rizs, enchilada-k, quesadilla-k, fajitas... Még! Még! Még!

Ezek a pikáns, de mégis friss és üde ízek (a lime a titok! :-) megdobogtatják a szívemet és a gyomrom azonnal megkordul tőlük. De most komolyan: számomra örök vigasz egy adag aranyszínűre sült tortillachips, amit forró, gazdag és krémes sajtszószba tunkolok előétel gyanánt...  



Aztán következnek mondjuk a fűszeres, sörben pácolt marhahús-csíkok, amiket forró vasserpenyőben tesznek elém lágy babpürével, a hús mellett sült paprika- és hagymaszeletekkel, durvára reszelt sajttal, salsával és guacamoléval körítve. Ezt én magam, a saját ízlésemnek megfelelő arányokkal sorakoztatom bele a "gringó módon" (azaz kagylóformára) sütött tortillába, majd rekordidő alatt pusztítom el.
Ó. Te. Jó. Ég.

Biztos lesz majd, aki a fejemet venné a következő kijelentésemért, de megfigyelésem szerint a mexikói konyha fogásai tulajdonképpen ugyanazon összetevők (feketebab, kukorica, hús, rák, sajt és zöldségek) beletöltése a kukoricalisztből készült tortilla különböző formáiba. Ettől (azaz a tálalás módjától és a tortilla formájától) lesz ugyanaz az étel taco, quesadilla, burrito vagy fajitas, melyeket összeköt még a jellegzetes mexikói fűszerezés.

Ez a komplikációmentesség adja számomra ennek a konyhának a báját és vonzerejét. Itthon is gyakran nyúlok ilyen fogások felé, mert elronthatatlan, mert viszonylag gyorsan megvan, mert nem lehet vele hibázni, és mert a sok zöldség miatt ráadásul még egészséges is. A speciálisabb hozzávalók (fűszerek, feketebab) sokáig elállnak a kamrában, húst és zöldséget pedig mindig tudunk venni, így nem gond összedobni egy ilyen klassz kaját ebédre. Vagy vacsorára. Vagy mindkettőre.


Ma ebből a számomra igen kedves világból hoztam nektek egy receptet, ami nem más, mint az egyik klasszikus kedvencünk, a a címben már előjelzett

 vegetáriánus taco sült zöldségekkel és aprószemű feketebabbal!



Ez egy eszméletlen jó kaja, olyannyira, hogy amikor első alkalommal főztem ezt vacsorára, még az én húsimádó férjem is elismerően nézett rám pár falat után. Persze nem értem, miért volt meglepve, mindig szeretni szokta, amit készítek. Vagy mindig olyat készítek, amiről tudom, szeretni fogja :-).

Kínáljunk mellé egy pohár mexikói sört, vagy egy nagy kancsó mentás-lime-os limonádét - nyári estéken biztos siker lesz!



Persze felmerül egy kérdés: mennyire autentikus ez az egész?
Mennyire lehet autentikus egy olyan "nemzeti eledel", amelyet a világban való elterjedése során erős külföldi (amerikai) hatások értek és formáltak át (alias Tex-Mex)?
Mennyire lehet autentikus egy olyan fogás, amit a szülőhazájától kb. 12 ezer km távolságra, egy magyar konyhában állít össze egy magyar háziasszony?

De tudjátok, mit? Van egy még jobb kérdésem: lényeges ez? 




Hozzávalók:

• 1 kukoricakonzerv (leöblítve, lecsepegtetve - vagy nyáron friss kukorica, egyenesen a csőről levágva)
• 1 közepes cukkini (apróra kockázva)
• 1 csomag újhagyma, vagy 1 közepes méretű lilahagyma (nagyobb darabokra vágva)
• 1 piros húsú paprika (apróra kockázva)
20 dkg koktélparadicsom (felezve)

1 feketebab-konzerv (leöblítve, lecsepegtetve) - én ezt fajtát veszem a Culinarisban
 
mivel a múltkori spárgás batyuhoz hasonlóan ez is inkább csak ötlet (mint szó szerint követendő recept), azt mondom: bátran variáljuk a zöldségeket aszerint, hogy mit szeretünk vagy épp mit kapunk, minek van szezonja. Amit szerintem semmiképp nem érdemes elhagyni, az a feketebab és a hagyma.

• olívaolaj(spray)
• mexikói fűszerkeverék (ez készen is kapható, a műfaj legjobbja a Green Cuisie keveréke, mely adalékanyag-mentes. Nekem azonban egy kis dobozban mindig van az Alexa Christi receptje alapján s.k. bekevert fajitas fűszerkeverékéből, mert fergetegesen jó és igen gyakran használom más ételekhez is) 

• 2-3 lime
• kukoricatortilla (vagy kagylóformára sütve, vagy simán; az utóbbi sima, "palacsintaszerű" változat pl. a Tescoban is mindig kapható)
• durvára reszelt cheddar
• ízlés szerint friss koriander, metélőhagyma, tejföl, salsa szósz, vékonyra szeletelt jégsaláta

Ezek a bébicukkinik nagyon cukik voltak, mindig öröm, amikor a piacon ilyenre akadok!  
Olyan zsenge, hogy magában is elrágcsálnám.





Így készül:

sütőt előmelegítjük 200 fokra
• az első 5 hozzávalót (azaz a zöldségeket, a bab kivételével) egy nagy tepsibe szórjuk
• meglocsoljuk kevés olívaolajjal, fűszerezzük, jó alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol érje, majd egyenletesen elterítjük a tepsiben
• kb. 20 percig sütjük (vagy amíg szépen meg nem pirul), félidőben átkerevjük
• mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a feketebabot, és néhány percre visszatoljuk, hogy a bab is átmelegedjen

• a sütőből kivéve megszórjuk friss, apróra vágott korianderrel és még forrón tortillába töltjük
• ha sima tortillalapot választunk, akkor azt pár pillanat alatt sütőben vagy mikróban felforrósítjuk, mert melegen könnyebb tekerni
• a tetejére limelevet facsarunk, sajtot szórunk, esetleg tejfölt, vagy ízlés szerint (csípős) salsa szószt kanalazunk, és nagy hümmögések közepette belapátoljuk
• szerényen mosolyogva besöpörjük a dicséreteket





Viva Mexico!

Sok sikert és jó étvágyat kíván:
Piffeny


házi salsa-szósz: durvára darabolt paradicsomkonzerv, hagyma, metélőhagyma, fokhagyma, friss chilipaprika, friss korianderlevél, őrölt kömény, só, bors, pici limelé