Háztartási kedvencek

Akik egy ideje már követik a blogomat, azokat nem fogja meglepni, hogy én a mindennapi használati tárgyak esetén is igyekszem odafigyelni a minőségre és a dizájnra. Amit nap mint nap kézbe veszek és használok, az formai szempontból legyen a lakásunkba illő és esztétikus, technikai szempontból pedig tartós és modern.
Ilyenformán számomra fontosabb, hogy az állandóan szem előtt levő kávéfőző ne csak finom kávét készítsen, hanem szép is legyen, szemben mondjuk a kenyérpirítóval, amit évente legfeljebb tízszer túrok elő a hátsó polcról. Vagy a kanapé, amin minden nap akár több órát is ülünk, hívogató, kényelmes és jól kuckózható legyen - szemben a gardróbszobában álló pamlaggal, amire csak a levetett ruhákat pakoljuk.

A minőség keresése nem azt jelenti, hogy mindenből automatikusan  a legdrágábbat veszem meg (erre később még visszatérünk), de általánosságban azért elmondható, hogy nem sajnálok drágább dolgokba invesztálni, mert a kifizetett magasabb összeg bizony megtérül. Akár még anyagilag is (pl. egy háztartási gép áramfelhasználása, ritka meghibásodás), de sokszor inkább pénzben nem is mérhető dolgokban: egy minőségi terméket ezerszer könnyebb, kellemesebb, egyszerűbb használni, vagy sokkal tartósabb, szebb, kényelmesebb, mint olcsó társai.

A mai posztban összeszedtem öt olyan dolgot a háztartásunkból, amik különös kedvenceim, amiket szívesen használok és "jó vételnek" tartok, és ezeket jó szívvel ajánlom nektek is.


1.) Kitchen Aid Artisan robotgép
Sok blogon olvasom, milyen szuper ez a gép. Milyen csodásan dolgozik, egy álom vele a munka. Mindig felvonom picit a szemöldököm, de inkább nem szólok bele. Én 6 éve használom az enyémet. És valóban szépen dagaszt tésztát, gyönyörű habot ver, egyenletesen keveri el a sütimasszát. De ha őszinték akarunk lenni, ezt egy átlagos, húszezres akármi is tudja. Igaz, az 6 év alatt szétesik és kipurcan, ez meg olyan, mint egy kőszikla.Sokak számára előny lehet, hogy rengeteg kiegészítő (húsdaráló, tésztakészítő, fagyikészítő, stb). kapható hozzá, de ezt én nem használom ki. Nekem csak egy zöldségszeletelő és -aprító feltét van (azt is ajándékba adták, amikor vettük), igaz, gyakran fogom munkára.
Ami miatt számomra azonban egyértelműen megérte ez a kis masina (a tartósságon túl): mert SZÉP! Ékszer a konyhámban, egy ikon. Vonzza a tekintetet. Masszív, tartós, súlyos, komoly darab. Én a pirosat választottam (Empire Red), de összesen 27 színben kapható, és legszívesebben mindegyikből tartanék itthon!

2.) Bosch mosogatógép
Eleve a mosogatógép csuda egy találmány szerintem. Én nem tudnék nélküle élni, igaz, naponta egyszer minimum főzök (de van, hogy kétszer is), és ez bizony koszos edényekkel (edényhalommal!) jár, kézzel mosogatni meg... á, hagyjuk. Ezt nem is ragozom tovább, akinek szintén van Motyija (ahogy én hívom), az tudja, miről beszélek.

A mienk 6 éves,  akkor ő volt a márka csúcsmodellje. Mára egy picit lejjebb csúszott, vannak már a cég kínálatában komolyabb (és drágább) készülékek is, el nem tudom képzelni, azok mit tudnak...


 Mellékszál, de fontos. A pulton levő vaslábasban boeuf bourguignon, azaz burgundi marharagu van, nagyjából Gabojsza receptje alapján készítve. Én mondom nektek, és ez most halálosan komoly: próbájátok ki! Valami eszméletlen kaja, mi kb. másfél éve kaptunk rá. Időbe telt, mire kikísérleteztük a saját ízlésünknek legmegfelelőbb arányokat és összetevőket. Ti se sajnáljátok erre az időt, továbbá az igazán jó minőségű húst, alaplevet és bort sem, és akkor elsöprő lesz a siker.


No de vissza a géphez. Német márka és német minőség - tudjátok, hogy nekem ez számít. És ismét igazam lett! Ebben 6 évben Motyi még egyszer sem hagyott cserben: sosem volt rossz, nem dugult el, nem eresztett, nem állt le, mindig precízen és szépen teszi a dolgát. Ez a mai eldobható világban nem rossz teljesítmény. "Silence plus" megjelölésű, ettől valószerűtlenül halk, tökéletesen elpucolja a csúnya, zsíros, megégett edényeket is, de kíméletes a finom poharakkal, és van rajta félprogram, ami szintén lényeges (nem szeretem, ha sokáig gyűlik és büdösödik benne a koszos edény). 24 órára előre lehet programozni, ezt a funkciót nagyon sokat használom: este csak bepakolom a vacsoraedényt, hajnalban elindul, és mire felkelek, tiszta minden.

Ami miatt még nagyon tetszett ez a modell, hogy a legtöbb géppel ellentétben (amiknek fehér a belső kosaruk) ennek szürke és kék. Ez ad egy kis dizájnt neki, és Piffeny ❤︎ design :-)
3.) egy komoly ágy
Hogy az éjszakai alvás minősége meghatározza a rákövetkező nap minőségét is, abban valószínűleg egyetértünk. Mi sokáig szenvedtünk egy régebbi matracon, mire tavaly végre elhatároztuk magunkat és vettünk egy normális ágyat. Nem volt egyszerű összeállítani, mert sehol nem találtunk számunkra ideális megoldást, de végül azért sikerült.

Egy nagy rugósűrűségű (ez fontos!) zsákrugós matrac mellett döntöttünk, ami igen komoly alátámasztást nyújt a gerincnek (és nem mellesleg a férjem -kis túlzással szólva- akár ugrálhat is az ő oldalán, én semmit nem érzek belőle; szemben a régivel, ami akkor is hullámzott, ha ő csak pislogott egyet).

Hogy a matrac masszívsága ellenére mégis kényelmes legyen rajta feküdni, arról egy puha, vékonyabb felső réteg (topper) gondoskodik, lószőrrel kitömve, a matracot pedig egy szintén rugós szerkezetű, úgynevezett boxspring ágy tartja a még tökéletesebb alátámasztásért és rugalmasságért (szemben a korábbi hagyományos, ágyrácsos kivitellel).


Mikor megérkezett az ágy és ráfeküdtünk, el sem hittük a különbséget. Belefeküdtem és nem akartam megmozdulni. Ez nem a "hiszem, ha látom"-kategória, hanem az "akkor sem hiszem, ha látom..." Azóta sokkal nyugodtabban alszunk, nem pörgünk-forgolódunk annyit, nem érezzük, ha a másik megmozdul mellettünk (vagy felkel), ébredéskor nem fáj a derekunk és a magassága miatt (60 cm) kiszállni is könnyebb belőle.  Minden forintot megért. Mindent.
Csak megmozdítani ne kelljen! ;-)4.) minőségi textíliák
- ami alatt az ágyneműt, a törölközőket, és újabban a plédeket értem.
A fentiekhez képest ez valamivel kisebb beruházás, mégis nehéz ügy. Törölközőben nem bírom a régi, keményre kopott, agyonhasznált példányokat, viszont nagyon nehezen találok olyat, ami megfelel az igényeimnek. Ezek egyébként nem túl különlegesek: legyen a törölköző puha, vastag, jó nedvszívó - DE ne szöszöljön!

A legtöbb darab amúgy az utolsó kitételen vérzik el. Szöszölnek ugyanis. Apró pamut-pelyhekkel borítanak be mindent, a padlótól kezdve a bőrömig, és ez persze csak itthon derül ki, az első használatkor. Gyanítom, ez egyszerűen anyagfüggő, mert az összes "tuti tippet" kipróbáltam már ellene.  Egyetlen dolog volt hatásos: ha nem használtam.

És akkor itt visszakanyarodnék a bevezetőben említettekhez: a Kikában kapható húszezer(!) forintos osztrák(!) törölközők voltak a legrosszabbak, amikkel életemben találkoztam, az ugyanott vásárolt 2-3 ezres darabok viszont kitűnőek (Vivre márka)!

Számomra megéri felkutatni a tökéleteset, mert zuhanyozás után beletekeredni egy puha fürdőlepedőbe igazán jóleső érzés (különösen télen, mikor forrón veszem le őket a radiátorról, hmmmm...).Ágyneműben is a 100% pamutot keresem, de ez még nem minden. A krepp, flanel, dzsörzé és társai nálam szóba sem jönnek, akkor sem, ha összetevő szempontjából megfelelnének (azaz 100% pamut van ráírva). Számomra egyszerűen nem kellemes aludni bennük, de mire erre rájöttem és kitapasztaltam ezt, addigra rengeteg ágynemű ment egy-két éjszakai használat után a menhelyi kutyusok alá. Nem vagyok textilmérnök, de azt tapasztalom, pamut és pamut között is fényévnyi különbségek vannak (de ruháknál is, ajjaj, még csak ott igazán!).

Az sem zavar, hogy a komolyabb ágyneműket vasalni kell (én ugyanis szeretek vasalni), mert semmivel össze nem hasonlítható érzés ezekbe belefeküdni. (Csak zárójeles megjegyzés: nem tudom, ti hogy vagytok vele, de az viszont engem az őrületbe kerget, hogy ahány üzlet és gyártó, annyiféle méretezés a huzatok tekintetében, főleg a párnáknál... Lassan vehetnék minden garnitúrához új paplant és párnát...)5.) Ergorapido
Ez a kis űrlény 5 éve társam. Egy lakberendezési magazinban láttam először - pink színben. Én is olyat akartam (de azonnal! :-), viszont az a változat itthon nem volt elérhető, így ezt a kis szürkét választottam. A konyhámban parkol a hűtő melett, így mindig kéznél van, ha leesik vagy kiszóródik valami.


Szőnyegre nem jó (mert kis forgó kefével dolgozik), csak kőre és parkettára, de nekünk abból sok van. Akkumulátoros, így kényelmes használni, nincs zsinór, nincs bonyodalom. Én majdnem minden nap végigszaladok vele a lakáson, és csak úgy nagyjából összeszedem a porcicákat, hajszálakat és a macskaszőr-gombolyagokat, így könnyebb rendet (vagy a rend látszatát :-) tartani az alapos heti takarítások között.  Fürge, könnyű, jól kanyarodik, olyan, mint egy sportkocsi :-), és pofonegyszerű szétszedni és kipucolni a belsejét.

Nekem nagyon nagy segítség, de már elég ütött-kopott szegény, és sajnos a lelkét is kezdi kilehelni, nem bírja már úgy, mint fiatalkorában. Biztosan fogok venni egy újat, ha ez tönkremegy, mert el sem tudom képzelni, nélküle hogy lenne mindig tisztaság.A listát hamarosan szeretném kiegészíteni egy új mosógéppel is. A jelenlegi (nem volt egy extra darab) is üzemel még, bár néha csinál érdekes dolgokat... Úgy érzem, nem sok van neki hátra. Már kinéztem az újat, szerintem ez még az a gép, amire érdemes lehet költeni.
Szárító beszerzésén is gondolkodom, ugyanis nincs. Sokan dicsérik, de nem tudom, mennyire merném a sok finom holminkat beletenni... csak törölközőszárításra meg luxusnak érzem. A teregetéssel sincs gondom, nem küzdök helyhiánnyal, nagy a lakás és nagy a terasz, elférek. Esetleg akinek van szárítója, kérem, ossza meg velem a tapasztalatait, miért (vagy miért nem) szereti!


Üdvözlettel:
Piffeny