Cocktails at Piffeny's • Raspberry fields forever


Új hét, új kezdet - új koktél Piffenynél :-)! Ráadásul málnaszezon van. Ráadásul kánikulát ígérnek a későbbiekre, és bár senkit nem biztatok arra, hogy a hőségben nyakló nélkül alkoholizáljon (sőt most is, mint mindig, inkább a bőséges vízfogyasztásra hívom fel a figyelmet), azért jó a tarsolyunkban tudni egy újabb receptet, remélem :-)

Mára egy vodkás koktélt hoztam, ami meglepő tőlem - túlzás lenne ugyanis azt mondani, hogy a vodka a kedvenc szeszesitalom. Egyrészt nekem valamiért túl közönséges, másrészt az ízét is nagyon vadnak érzem, még a "jobb" fajtáknak is. Úgy általában semmilyen töményet nem bírok és nem is szoktam magában inni, de vodkát aztán végképp nem.

Minden berzenkedésem ellenére mégis gyakran kerül nálunk vodka különféle koktélokba. Valami történik ugyanis, ha gyümölcsöt adunk hozzá. Újjászületik, átlényegül, hirtelen lágy, sikkes és menő lesz. Nem önmaga többé. A jó öreg vodkanarancs (ami egyetemista éveim emlékét idézi :-) sem rossz, de ami még a narancsnál is jobban áll neki, és ami fényévekre előre repíti, az a málna. 


Így készül:

Kb. 20 dkg málnát botmixerrel pürésítünk, vagy egyszerűen csak összetörjük egy villával (így darabosabb marad). Ezen a ponton aztán két lehetőségünk van. 

Vagy meghagyjuk a pürét így, és magokkal együtt adjuk az italhoz - 
vagy átpasszírozzuk egy szűrőn. 
Ez utóbbi művelet elég utálatos, de a végeredmény egy selymes és sima szósz.

Hogy melyik jobb, az ízlés dolga. Én, ha lehet, igyekszem megúszni a pepecselést, plusz szeretek egy italban ráharapni a gyümölcsalkatrészekre, és ebbe nekem beleférnek az ilyen apró magok - a férjem viszont ki nem állhatja. Ezt tehát egyéni preferenciátokra bízom. (Annyi megjegyzést tennék, hogy a passzírozással elég sok anyagot veszítünk, így ennél a verziónál érdemes 30 deka gyömölccsel indítani.)
A poharak aljába kanalazunk 2-3 evőkanál málnapürét, és (mintegy kikacsintásképp a nagy klasszikus felé) hozzálöttyintünk 2 evőkanál friss narancslevet.

Régebben lehetett kapni Monin málnaszirupot, illetve még most is lehet, csak újabban nem találok kisüveges kiszerelést (nagyot meg nem akarok venni), így ez most elmaradt. Anélkül is jó volt, de a szirup még ízletesebbé teszi, úgyhogy azt hiszem, kénytelen leszek megvenni a 7 dl-es változatot. Javaslom, hogy ha ti kaptok, tegyetek bele.

Mehet hozzá 1-2 teáskanál cukorszirup, esetleg még egy facsarintásnyi lime-/citromlé, majd 4 cl vodka és kb. 2 dl szénsavas ásványvíz. Dobjunk bele pár szem málnát és örüljünk a nyárnak.

Csirió!