Mi van a könyvespolcomon?

Visszatértem! :-) Nagyon sok teendőm volt az elmúlt 10 napban, a blogra sajnos nem maradt időm, legalábbis ami az írást és a fotózást illeti - de ötletek születtek szép számmal! Köszönöm a türelmeteket, újult erővel folytatjuk!

Ma ismét könyvekről lesz szó, egész pontosan az én kis kincsespolcomról.

Az a helyzet, hogy én új regények helyett sokszor inkább szeretek régi kedvenceket elővenni, akár sokadjára is (ez egyébként filmekkel is így van). Olyanokat, amiket élmény volt olvasni, valódi élmény. Van egy polc a lakásban, ill. a nappali polcrendszer egy sarka, ahol ezeket a köteteket gyűjtöm. Évente egyszer biztosan elolvasom őket, de az is előfordul, hogy lekapom az egyiket és belelapozok pár oldalt, ha valami megnyugtatóra vágyom.

Ma ezeket a könyveket szeretném nektek megmutatni. Nem nevezném őket úgy, hogy ezek a kedvenc regényeim, mert sokkal többet jelentenek nekem annál. Sokkal. Inkább hívnám ezt afféle "ultimate" válogatásnak, amiben jól megfér egymás mellett ponyva és szépirodalom, krimi és családregény, pszichológia és mágia. Hogy miért pont ők kerültek bele ebbe a körbe, az nyilván teljesen szubjektív, az indok ráadásul kötetenként különbözik, de egy fontos dolog mégis összeköti őket: mindegyik olyan életszakaszban, hangulatban talált meg, amiben és amikor igen nagy hatást tudtak rám tenni a történettel, az elbeszélés módjával, az atmoszférával. Éppen ezért nem is fogom egyesével megmagyarázni róluk, miért szeretem. Nem is lenne egyszerű, és nem is akarom a (sokszor személyes, privát) okokat és érzéseket szavakba önteni.

A magyarázatokat illetően egy kivételt azonban mégis tennék: ha a "ki a kedvenc íród" kérdésre kell válaszolnom, és csak egy embert nevezhetek meg, az mindig Gabriel García Márquez. Még akkor is, ha kicsit elcsépelten hangzik. Ő az egyetlen szerző, akinek minden magyarul megjelent könyvét olvastam (bár egy közülük hiányzik a gyűjteményemből), legtöbbjüket nem is egyszer, mert a hangulat és az írásmód egyszerűen lenyűgöz és telibe talál. Nincs még egy író az egész kerek világon, aki ennyire képes engem magával ragadni.

Két regénye az átlagosnál is jobban tetszett, annyira magába szippantott, hogy az első olvasás után rögtön végigmentem rajtuk még egyszer, és azóta már rengetegszer. Ez a két regény pedig:


Szerelem a kolera idején
Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája


Komplett sorokat, bekezdéseket tudok belőlük fejből, és ahogy öregszem (jó, ahogy nő az éveim száma :-), illetve ahogy egyre több helyre jutok el a világban, szép lassan rájövök, hogy a mágia, misztikum és mese mellett mennyi valódi bölcsesség és igazság van ezekben a történetekben.
További kincseim ezen a polcon:

• John Steinbeck: Édentől keletre
• Németh László: Iszony
• Németh László: Gyász
• Alessandro Baricco: Selyem
• Popper Péter: Fáj-e meghalni?
Popper Péter: Lélekrágcsálók
• Bächer Iván: Kutya Mandovszky
Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó (macskarajongóknak kötelező!)
• Agatha Christie: Tíz kicsi néger
• Stephenie Meyer: Alkonyat
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
• és bár nem regények, de ide tartozik még két ütött-kopott verseskötet is: egy József Attila, és egy Radnóti Miklós-összes.
A könyvek mellett itt lakik még:

• Kay Bojesen majom (bár az ő helye mindig vándorol a heti portörtlések alkalmával: hol ül a polcon, hol pedig csimpaszkodik rajta)
• egy Rosina Wachtmeister kerámiacica, amit a férjemtől kaptam az egyik házassági évfordulónkra, és bár messze nem ez a legértékesebb dolog, amivel közös életünk során meglepett, mégis ez a macska (személyes okok miatt) nagyon különleges számomra. Szegénynek már meg van ragasztva a farka, mert letörött egyszer, de pont ez adja a báját :-)
• és egy Herenden vásárolt kis fehér porceláncica


Ennek a kis "kincsespolcnak" a tartalma az, amit mondjuk egy külföldre költözésnél tutira a bőröndbe söpörnék, mégpedig válogatás nélkül. És bár fontos számomra, hogy a közelemben legyenek, valamiért eszembe se jut az, hogy e-formátumban is megvegyem ezeket a regényeket. Jónéhány közülük szamárfüles, kissé viharvert, kötésük-ragasztásuk szétesett, és tele vannak jelölésekkel, oldalfül-behajtásokkal, amik a kedvenc részeimet jelölik. Egy e-könyv (akármilyen praktikus is) ezt nem tudja visszaadni, pótolni.

Áruljátok el nekem, vannak-e olyan kötetek, amiket ti hasonlóképp nagy becsben tartotok, amik régóta kísérnek titeket és már többször is elolvastátok őket, vagy esetleg nem is annyira a tartalom, hanem személyes okok miatt ragaszkodtok hozzájuk?

Üdvözlettel:
Piffeny