Cocktails at Piffeny's • Papa don't peach


Nem panaszkodhatunk az időjárásra, ugye? Ez aztán nyár a javából! Én imádom (és nagyon jól viselem egyébként) a hőséget, feltéve, hogy éjjel ki tudom magam aludni, és hogy mindig van a kezem ügyében egy üveg friss, hideg víz. Ha viszont vendégek, szórakozás és alkohol, akkor ilyenkor (a rozéfröccs mellett) előnyt élveznek kedvenceim, a fizz jellegű italok, azaz az olyan cukros-citrusos koktélok, amiket szódával higítunk.

Mai posztunk főszereplője is ebbe a családba tartozik, de elég messzire jutott a klasszikus, ám kissé unalmas gin fizz-től. Már észrevehettétek, hogy mi szeretjük gyümölcsökkel felturbózni a hagyományos koktélokat :-), és most, hogy a piacok pultjai roskadoznak a finomabbnál finomabb dolgoktól, választék is van bőven.

A hét elején már ott pirultak-mosolyogtak kedvenc árusomnál a lapos barackok, nem bírtam otthagyni. Ennél a típusnál édesebbet és lédúsabbat ritkán lehet kifogni, régóta favoritom. Ő viszi a hátán ezt a koktélt, amibe kerül még áfonya is, mert az remekül passzol a ginhez (pláne, ha már ázott pár percet a poharunkban), és fanyarságával szinte megkoronázza művünket.


A Monkey 47 az egyik legjobb gin a világon. Ezt nem én mondom, hanem a hozzáértők :-), akik a ginek királyának is nevezik. A németországi Fekete-erdőben készül 47 féle növény felhasználásával, melyek közül a legkülönlegesebb a tőzegáfonya. Igen kis mennyiségben állítják elő, így minden üvegnek egyedi sorszáma van. A magas minőség meghálálja, hogy őt választottuk (ez egyébként minden alkoholra igaz): nagyon finom lesz tőle a koktél, őrületesen itatja magát, és a másnaposság is elkerülhető / mérsékelhető vele (de persze azzal is, ha nem isszuk le magunkat a sárga földig :-D ).
Így készül:

3-4 érett, lédús őszibarackot meghámozunk, felkockázunk (nem kell elaprózni). 2 dl vízzel és 10 dkg barnacukorral egy kis lábasban felforraljuk, majd közepes hőfokon kb. 15 perc alatt sűrű sziruposra főzzük. Tűzhelyről levéve botmixerrel óvatosan pürésítjük és jól behűtjük.

Tipp: ha még nem elég érett, kemény a barack, semmi vész. Kockázzuk fel (héjastól), tegyünk bele picit több cukrot, és főzzük meg ugyanígy. A hő hatására a héj úgyis leválik, a végén könnyedén ki tudjuk halászni és már mehet is a mix! :-)

Ha nincs kedvünk / időnk ezzel bajlódni, akkor használhatunk Monin őszibarackszirupot is, de ha egy mód van rá, én maradnék a gyümölcsös változatnál.

Tálaláskor minden pohárba teszünk 2-3 evőkanál barackpürét (szirupból kevesebb is elég), pár szem (hozzám hasonló mohóknak egy marék :-)) áfonyát, néhány vékony szelet őszibarackot, 2 cl gint, pár jégkockát, és felöntjük 2-2,5 dl jéghideg, buborékos ásványvízzel / szódával.

Csirió!