Bécs - 2. rész ‹shopping›

UPDATE: parndorfi kiegészítés a poszt végén! :-)

Azt hiszem, nekünk, magyaroknak Bécs kitörölhetetlenül a "Nyugat" szimbóluma. Sokáig ez a város jelentette (az elérhető) Európát, mert messzebb csak ritkán jutottak a szüleink, ha viszont itt jártak, akkor már "Nyugaton" is jártak. Talán a húszévesek már nem érzik ezt, de az én generációmnak (és az idősebbeknek) komoly emlékei vannak első bécsi útjukról, az üzletek szédítő kínálatáról, a tiszta, rendezett utcákról... még az ég is kékebbnek tűnt. Ezért aztán az osztrák fővárost gyakran lengi körül egy kis nosztalgia és valamiféle kollektív vágyakozás is.

De ha mindezt félretesszük, akkor is ott maradnak a tények. Hogy Bécsben egyszerűen jobb vásárolni, mint itthon - számomra legalábbis mindenképpen. Mert van kereskedői kultúra, amelyben a vevő igényei a fontosak (és nem az eladó kényelme). Mert egy üzletbe belépéskor mosolyogva előre köszönnek, és nem azt érzem, hogy jelenlétemmel csak megzavartam őket. Mert az az érezhető céljuk, hogy elégedett legyek, ha távozom, hiszen ők a vevőből élnek, és a vevő elégedettségéből. Ilyen légkörben nekem is jobban esik (vissza)mosolyogni az eladóra és a vásárlás végén szívből megköszönni, hogy segített.

A kiszolgálás színvonala tehát jóval meghaladja az itthon megszokottat, és ez általános jelenség, azaz nem csak a luxusüzletekre igaz. Kivételek persze odakint is akadnak, de igazán unott és barátságtalan eladóval még nem találkoztam. Az pedig, hogy ne akarjon kiszolgálni, hogy grimaszoljon vagy megjegyzést tegyen, elképzelhetetlen.

A körítésre és "kellékekre" is sokat adnak. Csak egyetlen példa: mi sűrűn vásárolunk a Hugo Boss-ban, és itthon (a márkaüzletben) sem vállfát, sem ruhazsákot nem adnak a ruhákhoz, öltönyökhöz, kosztümökhöz, még kérésre sem. Bécsben ez természetes, meg sem kérdezik, automatikusan így csomagolják. Jobb márkáknál ez így szokás. Odakint.

Azt azonban szeretném leszögezni, hogy Bécsbe nem azért érdemes kimenni, hogy (számszerűen) spóroljunk. Csodák nincsenek, és a kinti árak ugyanolyanok, mint itthon. Egyszerűen annyi a különbség (a fentieken túl), hogy sokkal nagyobb a választék mindenből, sokkal több olyan luxusüzlet és rengeteg olyan jó minőségű középmárka van (ez utóbbi főleg a department store-okban), amik itthon nem elérhetőek.

Ennyi izgalomkeltés után nézzük is akkor meg, hova érdemes menni, mit kínál nekünk Bécs, ha ott szeretnénk pénzt költeni! Ismét jelzem, ez egy erősen szubjektív összefoglaló lesz. Nyilván nem ismerem az összes lehetőséget és üzletet, vannak kedvenceim, és vannak témák, amikben nem vagyok otthon (pl. sportboltok, lakberendezési üzletek, gyerekruha, stb.).


‹ ÉTEL-ITAL ›
Ha otthoni sütés-főzésünkhöz különleges, vagy egyszerűen csak minőségi hozzávalókra vágyunk, a "sógoroknál" nem fogunk csalódni. Mi nagyjából 4-5 hetente kimegyünk Ausztriába, sokszor kifejezetten csak azért, hogy a csomagtartót dugig pakolva itthon aztán szépen feltöltsük a hűtőt és a kamrát. Nagyon sok mindent ott szerzek be: fűszereket, teát, sajtokat, joghurtot, sonkákat, édességet, húsokat, kolbászokat, friss zöldségeket, és igyekszem mindenből biot venni, az ugyanis ott alig drágább, és bőséges a választék.

Egyik beszerzési forrásunk a Merkur szupermarket-lánc, ami még osztrák szemmel nézve is kiváló és különleges. A határon átérve Parndorfban is van egy nagy üzletük (sokszor csak addig megyünk), illetve Bécs belvárosában, a Hoher Markt-on. Ez utóbbi egy 3 szintes, kifejezetten delikátesz jellegű bolt, tele mindennel, ami szem-szájnak ingere: pékség, cukrászat, húsüzem, óriási sajtpult, halak, borok, édességek, zöldségek, gyümölcsök a világ minden szegletéből, és minden a legkiválóbb minőségben. 
Érdemes bemenni és nézelődni a rengeteg finomság és különlegesség között - biztosan találunk olyasmit, aminek nem tudunk ellenállni. A Merkur "sajátmárkás" bio termékvonala a Ja! Natürlich, amit ezúton is ajánlok figyelmetekbe, nekem nagy kedvencem.

Ehhez nagyon hasonló a Julius Meinl a Grabenen, pár perc sétára a fenti Merkurtól. Ez is egy többszintes üzlet, talán még egy picit különlegesebb választékkal, mint amit a Merkurban találunk.

Ha bécsi élelmiszer-beszerzésről van szó, kihagyhatatlan még a leghíresebb piac, a Naschmarkt. Ezen a linkelt oldalon találtok infókat magyar nyelven. Sokan azt mondják, turistáknak való hely, én mindenesetre legalább annyi német szót hallok ott, mint idegent, és a mi bécsi barátaink is ott szerzik be a hétvégi vendégeskedéshez valókat.
Itt is élmény a nézelődés és vásárlás. Gyakorlatilag minden kapható, a különleges húsoktól (birka, borjú, mindenféle hal, osztriga, stb.) kezdve az egzotikus gyümölcsökig, aztán ott vannak a különleges zöldségfélék, savanyúságok, termelői tejtermékek, sonkák, fűszerek... Az árusok kedvesek, barátságosak, mindenből lehet kóstolót kérni, szívesen adnak. 
Van sok étterem, büfé és bisztró is, ahol bekaphatunk egy gyors, könnyű ebédet, ezekről szintén a fenti linken van egy összefoglaló - bár tapasztalatom szerint az ember úgyis ott helyben dönt szimpátia, étvágy és a sor hosszúsága alapján :-).

Egyébként ezt irigylem legjobban a bécsiek életében: hogy sok helyen, egyszerűen be tudnak szerezni olyan alapanyagokat, amikért nekem itthon a lábam le kell járnom, és akkor még mindig kétes a frissesség és minőség.


‹ LUXUSNEGYED ›
Bécs a luxusra vágyóknak is bőven tud mit nyújtani. Sok divatmárkának van önálló butikja, ezek a belvárosban, a Graben-Kohlmarkt-Tuchlauben vonalon csoportosulnak.


Közelebbről: Hermés, Dior, Chanel, Gucci, Burberry, Louis Vuitton, Prada, Armani, Ferragamo, Zegna, Escada, Dolce & Gabbana, Agent Provocateur, Vivienne Westwood, Jimmy Choo, MiuMiu, Cartier, Tiffany, Chopard, Rolex, Omega... Sorolhatnám ítéletnapig. Kiválóan lehet álmodozni, sétálni, kirakatokat nézegetni - na és persze eszméletlen mennyiségű pénzt elverni.
Erre több szót nem is igen vesztegetnék (inkább legyen pár fotó!), luxusra költeni Bécsben olyan könnyű, mint lélegezni. Akinek ez a szenvedélye, biztosan megtalálja a neki tetsző, kedvenc boltokat.


Itt emelném ki a párszor már emlegetett Duft und Kultur nevű üzletet, ahol a Diptyque gyertyákat szoktam venni (Ausztriában csak itt árulják). A Tuchlaubenen található (térkép az iménti linken), és mivel nincs díszes, feltűnő kirakata és bejárata, ezért nagyon könnyű elmenni mellette. Belépve olyan érzésünk van, mintha egy keleti bazárba csöppentünk volna: színes szőttesek, szőnyegek, horgolt gyerekjátékok, gyöngykarkötők, kézműves szappanok között áll a Diptyque polca, ahol a teljes gyertyaválaszték, ill. nagyon sok parfüm és testápolási készítmény is megtalálható. Az eladók kedvesek, kulturáltak, és szívesen segítenek a választásban.‹ KÄRTNER STRAßE  ›
Ha a luxus helyett inkább az ésszerűbb keretek között maradnánk,  induljunk el a Stephansplatzról lefelé a Kärtner Straße-n, ezen a szép, barátságos sétálóutcán, ami tele van elérhetőbb árú üzletekkel. 

A legelején (igazából még a Grabenen) rögtön szembejön egy Marionnaud (helló, Urban Decay termékek, Naked paletták!), picit tovább haladva érkezik egy BIPA (Essie lelőhely!), aztán következik a Douglas - House of Beauty üzlete, ahol a Jo Malone termékeket próbálhatjuk ki.
Mellette magasodik a Steffl department store, aminek 6 szintjén rengeteg közép- és felsőkategóriás márka választékából szemezgethetünk, a legfelső emeletén levő bárban pedig megpihenhetünk és élvezhetjük a városra nyíló fantasztikus kilátást.
Pár lépéssel arrébb egy óriási Peek & Cloppenburg vár minket, az itthoninál jóval szélesebb kínálattal. 

Utunkba esik még (a teljesség igénye nélkül) Hugo Boss, Benetton, Sisley, Palmers, Espit, Wolford, Ecco, Hallhuber, H&M, Zara, Humanic (rá se fogunk ismerni!), Salamander, Swarovski, rengeteg kisebb-nagyobb ékszerbolt, csokibolt, cukrászda, kávézó. Ez kb. 600 m-es szakasz a Ring-ig, kellemes időben és kényelmes cipőben meg sem kottyan, a végén pedig ott vár minket a bécsi Operaház gyönyörű épülete.

Érdemes egyébként a Kärtner Straße-ból leágazó kis utcákba is bemenni, ott is rengeteg cuki üzlet, kávézó és kolbászos kioszk vár minket. És persze közben időnként nézzünk felfelé! Csodálatosan szép (és szépen karbantarott) régi épületek alatt megyünk el, amik mind megérdemlik, hogy vessünk rájuk egy pillantást. 
Ágotának :-)


‹ DONAUZENTRUM ›
Ezt a bevásárlóközpontot én sem régen fedeztem fel. Elsőre nincs benne sok különös, egy szimpla pláza, ahova a belvárosból az U1 metróval jutunk el (a "Kagran" megállónál kell leszállnunk). 
Viszont itt nyitotta meg első osztrák shopját a Kusmi tea, ahol a bio LOV teák is kaphatók (erről írtam már korábban). Érdekes helyválasztásnak tartom egyébként, én mindenesetre kifejezetten emiatt mentem ki oda először, de aztán rájöttem, hogy van ott még pár olyan üzlet, ami figyelemre méltó lehet; a kínálatból a honlapon szemezgethetünk. Elektronikáért és a tökéletes hangzásért rajongók kedvéért kiemelném (mert ezzel itthon nem találkozunk) a csúcsminőségű BOSE termékeket áruló szaküzletet, ami a teljes termékpalettát bemutatja. 

Itt kóstoltam először a híres amerikai Cinnabon pékség fahéjas csigáit (cinnamon roll), amikhez a hagyományos kelt tésztát üvegfal mögött helyben, frissen dagasztja az ifjú péklegény :-), kiváló minőségű fahéjjal szórják, és az elkészült csigákat az utánozhatatlan amerikai krémsajttal megkenve tálalják.

A bevásárlóközpont 3000 férőhelyes garázsában mindig van hely, úgyhogy újabban már sokszor ott tesszük le az autót (az első 3 óra ingyenes) és onnan metrózunk be a Stephansplatz-ra:‹ SHOPPING CITY SÜD ›
A '90-es évek "klasszik" bevásárlóparadicsoma, ahol akkoriban szerintem sok honfitársunk járt, és ami még ma is megér egy látogatást. Mi ritkán tévedünk arra, mert eléggé kiesik szokott útvonalunkból, de aki sok mindent szeretne vásárolni, de csak keveset akar hozzá talpalni, annak ideális hely, mert itt aztán mindenféle típusú és kínálatú üzlet megtalálható, és a legtöbb giga méretben! A boltlistát ITT megnézhetitek.
Itt van (Közép-)Európa legnagyobb Saturn üzlete is, és itt is van Kusmi és önálló BOSE, ha valakinek az ilyesmi dobogtatja meg a szívét.
Mivel kívül esik Bécsen, kocsival célszerű megközelíteni. A tömegközlekedés macerás, saját autó híján az IKEA ingyenes, 30 percenként közlekedő buszjáratát vehetjük igénybe, melyre a belváros két (metróállomás melletti) pontján szállhatunk fel, az SCS területén pedig több helyen is leszállhatunk róla. 
U1 metró melletti állomás menetrend és infó ITT (a központi Stephansplatzról és környékéről ezt a vonalat érjük el).
U6 metró melletti állomás menetrend és infó ITT.‹ MARIAHILFER STRAßE ›
Ha bécsi vásárlásról van szó, sokunknak ez az utca ugrik be reflexből. Mégis ezt hagytam utoljára, és ez nem véletlen. 12-13 éves kislányként úgy tűnt, ez maga a földi paradicsom. Sőt, még később is, amikor 10 évvel később néha kiruccantunk barátnőkkel (szolidan) vásárolni, vagy inkább csak szájat tátani. Azóta azonban nem jártam arrafelé, mert mindig a belvárosban mozgunk. Tavaly viszont egyszer nagyon ráérősek voltunk, és gondoltuk, elmegyünk és megnézzük, régi fényében tündököl-e még ez a rész. 

Nos, hogy volt-e valaha is "fénye", vagy csak a magyar viszonyokhoz szokott szemeimnek tűnt úgy, azt nem tudnám megmondani, az viszont biztos, hogy ha volt is, mára ebből nem sok maradt. Barátságtalan, kissé lepukkant, elhasználódott üzletek, amiknek a kínálata egy átlagos budapesti pláza színvonalát sem üti meg. Az is lehet persze, hogy túlságosan is a Kohlmarkt-Graben luxusához vagyunk már szokva, de nekünk lehangoló volt látni. Valahogy, nem is tudom... ledőlt a "bálvány".
A Kärtner Straße szerintem sokkal szebb és barátságosabb, és az üzletek is jobbak, de persze ez is szubjektív - ha gondoljátok, nézzétek egyszer meg magatok, kíváncsi lennék, mások is így látják-e.


‹ PARNDORF ›
Mikor ezt a posztot írtam, gondolkoztam, belevegyem-e Parndorfot is, de aztán úgy gondoltam, ez a poszt Bécsről szól, és Parndorfot "úgyis mindenki ismeri". Mivel kommentekben hárman is említettétek, sőt egy emailt is kaptam erről, úgy döntöttem, írok róla, méghozzá kiegészítve ezt, mert önálló bejegyzést nem szánnék rá (jelenleg legalábbis).
Én szeretem Parndorfot. Más, mint Bécs, és más, mint a Budapest környéki outlet(ek) (van még kettő, vagy már csak a biatorbágyi??). Itt is el lehet verni iszonyat menyiségű pénzt, és lehet hazajönni üres kézzel is. Mindenesetre közelebb van, mint Bécs (bő másfél óra Pestről), és mi sokszor csak addig megyünk. 

Alapvetően két részből áll:
• a "klasszik" (McArthurGlen) designer outlet, ami egymás mellett álló, kis, színes épületek sora, előtte fedett járdával. Tulajdonképp ez egy bevásárló- és sétálóutca. A komoly (alias: luxus)márkák ebben a részben találhatóak.  A honlapját a forgalmazott márkákkal és mindenféle infóval (magyar nyelven is) ITT találjátok. 
• bár szinte egyben van vele (én sokáig ugyanannak a cégnek gondoltam), mégis egy másik outlet a Fashion Outlet Parndorf. Honlap ITT. Ez egy pláza-szerű, zárt bevásárlóközpont a fenti mellett, gyakorlatilag egybeépülve vele. Ezt kicsit más jellegűnek gondolom, az árfekvése is alacsonyabb.

(• ill. márciusban nyitott egy harmadik szárny, a PADO Shopping Park, ezt múlt héten láttam a kocsiból. Honlapot nem találok hozzá. Müller, Billa, BIPA, C&A, Vögele, Tchibo, Hervis, Deichmann... de ez nem is annyira outletnek tűnik, mint "rendes" bevásárlóközpontnak)

A honlapokon fel van sorolva az összes forgalmazott márka, és látható, hogy árban elég nagy a szórás (a luxustól az egészen olcsó és alacsony minőséget kínáló cégekig). Az ottani árak kb. 30-70% kedvezményt adnak az "eredeti" árakból, bár a 70-et csak ritkán látom elérni. A címkén mindig rajta van a Retail Preis és az Outlet Preis is.
  
Érdemes-e kimenni? Nos, ez alapvetően két dolgon múlik: mely márkákat keressük, illetve szerencsénk van-e. 
Vannak bizonyos üzletek, amiknek nagyon jó a kínálata, maga a bolt is nagy, sokféle holmi van, bőséges szín- és teljes méretválasztékkal. És vannak olyanok, amik egészen csalódást keltőek, belépve azt érezzük, csupa "rongy" van összedobálva, nincsenek méretek, nincs rendszer, az egész össze-vissza hatást kelt.
Alapvetően azt tapasztaltam még, hogy a kínálat eléggé állandó. Azok a márkák, amiket mi ott nézni szoktunk, szinte kizárólag az alapdarabjaikat árulják. Mondok konkrétumot: Ralph Laurennél copfmintás V-nyakú pulcsik (a szivárvány minden színében), V-nyakú sima pólók, alap-blúzok. Tommy Hilfigerben klasszik pólóingek, farmerek, V-nyakú sima kötött pulcsik. Bossban fekete és szürke öltönyök és hozzájuk való, basic színű ingek, a női részen fehér blúzok, fekete kosztümök.
Ez persze kicsit sarkítás, mert mindig vannak más, szezonális darabok is, de ezeket tuti megtaláljuk, évszaktól függetlenül. 

A másik tényező a szerencse. Nem is egyszer volt már, hogy potyára mentünk ki, mert semmi jót nem kaptunk. Ehhez azért hozzátenném, mostanra már eléggé fel vagyunk szerelkezve alapdarabokkal, tehát ez is lehet az ok. 

Mikor érdemes menni? Pénteken és szombaton semmiképp, mert akkor iszonyat tömeg van. Érdemes figyelni a (magyartól néha eltérő) osztrák ünnepeket és munkaszüneti napokat is. Célszerű korán elindulni és fél 10-10 körül odaérni, akkor még kevesebben vannak és a kiszemelt üzlet(ek)hez közelebb találunk parkolót is (egyébként 09.30-kor van nyitás).  

Technikai infó: figyeljünk arra, hogy (bár csak egy rövid szakaszon vesszük igénybe a pályát) ide is kell osztrák autópálya-matrica! Ha nem akarunk ezért a kis útért 3000 Ft-ot "kidobni az ablakon" (nem is érdemes), akkor a "régi" határon menjünk át (tehát ne Hegyeshalomnál, hanem Nickelsdorfnál). Ehhez korábban le kell térni az M1-ről (a 171-es sz. csomópontban, a "Bevásárlóközpont" táblánál), majd az osztrák oldalon 10-es, majd 50-es úton haladjunk végig (de ez ott egyértelmű, csak egyfelé lehet menni :-). Ez az út kis falvakon vezet át (érdemes őket megnézni...), így lassabban haladunk, de ettől mindössze kb. negyed órával lesz hosszabb az út.

Fent is írtam már, de megemlítem még egyszer, hogy Parndorfban is van egy hatalmas MERKUR szupermarket is. Ill. nem pont ott, hanem Neusiedl am See-ben. Ehhez át kell mennünk az autópálya felett a másik oldalára (térkép). Ide is érdemes benézni, ha már ott vagyunk, ez a legközelebbi üzletük a határon átérve.Remélem, hogy ez a két poszt hasznos volt (vagy lesz) számotokra, amennyiben kiruccanást terveztek az osztrák fővárosba. Ha van kérdés, tegyétek fel. Ahogy eddig, úgy ezután is válaszolok emailekre is a témával kapcsolatban, de úgy gondoltam, nem árt itt egy ilyen általános összefoglaló.

Üdvözlettel:
Piffeny