Spárgabatyu

Az a helyzet, hogy én imádom a spárgát, de nem csak az íze miatt. Az év első zöldségei között van, és amikor megjelenik a piacon, tudom: végre itt a tavasz, nemsokára érkezik mellé az eper és az újkrumpli is, hurrááá! A magyar spárga ráadásul kiváló minőségű, és azt, hogy milyen egészséges, szintén nem kell ecsetelnem, mert biztosan ti is tudjátok.

Mindig igyekszem jó alaposan kihasználni, amíg tart, viszont nyilván unalmas lesz egy idő után, férjem ráadásul annyira nincs is oda érte, mint én. Úgyhogy pár éve nagyon megörültem, mikor egy külföldi oldalon ráakadtam erre a receptre, mert ez is egy újabb elkészítési mód. Nem is igazi recept ez, inkább csak egy ötlet, ami ezerféleképp variálható. Hogy magamtól miért nem jutott eszembe...??? Ha időhiányban szenvedek, ha egyszerű, gyors, de meleg vacsorára vágyunk, olyankor mindig előveszem.



Hozzávalók: 
• 1 csomag (270 gr) friss leveles tészta (kb. 40x24 cm-es)
• 1 csomag spárga
• pesto (én zöldet szoktam)
• 8 szelet levegőn szárított / feketeerdei sonka
• parmezán 
• bors
• 1 tojás a kenéshez




Így készül:
• a sütőt előmelegítjük 170 fokra
• a spárga alsó, fás részét letörjük, a maradék szárat megpucoljuk, és gőz felett 2-3 perc (nem több!) alatt roppanósra pároljuk, majd papírtörlőre fektetve kicsit megszárítjuk és kihűtjük (ha egészen zsenge, ezt a párolós lépést elhagyhatjuk, bár én egyszer megtettem, és nekem túl nyers maradt a zöldség, szóval ez ízlés dolga, ill. attól is függ, mennyire vastag / öreg a spárga)
• kettesével-hármasával betekerjük őket 1-1 szelet sonkába
• a tésztát kitekerjük és 8 egyenlő (kb. 10x10 cm-es) négyzetre vágjuk
• minden négyzet közepére teszünk 1 tk pestót, átlósan ráfektetjük a spárgacsomagokat, reszelünk rájuk némi parmezánt és finoman borsozzuk
• sózni viszont eszünkbe ne jusson! A sonka, a parmezán, a pesto mind sós, nekem ráadásul a képeken látható adaghoz sikerült kifognom egy különösen sós sonkát, hát... aznap nem volt gond az ivással ;-)
• a tészta két szabad sarkát középen egymásra hajtjuk, lekenjünk felvert tojással és a csomagocskákat kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük


Lehet pizzatésztát is használni, ha a levelest túl nehéznek, vajasnak találjuk (én néha igen...), sőt, pesto helyett tehetünk bele olaszos paradicsomszószt, a spárgákat a sonka mellett (ad absurdum: helyett :-)) tekerhetjük szeletelt sajtba is, én is készítettem már különféle variációkban, és mind finom.





Két főre könnyű étkezés, négy főre remek délutáni snack (& sörkorcsolya). 
Ha nem fotóztok közben blogposzthoz, bő fél óra alatt kész. Ha fotóztok, akkor nagyjából két és fél kell hozzá... :-)

Sok sikert és jó étvágyat!

Ti szeretitek a spárgát? És ha igen: zöldet vagy fehéret?

Üdvözlettel: 
Piffeny

UI: néhányan írtátok, hogy szívesen olvasnátok több gasztro témájú posztot, recepteket, ajánlókat. Igyekszem majd eleget tenni ennek, de bevallom, nem igazán szeretnék abba belemenni, hogy rendszeresen recepteket posztolok. Ugyan megtettem már pár alkalommal, és biztosan ezután is lesz még rá példa (mint most is), de az eddigieknél sűrűbben nem fogok. Rengeteg kiváló gasztroblog létezik, úgy gondolom, aki ötlethiányban szenved (mint én magam is gyakran), annak nagy segítségére lehetnek ezek az oldalak. Mindenesetre megígérem, hogy fogok azért gondolkozni ilyen témájú bejegyzéseken is, ill. nemsokára (kb. május végén) jelentkezem egy újabb "sorozattal"! ;-)