Óda a (krém)levesekhez

Volt már itt egyszer egy "óda", mégpedig a házikenyérhez. Nos, igen. Ami az étkezést illeti, én mindennél többre tartom az olyan alapvető dolgokat, mint kenyér, leves és főzelék. Meg krumpli. És az édesség, naná (ezt kellett volna elsőként említenem :-) Mindenesetre én ezeknél vigasztalóbb ételeket el sem tudok képzelni. De most komolyan, remélem, senki nem feltételezi rólam, hogy szeretem a homárt zellertrüffellel és céklahabbal. Viszont a pacalt / véreshurkát / kocsonyát se szeretem, csak tisztázzuk! Szóval valahol a kettő között.

De vissza a levesekhez, aminél nekem semmi sem esik jobban egy hideg téli estén. Hazaérve a nyirkos, barátságtalan, szmogos városból alig várom, hogy lemossam a sminkem, kivegyem a kontaktlencsém és feltegyem a szemüvegem, egy forró zuhany után átöltözzek valami kényelmesbe, és a kanapén -netán valami bugyuta filmet bambulva- levest kanalazzak nagy boldogságban. Ha még a macska is mellém gömbölyödik, az aztán már maga az abszolút giccs mámor.

A krémlevesekben az a jó, hogy gyorsan megvannak. És természetesen sosem zacskóból. Az vagy, amit megeszel. Tehát egy kis zöldség vajon megpárolva, finoman fűszerezve, felöntve némi tejszínnel vagy alaplével (ha nincs, megteszi a bio leveskocka és víz is), és ha minden alkatrész készre puhult, a turmixban krémesítve. Én kicsit darabosan szeretem, és jó sűrűn, majdnem úgy, ha megáll benne a kanál. A levesbetéttel sem variálok sokat, ami épp akad. És valami mindig akad :-)

Az elmúlt hetekben lefotóztam néhányat a kedvenceim közül. Mivel a lehetőségek (és az ízlések) száma végtelen, mindenki megtalálhatja, kikísérletezheti a maga favoritját. Íme az enyémek:

 sárgaborsó-krémleves füstölt sajttal és fokhagymás krutonnal

 zöldborsó-krémleves egy pici rozmaringgal és ropogós levesgyönggyel

currys kukoricakrémleves tortillachipssel

 paradicsomleves csigatésztával és rengeteg petrezselyemmel

kókusztejes vöröslencse- és sárgarépa-krémleves joghurttal és korianderzölddel


Pár hete találtam rá egy amerikai főzős blogra, ahol szuper receptek vannak, a fotók láttán pedig korogni kezd az ember gyomra. Immediately. Pár receptet már kipróbáltam, és eddig mindegyik nagyon ízlett. A leves-választék is fergeteges, ajánlom angolul tudók figyelmébe.

Remélem, ti is kedvet kaptok erre a tipikus téli fogásra. Ha igen, akkor kellemes esti kanalazgatást kívánok,
üdvözlettel:
Piffeny

UI: itt a legalsó képen láthatjátok kedvenc gyerekkori tányéromat. Ha ebből ettem a levest vagy a tejbegrízt, rögtön jobban ízlett! :-) Kevés tárgyat őriztem meg gyerekkoromból, de ez köztük van.

UI 2.: a sárgaborsó- és a zöldborsó krémleves receptjét ITT leírtam :-)
ODE AN (CREME)SUPPEN

Ich habe hier einmal schon eine "Ode" geschrieben, und zwar an Hausbrot. Das zeigt, was für mich in der Ernährung am wichtisgten sind: die einfache Gerichte, wie Brot und Suppe. Und Kartoffel. Und Süßigkeiten, natürlich :-)
An einem kalten Winterabend tut mir ein großer Teller heiße Suppe am besten. Ich kann es kaum erwarten, endlich zu Hause zu sein. Ich lasse den Smog, die feuchte Luft und den Stau der Stadt hinter mich, ich nehme meine Kontaktlinsen raus, wasche mein Make-up ab, nach einer heißen Dusche ziehe ich etwas Bequemes an, und dann zusammen mit meinem Mann, auf dem Sofa sitzend löffelen wir leckere Cremesuppe. Wenn auch die Katze sich an uns kuschelt, ist dann meine Seligkeit voll.
Cremesuppen können sehr schnell und einfach gefertigt werden. Nur ein wenig Gemüse mit Butter und Gewürzen andünsten, Sahne und/oder Gemüsebrühe dazugeben (Bio Gemüsebrühwürfel und Wasser sind auch OK), und wenn schon alles weich ist,  die Suppe im Mixer fein pürieren. 
Die Möglichkeiten sind endlos. In den letzten Wochen habe ich Fotos über einigen meiner Lieblingssuppen gemacht, die ich jetzt als Inspirationen euch zeige. Ich hoffe, ihr auch bekommt Appetit auf dieses leckeren Wintergericht.  

Liebe Grüße:
Piffeny


Die Fotos oben zeigen: 
gelbe Erbsensuppe mit geräuchertem Käse und Knoblauch Croutons
grüne Erbsensuppe mit Rosmarin und Backerbsen 
Maiscremesuppe mit Curry und Tortillachips
Tomatensuppe mit kleinen Nudeln und mit viel Petersilien
Cremesuppe mit roten Linsen & Karotte, mit Kokosmilch und Koriander

PS: Auf dem letzten Bild siehr ihr den Lieblingsteller meiner Kindheit. Wenn ich die Suppe aus diesem Teller gegessen habe, hat sie mir noch besser geschmeckt! :-)
PS 2: vor einigen Wochen bin ich auf einen amerikanischen Blog gestoßen, wo absolut tolle Rezepte zu finden sind. Ein paar von ihnen habe ich schon probiert, und die alle waren köstlich. Auch die Suppen sind lecker und bemerkungswert!