Reggeli - Vol. 02.



Többször írtam már itt a blogon arról, hogy szeretek reggelizni. Legutóbb odáig merészkedtem, hogy receptet is közöltem :-). Ezen felbátorodva szeretném megosztani veletek, mit ettem ma. Nem nagy ügy, leginkább a benne levő friss eper gondolkoztatott el. 


Aki hozzám hasonlóan a '80-as években (vagy még korábban) volt gyerek, az emlékezhet arra, hogy mindig csak a Magyarországon éppen aktuálisan termő idényzöldséget- és gyümölcsöt lehetett kapni. Különlegesebb dolgok, mint pl. banán és narancs, csak elvétve jutottak, és akkor is iszonyat sorbanállás ment értük. Hasznos volt, ha az embernek dolgozott egy ismerőse a közértben, aki előre szólt, mikor érkezik déligyümölcs-szállítmány, és esetleg még félre is tett belőle néhány darabot (nem néhány kilót!). Így lehetett hozzájutni, "pult alól", ahogy a felnőttek mondták. Ezeket a (sokszor hátsó ajtón titokban kiadott) kincseket nagy áhítattal ettük.

Ez ma már nagyon nem így van, mindannyian tudjuk. Jobban felszerelt zöldségeseknél minden évszakban lehet kapni mindent, engem már semmi meg lep meg. Talán csak az, ha a télvíz idején (télvíz van már?) vásárolt szamócának isteni édes, nyarat idéző illata és íze van. A hétvégén vettem egy dobozkával egy budai közértben, olyan szépen mosolygott rám, gondoltam, valamire csak jó lesz. 



Egyik kedvenc hétköznapi reggelimet dobtam fel vele. Joghurt, zabpehely, juharszirup (helyette méz is jó) és forgácsolt mandula került az eper mellé. Gyakran eszem ezt, de a friss gyümölcsöt sokszor aszalt változattal, vagy nagyszemű aranymazsolával helyettesítem. Mandula helyett is mehet bele bármilyen olajos mag, amit szeretünk. Érdemes kipróbálni, nagyszerű napindító, és lehet ezerféle módon variálni.

Kellemes hetet kívánok, üdvözlettel:
Piffeny




FRÜHSTÜCK - VOL. 02. 

Ich habe es schon mehrmals erwäht, dass ich sehr gerne frühstücke. Zum letzten Mal habe ich auch ein Rezept empfohlen. Jetzt möchte ich euch zeigen, was ich heute gegessen habe. Es ist kein großes Etwas, nur eine Idee, die man hunderterlei variieren kann. Joghurt, Haferflocken, Ahornsirup (oder Honig), gehackte Mandelkstückchen (oder andere Kerne) und Obst - frisches oder trocknetes, was man am besten liebt. Damit fängt der Tag sicherlich gut an! 

Als ich in den '80er-Jahren Kind war, war es einfach unvorstellbar, im November Erdbeeren zu essen. Damals konnte man in Ungarn ausschließlich Obst und Gemüse kaufen, die gerande Saison hatten. Südfrüchte, wie Banane und Orange waren sehr besondere Dinge, die nur selten erreichbar waren. Wenn manchmal eine kleine Lieferung eingegangen ist, musste man stundenlang Schlange stehen, und es war nie sicher, ob man am Ende etwas bekommt. 
Wenn man so etwas essen wollte, war es nützlich, eine Verwandte oder Freundin unter den Verkäuferinnen zu haben. Sie konnte ein paar Stücke (nicht ein paar Kilos!) zurücklegen, und sie hat das Paket durch der Hintertür hinausgegeben, damit die andere Kunden es nicht sehen konnten...

Heutzutage ist es auch für mich ganz unvorstellbar und komisch, während dem Sozialusmus ist es aber so gegangen. Jetzt, wenn alle Früchte (auch aus fernen Gebieten der Erde) im ganzen Jahr erreichbar sind, denke ich oft an meine Kindheit. Ich bin aber nie überrascht, egal, wenn und was ich auf dem Ladentisch sehe. Vielleicht nur dann, wenn ich auch im Winter ganz süße und absolut schmackhafte Erdbeeren kaufe, wie diese jetzt...

Liebe Grüße:
Piffeny