Puszedli


Ma, advent első vasárnapján szeretnék minden kedves Olvasómnak izgalmas karácsonyi készülődést kívánni. Az advent sok szempontból van olyan szép, mint maga a karácsony (sőt). A várakozás, a tervezgetés, az ünnepi menü összeállítása, a titkos ajándékbeszerző-körutak, a fények, illatok, díszes kirakatok számomra az év legszebb időszakává teszik a decembert.

Ennek a csodás négy hétnek a nyitányaként mára egy recepptel készültem. Az az igazság, hogy az utóbbi időben sok olyan új ételt próbáltam ki, amit szívesen feltettem volna ide, olyan szenzációsan sikerültek: sós felfújtak, húsos raguk, kellemes tészták, na és persze téli desszertek. Lehet, hogy néha majd sor kerül ilyesmire is. Ez a mai sütemény viszont nem újdonság; évekkel ezelőtt száguldott végig (és tarolt) az egész magyar (gasztro)blogszférában és különféle fórumokon:  

Bilonka mézespuszedlije


Én szeretem már az adventi készülődés alatt is élvezni a karácsonyi ízeket, ezért ezt a puszedlit decemberben többször is el szoktam készíteni. De el is kell, mert pillanatok alatt elfogy. Azonnal puha, omlós, élvezhető, és benne van az ünnep összes aromája. Igaz, nem áll el hetekig, mint sok mézeskalács (talán ez a különbség mézeskalács és puszedli között? sosem tudtam), tehát nem érdemes sokkal korábban megsütni.


Biztosan vannak, akik ismerik közületek, de azért leírom, hátha valakinek újdonság lesz. Az eredeti receptben az alábbi mennyiségek duplája szerepel, de én mindig megfelezem, mert ez sem kevés, és inkább többször sütök frisset.

Így készül: 

12 dkg mézet összeolvasztunk 4 dkg vajjal.

1 tojást, 2 sárgáját, 7 dkg porcukrot, 1,5 tk mézes fűszerkeveréket és 2 ek tejfölt alaposan elkeverünk, majd hozzáadjuk a mézes-vajas keveréket. 

30 dkg lisztet összevegyítünk 1 tk szódabikarbónával, és a fenti keverékhez öntjük. Fakanállal jól elkeverjük, a tálat lefóliázzuk, és másnapig a hűtőbe tesszük.


Másnap a sütőt előmelegítjük 170 fokra (nem légkeveréssel). Enyhén lisztes kézzel diónyi golyókat formálunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket (tartsunk távolságot, eléggé megnőnek). A golyókat nem kell lelapítani, sülés közben szépen kiterülnek. Az előmelegített sütőben 11-12 perc kell nekik. Rácsra szedve hűtöm ki.
Ebből a mennyiségből kb. 27 db puszedli lesz, ez nekem 2 nagy tepsit tölt meg (egymás után sütöm őket, nem egyszerre).

Az eredeti recept szerint a kimaradt 2 tojásfehérjét 12 dkg porcukorral habbá verjük, a még forró sütiket belemártjuk (vagy kis ecsettel bekenjük), majd így hagyjuk kiszáradni őket. Sokan csokimázba forgatják, vagy díszítik őket, most a fotók kedvéért én is bemázaztam párat, de egyébként ezzel csak a már kifejezetten karácsonyra készülő adag esetén szoktam vacakolni.


Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni! A sülés közben terjengő illatok garantáltan elhozzák az ünnepi hangulatot.

Szeretettel:
Piffeny

 


LEBKUCHEN

Ich liebe es, auch schon während der Adventszeit die Geschmäcke des Festes zu genießen. Deswegen backe ich diese Lebkuchen mehrmals im Dezember, die sofort butterweich und (so genießbar) sind. Dieses Rezept habe ich im Internet gefunden, vor einigen Jahren war es auf vielen ungarischen Blogs und Foren zu lesen, und alle, die es probiert haben, haben es gelobt. 

Ich weiß, dass Lebkuchen alte Traditonen hat, und vielleicht alle von euch haben eure Familienrezepte, nachdem ihr Lebkuchen backt. Ich auch habe das Rezept meiner Großmutti, das aber so kompliziert ist, dass ich es nur selten mache. Diese hier sind sehr schnell fertig, ich denke, es lohnt sich, es zu probieren. 

So geht es:

120 gr Honig mit 40 gr Butter leicht erwärmen. 
1 Ei, 2 Eigelb, 70 gr Puderzucker, 1,5 TL Lebkuchengewürz und 2 EL Créme Fraiche / Joghurt gut vermischen, und die Honigmischung dazugeben. 
300 gr Mehl mit 1 TL Natron vermischen, und zu der obigen Masse geben. Gut durcharbeiten.
Den Teig über Nacht im Kühlschrank ruhen lassen. 

Am nächsten Tag den Backofen auf 170 Grad (ohne Umluft) vorheizen. 
Mit bemehlten Händen kleine Kugeln formen (so groß, wie ein Nuss), die nicht abgeplattet werden müssen, weil sie sich während Backen sehr schön abflachen und einen typischen Kuchenform (siehe Fotos) bekommen. 
Nach einer Backzeit von 11-12 Minuten die Kuchen auf ein Gitter legen und sie auskühlen lassen. 

Das rezept sagt noch, mit den 2 Eiweißen und mit 120 gr Puderzuckern einen Glasur zu machen, mit dem die noch heiße Kuchen bepinselt werden müssen. Ich mache aber das selten, nur dann, wenn ich die Lebkuchen schon genau für Weihnachten vorbereite.

Ich wünsche euch eine schöne Adventszeit, 
herzliche Grüße:
Piffeny