Könyvajánló

101-es listám első két tétele az olvasásról szól. Nem véletlenül. Egészen kicsi gyerekkorom óta nagyon szeretek olvasni, még ha ez közhelyes is. 4 éve vettünk egy Kindle-t, sokat használom és praktikus tulajdonságai miatt mindenkinek csak ajánlani tudom. Néha elcsábulok egy papírkönyvre, de ma már csak azokat veszem meg, amikről sejtem, hogy nem csak egyszer akarom majd elolvasni őket.

Eddig 10 könyvet teljesítettem az előírt 30-ból, és szeretnék ezek közül most hármat ajánlani nektek.Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

A könyv főhőse egy szellemileg visszamaradott 32 éves férfi, aki egy 6 éves gyerek szintjén áll, de nagyon szeretne tanulni és okos lenni, mert azt gondolja, ez a kulcs ahhoz, hogy barátokat szerezzen és az emberek szeressék őt. Egy orvoscsoport felajánlja neki, hogy elvégeznek rajta egy agyműtétet, mellyel meg tudják növelni intelligenciahányadosát. Ilyen operációt mindaddig csupán egy állaton hajtottak végre, egy Algernon nevű fehéregéren, akivel hősünk össze is barátkozik. Aláveti magát a műtétnek, ami totális sikerrel jár... a történet azonban még csak itt kezd  igazán érdekessé válni. Nagyon kedves, de szívszorító írás, helyenként humoros, helyenként könnyeket csal az ember szemébe, és nagyon elgondolkoztató. 


Benyák Zoltán: Az idő bolondjai

Ezt a könyvet a barátnőmtől kaptam, a szerző az ő testvére. A regény 2013-ban a Magyar Könyvek Viadalán az olvasói szavazatok alapján első helyezést ért el, és nem érdemtelenül. Műfaját tekintve nehéz bekategorizálni. Írják róla, hogy sci-fi (ez azért szerintem túlzás), írják, hogy a mágikus realizmus jegyet mutatja, írják, hogy fantasy (ezek már inkább igazak), de talán mindegy is. 
Ez egy csodásan megírt, misztikus és keserédes hangulatú mese, ami egy kis szigeten játszódik, ahol különös, furcsa alakok laknak és bukkannak fel, és mindegyikük rejteget valami titkot. A sok mellékszál és -szereplő a végén összeáll majd egy képpé, de a regény főhőse mégis az Idő, aki ebben a történetben emberi alakot ölt, hogy emlékeztessen minket arra,  ő mindannyiunk felett könyörtelenül múlik, és akivel minden szereplőnek (és olvasónak) egyenként, egyedül, személyesen kell megküzdenie. 


Lauren Weisberger: Az ördög Pradát visel

Ismét egy teljesen más műfaj, más hangulat. A fentiekkel szemben ez egy igazi könnyed olvasmány, amit nyaralás közben, lefekvés előtt, hétvégi ebéd után a kanapén pihegve vehetünk kézbe. Nekem (a divatrajongónak) már a film is nagyon tetszett, gyakran nézem újra. A könyv is jó volt, letehetetlenül olvastatja magát, és bár a szerző saját élményein alapul, azért néha éreztem benne túlzó dolgokat. A magyar fordításon is kiakadtam néha ("Manolos cipő"? OMG), de ha ezen túl tudunk lépni, akkor roppant szórakoztató olvasmány. 
A történetet talán nem is kellene ismertetnem: egy fiatal, frissdiplomás, egyszerű lányról szól, aki -valami csoda folytán- állást kap a világ legtekintélyesebb divatmagazinjánál, mint a mindenható főszerkesztőnő asszisztense. Teljesíti főnöknője minden lehetetlen és megalázó parancsát, mert azt reméli, így később igazi újságírói álláshoz juthat. Munkája kitölti élete minden percét és gondolatát, miközben ő maga is elkezdi érteni és értékelni a divatot. Új, befolyásos barátokat szerez, de közben eltávolodik a régiektől és a magánélete is a totális csőd felé száguld... 

A következő 5 könyv is tervben van már, azt hiszem, jól haladok listám ezen pontjával. Ha van esetleg olyan olvasmány, amit ajánlotok, szívesen veszem akár kommentben, akár emailben, mert folyamatosan keresem az újabb tippeket.

Üdvözlettel:
Piffeny
BUCHEMPFEHLUNG

Ich liebe Lesen, das ist mein Hobby, auch wenn es banal klingt. Auch die erste 2 Aufgaben meiner 101-Liste gehen ums Lesen. Ich möchte (mindestens) 30+5 Bücher in 1001 Tagen lesen, und bis heute habe ich 10 beendet. Davon möchte ich euch jetzt 3 empfehlen - oder für meine deutschen Leser nur 2, weil eins davon das Werk eines ungarischen Autors ist, und dieses Buch ist leider in deutsch nicht erreichbar. 

Daniel Keyes: Blumen für Algernon
Das ist eine sehr spannende und erschütternde Geschichte über einen 32-jährigen Mann, Charlie, der geistig zurückgeblieben ist. Er hat die Intelligenz eines 6-jährigen Kindes, er möchte aber klug sein. Sein Arzt bietet ihm eine Möglichkeit an: eine Operation, durch der er einen hervorragenden IQ erlangen kann. Mit dieser Methode wurde bisher nur ein Tier -Algernon, eine Maus- behandelt, der schnell den besten und einzigen Freund von Charlie wird. Charlie übernimmt die Operation, die ein durchschlagender Erfolg ist - die Geschichte beginnt aber nur ab jetzt interessant zu sein. 

Lauren Weisberger: Der Täufel trägt Prada
Diesen Roman muss ich euch vielleicht nicht vorstellen. Ich (als ein Mode-Fanatiker) liebe den Film, der aus diesem Buch gedreht wurde, und auch das Buch ist super. Obwohl ich weiß, dass die Geschichte sich auf den persönlichen Erfahrungen der Autorin gründet, ich finde einige Dinge übertrieben - trotzdem ist dieses Buch eine sehr interessante und angenehme Lektüre, die man vor dem Einschlafen im Bett, oder am Sonntag nach dem Mittagessen auf dem Sofa lesen kann. 

Vor 4 Jahren haben wir einen Kindle E-Book-Reader gekauft, und seitdem lese ich viel mehr. E-Bücher sind billiger, und man braucht nicht sehr viel Platz, sie zu bewahren. Und ehrlich gesagt, es gibt nur wenige Bücher, die man noch einmal (oder mehrmals) im Leben wieder lesen möchte.

Ich bin immer auf der Suche neuen Buchtipps, also wenn ich einige Ideen habt, schreib mir bitte als ein Kommentar oder per Email.

Liebe Grüße:
Piffeny