Tiffany & Co.


Mindig is valamiféle áhítattal gondoltam a Tiffanyra. 20 éves voltam, és talán karkötőt kerestem az interneten, így akadtam rá a honlapjukra. Persze a híres türkizkék doboz a fehér szaténmasnival filmekből, fotókról már ismert volt előttem, de hogy pontosan milyen ékszereket is készítenek, azt nem tudtam. Emlékszem, rengeteg időt töltöttem az oldalukat böngészve, lementettem az ékszerek képeit, amik megtetszettek, és aztán később is gyakran visszanéztem, olvastam a klasszikus eljegyzési gyűrűjükről, ami világszerte nők millióinak az álma... Valahogy így kezdődött.


Aztán eltelt sok idő, pontosabban 8 év, megismertem a férjemet, aki eljegyzésünk alkalmából a bécsi Tiffany üzletbe vitt gyűrűt választani. Hogy mire fel ez a nagy felhajtás a cég és a gyémántjai körül, azt ott és akkor értettem meg. Nyilván sok múlik a körítésen, de a Tiffany gyémántok magukért beszélnek elegáns üzlet, tökéletesen beállított lámpák, luxuscsomagolás és luxuskiszolgálás nélkül is. Azóta sem találtam semelyik nagy ékszerháznál sem olyan kollekciót, amit ennyire magaménak, saját stílusomhoz illőnek éreznék. Órákat el tudnék tölteni (és el is töltök!) az üzletben, egyszerűen nem tudok betelni.

Szó szerint mindent szeretek a Tiffanyban. A csomagolást, a fekete bársonydobozt és a türkizkék papírdobozt, a katalógusokat, könyveket, kiegészítőket, ezüstékszereket, de persze főleg a gyémántokat.


[ Tiffany gyémántgyűrűk - Celebration Rings: Swing & Legacy ]

[ Tiffany platina karikagyűrűk - Milgrain ]

[ Tiffany Aria gyémántfülbevaló ]

Mindenekelőtt kifinomultság, és igazi mestermunka jellemzi ezeket a darabokat. Az elmúlt 7 évben rengeteget olvastam a drágakövekről és az ékszerkészítésről, mondhatni, hobbimmá vált, sok mindent láttam, de ennyire finom, kimunkált darabokat csak ritkán, valóban csak a felső (luxus)kategóriában. Egy durva, drabális foglalat agyon tudja csapni, el tudja nyomni a világ legtökéletesebb gyémántját is, tőle az ékszer jelentéktelenné, sőt: közönségessé és olcsó kinézetűvé válik.

A főszerep persze mindenképp a gyémánté, ezért nem mindegy, milyen azok minősége. A Tiffany csak a legjobb minőségű, tökéletes csiszolású köveket használja az összes ékszeréhez, a legkisebbekhez is. Ennek megállapításához még csak nem is kell különösebb szaktudás, elég, ha ránézünk, mennyire csillognak, szikráznak a napon, vagy akár egy sima lámpa fényében is. A rossz minőségű, zárványos, nem tiszta, színezett kövek nem ilyenek. Láttam itthon -márkanevet nem írok- olyan gyémántékszereket, amiben sima üvegnek tűntek a kövek, és még csak nem is kellett melléjük tennem a saját gyűrűimet.[ Tiffany nyaklánc és fülbevaló zöld kvarcból ]

 [ Tiffany ezüst nyakláncok - Crown key - Elsa Peretti Open Heart - Elsa Peretti Starfish ]

Kiemelt kedvencem a Celebration Rings kollekció. Ez gyémántokkal teljes vagy egész körben kirakott gyűrűk, ún. eternity ring-ek választéka. Az 1 mm-es változattól egészen az 1 centisig van itt minden, platina, arany, különféle csiszolások, foglalatok, formák tobzódása.... csodás! A kollekció lényege, hogy jelentős alkalmakra (ami lehet bármi, ami számunkra valamiért fontos, egy születésnap, évforduló, kisbaba érkezése) kapunk egy-egy ilyen gyűrűt, melyeket egy ujjon, egymás mellett hordva (stackelve) kialakul saját történetünk, saját egyedi gyűrűnk, ami csupa emlék, öröm, szépség. Brilliáns ötlet, én azonnal beleszerettem.


Hogy mindezt elmeséltem, annak más oka is van, mint hogy engem ez érdekel és szeretem a témát. Hogy mi ez az ok, az néhány nap múlva, a következő bejegyzésemből kiderül!

Stay tuned!
Piffeny
An Tiffany & Co. habe ich immer mit der größten Bewunderung gedacht. Unsere Geschichte hat vor ca. 15 Jahren begonnen. Ich war noch ganz-ganz jung, und habe mir vielleicht Armbänder im Internet angeschaut, als ich auf die Webseite der Firma gestoßen bin. Die berühmte "Blue Box" mit dem weißem Satinband war natürlich bekannt vor mir, über die Tiffany-Schmuckstücke habe ich aber nicht sehr Vieles gewußt. Ich kann mich daran ganz gut erinnern, dass ich dann -und auch später- vielen Stunden lang ihre Webseite gelesen habe. Ich habe interessante Dinge über die Geschichte der Firma und über ihren berühmten Verlobungsring erfahren, der der Traum von vielen Frauen ist... Es war also der Anfang.

8 Jahren später habe ich meinen Mann kennengelernt, der mich in den Wiener Tiffany Store gebracht hat, um unsere Trauringe auszuwählen. Dort und dann habe ich verstanden, warum diese Schmuckstücke so besonders sind. Natürlich ist es wichtig, WIE die Produkte verkauft werden, die Tiffany Diamanten sprechen aber für sich selbst - auch ohne elegantes Geschäft, perfekt eingestellten Lichten, Luxusverpackung und Luxusbedienung.

Bei keinem anderen Juwelierhaus habe ich Kollektionen gefunden, die so gut mir passen und gefallen würden, wie die Kreationen von Tiffany. Die Qualität und die anspruchsvolle Ausarbeitung (sowohl der Fassung, als auch der Diamanten) haben mich völlig überzeugt. 
Ja, die Preise sind ziemlich stolz, ich habe aber Diamantenschmuckstücke bei anderen -kleineren- Firmen gesehen, wo die Steine einfaches Glas geschienen haben, oder wo die starke Fassung die Edelsteine irgendwie in den Schatten gestellt und den Schmuck einfach vulgär gemacht hat. Die Qualität muss also -wie immer- bezahlt werden. 

Bei Tiffany liebe ich einfach alles! Die luxuriöse Verpackung, die schwarze Samtbox und die türkise Papierbox, die Kataloge und Bücher, die Accessoires und Silberschmucke - aber vor allem die Diamanten! 

Meine Lieblingskollektion ist: Celebration Rings Die Grundidee ist, dass man zu besonderen, feierlichen Anlässen (wie ein Geburtstag, Jahrestag, Geburt eines Baby, usw) einen Ring aus dieser Kollektion bekommt, und diese Ringe dann an einem Finger, neben einander ("gestackt") trägt. Damit werden sich unser eigener Ring und unsere eigene Geschichte herausbilden, die "für immer in Erinnerung" bleiben werden. 

Neben meiner Begeisterung und Interesse für die Firma gibt es auch einen anderen, schönen Grund, warum ich jetzt darüber schreibe. Und diesen Grund werde ich euch zum nächsten Mal, sehr bald erzählen.

Stay tuned!
Piffeny