Kay Bojesen

Kay Bojesen, a 20. század első felében élt dán formatervező kb. egy évvel ezelőttig teljesen ismeretlen volt számomra. Aztán Instagramon nagyon sok embernél (főleg skandinávoknál) láttam a munkáit, amik egyszerű, letisztult, mégis vidám formájukkal azonnal megfogtak. 

Kay Bojesen különös szeretettel viseltetett a fa, mint alapanyag iránt, ezért kezdett el az 1930-as években fajátékokat (főleg állatfigurákat) tervezni: elefántot, medvét, madárkákat, papagájt, kutyusokat, krokodilt, nyuszit, pingvint... Az volt az elképzelése, hogy olyan egyszerű, minden sallangtól mentes játékokat kell alkotni, amik a gyerekeket játszásra inspirálják. Más kérdés, hogy ma (már csak az áruk miatt is szerintem) ezek a darabok főleg díszítőelemek egy lakásban, mintsem játékok. 

Kép innen.

Leghíresebb (mondhatni ikonikussá vált) darabja a fenti képen a Mester kezében is látható majom lett. 1951-ben készült először, tölgyfából és egy afrikai fafajátból (limbából). Aránytalanul hosszú keze-lába (sőt: kéz- és lábfeje is) mozgatható, pocakja gömbölyű, arca vidám, huncut. Ez mosolyra ösztönző kis figura leültethető, feállítható, felakasztható, könyvespolcok és irodák dísze, egy igazi dizájnklasszikus. 

Na ezt a majmot néztem én ki magamnak egy német webshopban, de mindig, amikor arra került volna a sor, hogy megrendeljem, hirtelen másra is el tudtam költeni azt a 120 Eurót. Hiába, én utálok a neten vásárolni (bár néha hasznos tud lenni, de ez már egy másik téma).


Két hete, amikor Bécsben jártunk, a belvárosban sétálva egy kis lakberendezési üzlet kirakatában (ami előtt már ezerszer elmentem máskor) több más állatka társaságában, egy dobozon lógva véletlenül megláttam ezt a majmot. Nem volt kérdés: eljött az idő, hogy nekem is legyen egy! Végleges helye még nem alakult ki nálunk, jó lenne fellógatni valahova, bár ültetve is vicces pózokba lehet rendezni - mindenképpen előkelő helyet fog kapni új otthonában.
Hajtok még a fatacskóra (mennyire vicces ez már így leírva...? :-), de azt hiszem, neki is csak egy hasonlóan spontán vásárlás esetén van esélye.

PiffenyÜber Kay Bojesen, den dänischen Designer habe ich überhaupt nichts gewusst. Auf Instagram habe ich dann seine Werke gesehen und ihn so kennengelernt. Ihre kleine Holzfiguren, wie Bär, Dackel, Elefant, Kaninchen, Vogel, usw. haben mich mit ihren schönen, einzigartigen Formen und klaren Linien auf dem ersten Blick überzeugt.

Die berühmteste Figur von Herrn Bojesen ist der Affe, der im Jahre 1951, aus zwei verschiedenen Holzarten entworfen wurde. Dieser Affe wollte ich schon mehrmals bei einem deutschen Webshop bestellen, aber immer, wenn ich ihn kaufen wollte, konnte ich die 120 EUR irgendwie für etwas "Wichtigeres" ausgeben. Na ja, ich mag es nicht, im Internet zu shoppen.

Vor 2 Wochen waren wir in Wien, wo ich in der Innenstadt, im Schaufenster eines Einrichtungsgeschäftes diesen Holzaffe erblickt habe! Ich wusste gleich, dass ich ihn dort und dann haben muss!
Er hat seinen endgültigen Platz in unserer Wohnung nocht nicht bekommen, es wäre gut, ihn irgendwohin aufzuhängen, er ist aber auch süß, wenn er sitzt. Mit seinen komisch langen Armen und rundem Körper bringt er uns immer zu Lachen. Er ist ein echter Designklassiker!

Ich sehne mich noch nach dem Holzdackel, vielleicht habe ich einmal noch Glück und kann ihn irgendwo in einem Schaufenster spontan treffen!

Liebe Grüße:
Piffeny