Kusmi teaSosem voltam nagy teaivó, ezt el kell ismernem. Én inkább kávézom, igaz, azt is csak egyszer napjában. Régebben csak akkor főztem teát, ha betegek voltunk, vagy esetleg nyáron, ha jeges teára vágytam.

A Kusmi ezt változtatta meg.


Be kell látnom, ízlésem formálásában a külföldi blogokon látott-olvasott dolgoknak elég nagy szerepük van. Vagy mondjuk inkább úgy: onnan tájékozódom. Sok dolognak megyek utána, ami megtetszik másoknál, utánanézek, megrendelem, kipróbálom, vagy külföldön járva élőben megszemlélem - aztán eldöntöm, akarom-e.
Van, amiről kiderül, hiába tetszett egy blogon, mégsem az én stílusom. Ilyen volt pl. Tory Burch híres (azaz: a neten agyonhájpolt) balerinacipője, a Reva. Irtóra odavoltam érte, olyan jó érzékkel viselik mások, fotókon is jól mutat, osztrák barátnőm szerint egy álom hordani... Aztán Bécsben felpróbáltam, és nem tetszett. Még csak kényelmes sem volt. 

Más dolgok viszont nagyon is bejönnek, és itt vissza is térnék a teákhoz, pontosabban a Kusmihoz, amiről egy osztrák blogon olvastam először.


A céget 1867-ben alapította egy orosz férfi, bizonyos P.M. Kousmichoff, aki karrierjét kifutófiúként kezdte egy szentpétervári teaüzletben. A különböző teafélék iránti kitűnő érzéke segítségével küzdötte fel magát ebből a pozícióból, hatalmas céget -néhány év alatt 11 teaházból álló hálózatot- hozva létre szó szerint a semmiből. A 20. század elején fia segítségével Európa-szerte terjeszkedni kezdett, meg sem állva Londonig, Párizsig, Berlinig...  Az elmúlt 140 évben a cég többször is gazdát cserélt, székhelyet változtatott. A jelenlegi tulajdonos francia, így most a cég központja is Franciaországban van. Ami viszont mindvégig változatlan maradt, az az igényesség. Mind a külcsín, mind a belbecs szempontjából.


Gyönyörű fém teásdobozaik a cári Oroszországot idézik, a bennük rejlő füvek pedig a világ legjobb termőterületeiről származnak. Valóban élmény egy ilyen italt elkészíteni és meginni, az ember érzi, hogy most valami különlegesben van része. Ajándéknak is kitűnő!A Kusminál megtalálhatók a klasszikus feketeteák, mint az Earl Grey, Darjeeling vagy a Ceylon, de ennél sokkal nagyobb durranásnak tartom a rafinált, bonyolult ízhatású, fűszerekkel és virágszirmokkal kevert fekete, zöld vagy fehér teákat. Már a nevek is gyönyörűek, hangulatosak: Prince Vladimir, Imperial Label, Troika, Anastasia.
Különlegesek még a füstölt teák, ahol a végeredményt határozottan nem füstaroma hozzáadásával érik el - a Kusminál ugyanis nincs semmi aroma és mesterséges adalékanyag. Csak a színtiszta élvezet.


Nagyon szeretem még a herbateákat, azok közül is a verbénát, főleg este, lefekvés előtt, mert határozottan nyugtató hatású, vagy a hársteát, mert az íze és illata még télen is langyos májusi estéket idéz.Itthon a Culinaris lehet a legfőbb beszerzési forrásunk, de ők ritkán kapnak új szállítmányt, így esetleges, éppen mekkora a választék az üzletben. Én a közvetlenül a Kusmi webshopjából rendelek, DHL-lel pár nap alatt itt van, mindig küldenek 3 különböző mintát kipróbálásra, és sűrűn vannak akcióik is.


teák: Kusmi
csésze: Hermes