Diptyque illatgyertyák

Instagramon és külföldi blogokon láttam először ezeket a gyertyákat, és rögtön beleszerettem elegáns, letisztult külsejükbe. Semmi csiricsáré címke, mintázat, szín. Egyszerűségükkel feldobnak minden helyiséget, apró sarkot, asztalkát, komódot.

Később utánaolvastam, és megtudtam, hogy a céget 1961-ben három művészlélek jóbarát alapította Párizsban (naná, hol máshol?). Eleinte szöveteket és tapétákat terveztek, bútorokat árultak, és csak 2 évvel később dobták piacra első illatgyertya-sorozatukat, ami azóta is fő termékvonaluk. Ugyanebben az évben tervezték az emblematikus, ovális címkét, ami minden termékükön rajta van, alakját az ókori Róma pajzsai ihlették. A parfümök üvegei, krémparfümök dobozai és a szappanok is ugyanezt a formát követik.
A világon a mai napig nagyon kevés üzletük van, exkluzivitáskat őrzik azzal is, hogy nem reklámozzák magukat. A legkiválóbb minőségű viaszt használják fel gyertyáikhoz, és sok termékük még ma is kézzel (vagy részben kézzel) készül.


Másoknál látva ezeket a gyertyákat az is megtetszett, milyen kreatívan használják fel a kiürült üvegecskéket. Nekem korábban ez sosem jutott eszembe. Ha leégett a gyertya, vagy kidobtam az üveget, vagy legfeljebb teamécsest tettem bele - persze azok nem is érdemelték meg, hogy becsben tartsam őket.

Ezeket viszont én is gondosan kitisztítom és tárolásra használom. Vétek lenne, ha a szemetesben végeznék. Tartok bennük virágot, sminkecseteket, a sminkeléshez használt vattapálcikákat (erre a kisebb kiszerelés alkalmas), a színes nyári karkötőimet, tollakat, ceuzákat....
Bécsben van egy kis üzlet: Duft und Kultur. Én ott találkoztam ezekkel a gyertyákkal először élőben, és ez a találkozás arccal a márka felé fordított. Ebben a kis boltban majdnem a teljes választék kapható, és nem csupán a gyertyák, hanem parfümök, enteriőr illatosítók, kéz- és ajakbalzsamok, testápolók...  Magyarországon egyedül a Neroli Parfümériában találtok Diptyque termékeket, és bár sajnos kicsi a választék, azért érdemes betérni és ismerkedni.

A parfüm különösen jó befektetés (sajnos nincs olyan sokféle változatban, mint a gyertya): 2 fújás bőven elég, tartós, karakteres, összetéveszthetetlen illat, szintén nem lehet egy lapon említeni az olcsóbb divatparfümökkel. Nekem az Oyédo a kedvencem (picit fűszeresebb, de még nyáron is vállalható), és mivel minden vásárlásnál adnak 2-3 féle mintát, így már szinte az egész palettát végigpróbáltam.És hogy megérik-e ezek a gyertyák az árukat (45 EUR)? Az egyetlen illatgyertya, amitől nem lesz fejfájásom. Diszkrét, mégis határozott illat, amely akkor is érehzető (és finoman belengi a lakást), ha nem ég. Össze sem lehet hasonlítani az AmbiPur és hasonlók agresszív szagával (igen, nekem már az szag...). Égni pedig elég sokáig tud: a normál méret (190 gr) hónapokig kitart. Tehát igen. Megérik. Egyszer mindenkinek ki kellene próbálnia!

Személyes kedvencem a Mimosa (könnyű, friss, virágos illat), illetve az Oranger (ez inkább télies, a szegfűszeg dominál benne, így karácsony környékén ideális hangulatfokozó), de ha beszabadulok az üzletbe, alig tudok választani, mert szinte mind tökéletes.


Die Duftkerzen von Diptyque muss ich euch vielleicht nicht besonders vorstellen. In Ungarn sind sie aber -wegen dem ziemlich hohen Preis- nicht so verbreitet. Zuerst habe ich sie auf ausländischen Blogs und auf Instagram gesehen, und es war Liebe auf den ersten Blick: das elegante aber einfache Aussehen hat mich überzeugt, dass ich sie haben muss. In Wien, bei Duft und Kultur habe ich dann später diese Kerzen persönlich kennengelernt, und sie haben mir keine Enttäuschung bereitet. Im Handumdrehen bin ich eine begeisterte Anhängerin geworden, und diese Liebe ist seitdem unbesiegbar.

Auch die kreativen Ideen, wie andere die leeren Gläschen anwenden, habe ich toll gefunden. Ich auch putze sie nach dem Verbrauch aus, und sie beginnen ihr zweites Leben als Vase, oder als Behälter für Make-up-Pinsel, Bleistift, Watte-Stäbchen, Bijou, usw.


Die Frage, ob sie preiswert sind (es geht hier um EUR 45), ist für mich keine Frage. Diese sind die einzige Duftkerzen, die mir keinen Kopfschmerzen machen, sie duften herrlich - auch wenn sie nicht brennen. Jede Diptyque Kerze hat einen perfekt komponierten Wohlgeruch, außerdem reichen sie monatenlang aus. Ich denke, alle von uns sollte sie einmal probieren, um sich zu überzeugen, dieser Hype ist wohl begründet!